Κατάνυξη στη συναυλία βυζαντινή μουσικής για τη Μικρασία, γη των Αγίων

Πολιτισμός /

Με συναισθήματα βαθιάς ευλάβειας οι ενορίτες του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς έγιναν κοινωνοί των παθών των Μικρασιατών Αγίων Νεομαρτύρων στη χθεσινή συναυλία βυζαντινής μουσικής που δόθηκε εντός του ναού.

Ο χορός του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης, υπό το χοράρχη του Αλέξανδρο Δασκαλάκη,απέδωσε εκλησιαστικούς ύμνους αφιερωμένους στη χορεία των Αγίων και των εθνομαρτύρων Επισκόπων από την Καππαδοκία, τον Πόντο, που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το ποίμνιό τους τις τελευταίες τραγικές στιγμές για το Μικρασιατικό Ελληνισμό και κατασπαράχθηκαν όπως και αυτό από τις κεμαλικές αγέλες. Με λόγο συγκινητικό ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ. Βαρθολομαίος, έχοντας την αιγίδα της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην αγιοτόκο Μικρά Ασία, στις ελληνορθόδοξες ρίζες της που πότισε ο βίος και η θυσία των Νεομαρτύρων ενώ σε ανάλογο ύφος ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης τόνισε ότι αποτέλεσαν τους φωτεινούς λυχνοστάτες της μακράς εκκλησιαστικής μας παράδοσης σε περιόδους σκληρών διώξεων.

Με τη συναυλία βυζαντινής μουσικής ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου συμμετείχε στα Ελευθέρια και στις εκδηλώσεις Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τη συναυλία παρακολούθησαν και ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ιερείς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Αικατερίνη ΓιαννακούλαΖιούτα, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Ανέστης Πογέλης, ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης και η αντιπροσωπεία του αδελφού δήμου Λατσιών με επικεφαλής το δήμαρχο Χρίστο Πιτταρά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα