Πολιτική

Αντίδρασης για την κατάργηση της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς

Κατάργηση της …νεοσύστατης εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς και συγχώνευσή της με την αντίστοιχη της περιφέρειας (εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος) Θεσσαλονίκης προβλέπει το σχέδιο του νέου οργανισμού του υπουργείου πολιτισμού.

Η πρόβλεψη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη που με επιστολη του προς την υπουργό Λυδία Κονιόρδου ζητεί επανεξέταση του σχεδίου, ως προς την εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς ώστε αυτή να συνεχίσει να υφίσταται.

ΒΕΡΓΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΣτην επιστολή του ο κ. Βεργίδης αναφέρει τα εξής:

«Περιήλθε σε γνώση μας το νέο σχέδιο του οργανισμού του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού που αφορά στη λειτουργία των εφορειών αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα.

Στον νέο οργανισμό προβλέπεται η κατάργηση της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς και η συγχώνευσή της με την εφορεία αρχαιοτήτων περιφέρειας Θεσσαλονίκης (πλην πολεοδομικού συγκροτήματος).

Η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς είναι νεοσύστατη και επαρκώς στελεχωμένη με 17 στελέχη όλων των ειδικοτήτων για την άρτια λειτουργία της. Παράλληλα, στη δικαιοδοσία της υφίσταται πλήρως οργανωμένο αρχαιολογικό μουσείο με πλούσια εκθέματα, φυσική απόρροια του ευρύτατου ανασκαφικού πεδίου και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νομού Κιλκίς.

Η νεοσύστατη εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς έχει εξασφαλισμένους χώρους για τις θπηρεσίες της, στο κενό σύγχρονο κτίριο της εργατικής εστίας στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς. Άρα, δεν υφίσταται ουδεμία δικαιολογία περί έλλειψης χώρου στέγασης.

Εννοείται δε ότι εν έτη 2017 οποιαδήποτε επίκληση της απόστασης του Κιλκίς από τη Θεσσαλονίκη όπου και οι κατοικίες των στελεχών της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς, θα πρέπει να απορριφθεί ως παντελώς απαράδεκτη.

Κυρία υπουργέ,
Για τους παραπάνω σοβαρούς, πιστεύουμε, λόγους και χωρίς κανένα πνεύματος ίχνος τοπικισμού, παρακαλούμε να επανεξεταστεί το σχέδιο του νέου οργανισμού του υπουργείου σας ως προς την τύχη της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.”

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣΓ.Γεωργαντάς: «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχισθεί ο κατήφορος αδιαφορίας γιά το Κιλκίς»
Την αντίδραση του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά προκάλεσε το σχέδιο του νέου Οργανισμού γιά το υπουργείο πολιτισμου, το οποίο προβλέπει κατάργηση της ιδρυθείσας το 2014 εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς και συγχώνευσής της με την αντίστοιχη περιφερειακή της Θεσσαλονίκης.

Στην σχετική έγγραφη δήλωσή του ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει τα εξής:
«Περί τα τέλη του 2014 η τότε Κυβέρνηση με το υπ’ αριθμ. 104 Π.Δ ενέκρινε τη σύσταση νέου οργανισμού για το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού. Σημαντική τομή στον οργανισμό αυτό αποτέλεσε η απόφαση για την ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών οι οποίες υπάγονται στην Γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα αποφασίστηκε με το άρθρο 18 του αναφερόμενου Π. Δ η ίδρυση εφορειών αρχαιοτήτων σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Έτσι ιδρύθηκε και η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς με έδρα το Κιλκίς και χωρική αρμοδιότητα την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.

Το Π. Δ τέθηκε σε ισχύ από 29 Οκτωβρίιου 2014 και προέβλεπε την στελέχωση της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς με 17 στελέχη όλων των ειδικοτήτων. Δυστυχώς το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπήρξε το απαιτούμενο εκείνο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες για την ανεύρεση κατάλληλου χώρου στο Κιλκίς για τη στέγαση της υπηρεσίας.

Αποκορύφωμα της πλήρης αδιαφορίας της σημερινής κυβέρνησης και του συγκεκριμένου υπουργείου για τα ζητήματα του Κιλκίς αποτελεί η πρόταση για το νέο σχέδιο οργανισμού του υπουργείου αθλητισμού και πολιτισμού. Σύμφωνα με αυτό από όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας σε τέσσερις μόνο γίνεται συγχώνευση των εφορειών αρχαιοτήτων και δυστυχώς μια από αυτές είναι του Κιλκίς, η οποία συμπεριλαμβάνεται πλέον σ’ αυτή της Θεσσαλονίκης με έδρα την Θεσσαλονίκη.

«Ορατή η υποβάθμιση»
Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να ακυρώνει μ’ αυτό τον τρόπο μια πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα σε λίγους μόνο νομούς μέσα στους οποίους είναι και το Κιλκίς. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να αλλάξει καθώς είναι αναγκαίο και στο Κιλκίς να λειτουργήσει μια υπηρεσία που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου και θα υποστηρίξει τα ανασκαφικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.
Η υποβάθμιση του Κιλκίς πλέον είναι ορατή σε κάθε επίπεδο και δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο κατήφορος αυτός».

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΟΥΛΗΣΑ.Καζαντζίδης: «Η κοινωνία του Κιλκίς δεν μπορεί να ανεχθεί άλλη υποβάθμιση»
Ο πολιτευτής Κιλκίς της ΝΔ Αναστάσιος (Σούλης) Καζαντζίδης είναι ο νέος «κρίκος» στην «αλυσίδα» των τοπικών παραγόντων που αντιδρούν εντονώτατα στο σχέδιο του νέου οργανισμού του υπουργείου πολιτισμού όσον αφορά στην πρόβλεψή του γιά κατάργηση της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς μόλις λίγο περισσότερο από δύο χρόνια από συστάσεώς της.
Στην σχετική έγγραφη δήλωσή του ο κ. Καζαντζίδης αναφέρει τα εξής:

«Απόφαση που προκαλεί ερωτηματικά στην κοινωνία του νομού Κιλκίς αποτελεί ο σχεδιασμός του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού σύμφωνα με τον οποίο συγχωνεύεται η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς με την αυτήν της Θεσσαλονίκης όπου και θα εδρεύει από εδώ και στο εξής.

Με αιφνίδια απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου καταργείται η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ η οποία τον Οκτώβριο του 2014 είχε θεσμοθετήσει την ίδρυση εφορείας αρχαιοτήτων στο Κιλκίς με δύναμη 17 υπαλλήλων οι οποίοι θα προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον ακριτικό μας νομό.

Δυστυχώς η σημερινή και ευτυχώς όμως όπως όλα καταδεικνύουν απερχόμενη σε λίγο καιρό κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου διακατέχεται από νοοτροπίες μιας άλλης εποχής ακυρώνοντας απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για λόγους που δεν γνωρίζουμε.

Είναι επιεικώς προσβλητική για όλους τους Κιλκισιώτες και τις Κιλκισιώτισσες η ακατανόητη και παλαιάς κοπής πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης περί κατάργησης και συγχώνευσης της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς με την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης σε έναν νομό που διαθέτει μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα (αρχαιολογικοί χώροι Παλατιανού και Ευρωπού κ.ο.κ.) καθώς και πολλών νεότερων ανακαλύψεων (ευρήματα Κορομηλιάς, Κορωνούδας κ.λπ.).

Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τους κρυπτόμενους ως φαίνεται κυβερνητικούς εν Κιλκίς εκπροσώπους και αξιωματούχους (βουλευτές, στελέχη σε κρατικές θέσεις) να αναλάβουν τις ευθύνες τους διατηρώντας την εφορεία αρχαιοτήτων στο Κιλκίς έστω και την ύστατη στιγμή.

Φτάνει πια. Η κοινωνία του Κιλκίς δεν μπορεί να ανεχθεί άλλη υποβάθμιση».

MKE Τέχνη Κιλκίς:«Σκεφτείτε και τις αρνητικές συνέπειες της κατάργησης της εφορείας αρχαιοτήτων»

Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς και την συγχώνευσή της με την εφορεία αρχαιοτήτων περιφέρειας Θεσσαλονίκης πλην πολεοδομικού συγκροτήματος, το διοικητικό συμβούλιο της «Τέχνης» Κιλκίς απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, αναφέροντας τα εξής:

«Η πόλη του Κιλκίς χαρακτηρίστηκε και είναι μια «κυψέλη» προσφύγων. Ομάδες ανθρώπων από Στρώμνιτσα, Στενήμαχο, Αν. Θράκη, Μ. Ασία και Πόντο εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, μετά τον εκπατρισμό τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, φέρνοντας μαζί τα ήθη και έθιμά τους και τον τρόπο ζωής τους, τον οποίο και διατήρησαν.

Πέρασε πολύς χρόνος για να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι όλοι τους έχουν κοινές τις ρίζες, κοινή την Ιστορία του μακρινού παρελθόντος και μία την Πατρίδα, την Ελλάδα.
Η δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου στο Κιλκίς, ήλθε να επιβεβαιώσει αυτήν την διαμορφούμενη συνείδηση και λειτούργησε καταλυτικά σαν σύμβολο ομοιογένειας, κοινής καταγωγής και ενότητας για τους πρόσφυγες.

Πριν ενάμιση χρόνο περίπου, το Κιλκίς απέκτησε την δική του εφορεία αρχαιοτήτων. Οι αρχαιολόγοι, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως ομιλίες, ξεναγήσεις, δραματοποίηση αρχαίων μύθων στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου κ.α., και βοήθησαν μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου τους, από αρχαιοτάτων χρόνων.

Έτσι τα εκθέματα του Μουσείου και οι αρχαιολογικοί χώροι «ζωντάνεψαν» και έγιναν μέρος της καθημερινότητάς τους, και κυρίως, των μικρών μαθητών, ενώ και οι μεγαλύτεροι ένιωσαν δεμένοι πλέον με την καινούρια πατρίδα.

Εάν η φημολογούμενη κατάργηση της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς συμβεί, όλα και πάλι θα «νεκρώσουν» και ό,τι επιτεύχθηκε από τη σύντομη παρουσία και λειτουργία της εδώ, θα μείνει σαν μια ωραία ανάμνηση. Σε μια περιοχή που θεωρείται ήδη υποβαθμισμένη το πλήγμα θα είναι καίριο.

κα. Υπουργέ
Επικαλούμενοι την ευαισθησία σας, σας παρακαλούμε, με παρέμβασή σας, να αποτρέψετε τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς για να αποφευχθούν και οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις εξ αυτής, στον τόπο μας, το Κιλκίς.
Σας ευχαριστούμε».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]