Κατηγορηματικό «όχι» σε χωρίς προϋποθέσεις συμφοίτηση σε σχολεία του δήμου Παιονίας από τους κατοίκους του Ευρωπού

Γενικά /

Την κατηγορηματική άρνησή τους σε χωρίς προϋποθέσεις συμφοίτηση των παιδιών του δήμου Παιονίας με παιδιά από τρίτες χώρες, που διαμένουν είτε στην δομή της Ν.Καβάλας είτε σε οικισμούς της περιοχής διατύπωσαν και διατράνωσαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων μαθητών σχολείων της περιοχής κατά την διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης γι’ αυτόν τον σκοπό, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, στην πλατεία του Ευρώπου.

Συγκεκριμένα, προσήλθαν γονείς και κηδεμόνες μαθητών των γυμνασίων και λυκείων Ευρώπου, Αξιούπολης και Γουμένισσας, που εξέφρασαν απόψεις, οι οποίες συνοψίζονται σε «όχι» στην συμφοίτηση, αλλά ναι στην φοίτηση των παιδιών από τρίτες χώρες σε ξεχωριστές μαθητικές τάξεις και ξεχωριστές εγκαταστάσεις, «με αξιοπρεπείς όρους, συνθήκες υγιεινής και μάθησης.

Ειδικότερα, η θέση αυτή διατυπώθηκε από την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών Ευρώπου Ματίνα Ζωτίδου και έτυχε σχεδόν καθολικής υποδοχής και αποδοχής.

Αντιθέτως, αποδοκιμάσθηκε η διαφορετική προσέγγιση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αναστασίου Βασιλακάκη, ο οποίος δέχθηκε και φραστική επίθεση από μέλη της «Κίνησης Πολιτών» και του επικεφαλής της Μιχάλη Τσερνικούδη, που δήλωσε, ότι η «Κίνηση» θα συνταχθεί με ό,τι εγκρίνουν οι πολίτες.

Υπέρ των θέσεων των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τάχθηκε ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, υπενθυμίζοντας όλες τις έως τώρα ενέργειες της διοίκησης του δήμου, ενώ επικρότησαν και όλοι οι παρόντες αντιδήμαρχοι και λοιποί δημοτικοί αξιωματούχοι.

Σημειώνεται, ότι από πλευράς διοργανωτών κατέστη σαφές, ότι, εφ’ όσον το αίτημα της μη συμφοίτησης δεν γίνει δεκτό, αυτοί θα πρωτοστατήσουν σε κατάληψη των σχολείων.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι το θέμα απασχολεί ταυτοχρόνως την διοίκηση του δήμου Παιονίας και την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, καθώς το αίτημα της μη συμφοίτησης αντιβαίνει στην κειμένη νομοθεσία, που απαγορεύει ρητώς τις ξεχωριστές τάξεις, κάτι που καθιστά «γρίφο» την επίλυσή του, διατηρώντας την υφισταμένη ένταση.

Μήνυμα – δήλωση της Σοφίας Ιορδανίδου προέδρου της κοινότητος Ευρωπού

«Αγαπητοί μας συμπολίτες,
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών μου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο γραφείο μου στην Θεσσαλονίκη, δυστυχώς δεν μπορώ να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Εξάλλου δεν έχω και καμμία επίσημη ενημέρωση από κανέναν φορέα για το θέμα που προέκυψε αιφνιδίως στα σχολεία μας και το οποίο σήμερα αλλά ενδεχομένως και στο μέλλον θα μας απασχολεί.

Ωστόσο ως πρόεδρος της κοινότητος Ευρωπού και εκπρόσωπος του συμβουλίου της, εκφράζουμε κατ’ αρχήν την καταννόησή μας και την συμπαράστασή μας σε όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων και στους γονείς Ευρωπιώτες και των άλλων όμορων κοινοτήτων για τις εύλογες ανησυχίες τους και θέσεις τους ως προς το θέμα των μαθητών προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι θα κατανεμηθούν, κατά ένα άγνωστο τρόπο και αριθμό στα Σχολεία μας (ΔΗΜΟΤΙΚΟ- ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ).

Το πρόβλημα που καλούμαστε όλοι να διαχειριστούμε έχει όντως πολλές παραμέτρους και εμπλοκές, γίνεται δε ακόμη πιο έντονο και περίπλοκο λόγω και των συνθηκών που μας επιβάλλει η καλπάζουσα διάδοση του ιού Covid-19.

Σε αυτήν την συγκυρία καλούμε τον υφυπουργό κ. Γεωργαντά, τους βουλευτές του νομού μας, τον δήμαρχο μας, τον αντιδήμαρχο παιδείας του δήμου Παιονίας, τους προέδρους των γύρω κοινοτήτων μας, τους αρμόδιους διευθυντές εκπαίδευσης και άλλους φορείς να συντονισθούμε όλοι σε έναν κοινό αγώνα, σε κοινές ενέργειες και δράσεις, επιτροπές και ψηφίσματα για την καλύτερη εξέλιξη!

Για το καλό όλων μας!

Η θέση μας είναι να αποτραπεί η ΣΥΜΦΟΙΤΗΣΗ των παιδιών μας με παιδιά προσφύγων και μεταναστών, αλλά συγχρόνως να διασφαλιστεί για αυτά τα παιδιά η φοίτησή τους σε ξεχωριστές μαθητικές τάξεις και ξεχωριστές σχολικές εγκαταστάσεις με αξιοπρεπείς όρους, συνθήκες υγιεινής και μάθησης!

Γιατί πέραν των παραπάνω και αυτά τα παιδιά δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν από το δικαίωμα της μάθησης έστω και με όρους και προϋποθέσεις!

Εμείς ως κοινότητα συμπαριστάμεθα στους γονείς και στους μαθητές των σχολείων μας. Είμαστε στο πλευρό σας!

Με ελπίδα και αισιοδοξία».

Φωτογραφία Μαρία Μπαρλή

Περισσότερα
Δείτε ακόμα