Κερδίζει σταθερά έδαφος το νωπό σύκο Black Mission στην Παιονία

Αγροτικά /

Ιδιαίτερη δυναμική έχει επιδείξει η καλλιέργεια της ποικιλίας νωπού σύκου Black Mission, που επικεντρώνεται σε περιοχές της Παιονίας.

Μια ομάδα καλλιεργητών ξεκίνησε δοκιμαστικά το 2006 με διακόσια στρέμματα και σήμερα η περιοχή αριθμεί περίπου χίλια διακόσια στρέμματα, μας λέει ο γεωπόνος Γιώργος Θεοδωρίδης, που δραστηριοποιείται εκεί.

«Η ποικιλία πήγε καλά, έχει ζήτηση και αυτό ενθάρρυνε τους παραγωγούς να αυξήσουν τα στρέμματα», σημειώνει, δεδομένου ότι η δραστηριοποίηση εμπόρων, που κάνουν τη διαλογή, την εμπορία, την τυποποίηση και τη διακίνηση του προϊόντος, εξασφαλίζει τη διάθεσή του, που πραγματοποιείται κυρίως μέσω των σούπερ μάρκετ και της κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως με εξαγωγές.

Η συγκομιδή ξεκινάει αυτές τις μέρες και αναμένονται καλύτερες αποδόσεις και ποιότητα σε σχέση με πέρσι, περίπου στα 300-500 κιλά το στρέμμα.

Η τιμή εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1,5 ευρώ το κιλό για τις πρώτες ποιότητες.

Μια καλλιέργεια δύσκολη στην επιλογή της αποτελεί το νωπό σύκο, καθώς η ιδιαιτερότητα της άμεσης διάθεσής του στρέφει πολλούς καλλιεργητές στην αποξήρανση του καρπού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γεωπόνος Δημήτρης Πασχάλης, που διατηρεί φυτώριο στην Έδεσσα, «η πλειονότητα των παραγωγών επιλέγει ποικιλίες για αποξήρανση, γιατί στο νωπό το πρόβλημα είναι η διακίνηση.

Για να φυτεύσουν ποικιλίες για νωπό, πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση. Όσοι πάνε καλά, όμως, με τη διακίνηση του νωπού αυξάνουν τα δέντρα».

Ο ίδιος διακρίνει ενδιαφέρον για νωπό τα τελευταία χρόνια από το Κιλκίς, καθώς και από την Ημαθία και την Έδεσσα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ατυχής επιλογή

Κάθε έκθεση εικαστικού ή ιστορικού ή λαογραφικού ή γενικώς πολιτιστικού περιεχομένου δεν είναι έκθεση προϊόντων του πρωτογενούς ή του δευτερογενούς […]