Αγροτικά

Κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ από διαμαρτυρόμενους γεωργοκτηνοτρόφους

Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ της Θεσσαλονίκης επί της οδού Γιαννιτσών κατέλαβαν το πρωί της Παρασκευής 16.3.18 για λίγες ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στον κλάδο της γεωργίας και κτηνοτροφίας μερικές δεκάδες παραγωγών από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανάμεσα τους και έξι παραγωγοί από τον νομό μας, οι Δημήτρης Βαφειάδης, Αλέκος Σημαιοφορίδης, Θεόφιλος Ρωμανίδης και Γιώργος Ρωμανίδης από την περιοχή του δήμου Κιλκίς και οι Θωμάς Καρυπίδης και Γιάννης Συμεωνίδης από τον δήμο Παιονίας, που ως γνωστόν συμμετέχουν στο μπλοκ των παραγωγών που εκπροσωπεί η συντονιστική αγροτων Ελλάδος.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατά την διάρκεια της κατάληψης που σημαδεύτηκε και από μικροεντάσεις, πέραν της διακοπής εργασιών της υπηρεσίας οι διαμαρτυρώμενοι κατόρθωσαν να εχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλλη συζητώντας μαζί του το φλέγον θέμα εφαρμογής του ΑΤΑΚ, από εφέτος στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, ζητώντας να εφαρμοσθεί από το 2020 με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, λόγω των δυσκολιών εφαρμογής και του κινδύνου απώλειας δικαιωμάτων και επιδοτήσεων, που θα εχει ως συνέπειες εάν εφαρμοστεί άμεσα.

Απο την συζήτηση προέκυψε ουσιαστικώς ότι υπάρχει έδαφος να εξετασθεί ευνοϊκώς η αναστολή της εφαρμογής για την εφετινή καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα ζητήθηκε να τεθεί το θέμα στον πρωθυπουργό εν οψη της επικείμενης παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη για τις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στο Κιλκίς, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 23 Μαρτίου.

«Να ανασταλεί»
Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς με επιστολή του προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Μετά την από 6-3-2018 ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Είναι κατανοητή η ανάγκη της υποχρεωτικής αναγραφής του Α.Τ.ΑΚ. στα αγροτεμάχια πλην όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η χρονική συγκυρία στην οποία επιβάλλεται αυτή η υποχρέωση και ταυτόχρονα η αντικειμενική αδυναμία συμμόρφωσης των ιδιοκτητών-εκμισθωτών. Οι πολύ μικροί και κατακερματισμένοι κλήροι μαζί με τον πολύ μεγάλο αριθμό συνιδιοκτητών και τις μικρές αξίες των ακινήτων αποτελούν παράγοντες ανασταλτικούς για την τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών αγροτεμαχίων. Το γεγονός επίσης ότι πολλοί συνιδιοκτήτες απουσιάζουν στο εξωτερικό και το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα επιτείνουν την αδυναμία συμμόρφωσης εντός των επόμενων δύο μηνών.

Η αντικειμενική αυτή αδυναμία των αγροτών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απώλεια δικαιωμάτων με συνέπειες όχι μόνο για τους αγρότες καλλιεργητές αλλά και για την ίδια την χώρα καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο διαπραγμάτευσης για την επόμενη ΚΑΠ με ορατό τον κίνδυνο τεράστιας μείωσης των δηλωθέντων εκτάσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανασταλεί η υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ. τουλάχιστον για τρία χρόνια. Ο χρόνος αυτός είναι εύλογος ειδικά για τα κληρονομούμενα αγροτεμάχια, έτσι ώστε αυτά είτε να τακτοποιηθούν συμβολαιογραφικά είτε μέσω της δικαστικής οδού με επικυρώσεις ανωμάλου δικαιοπραξίας. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σ’ ένα κλήρο 10 στρεμμάτων που έχει πεθάνει ο αρχικός κληρούχος και κάποιοι από τους κληρονόμους του, οι δικαιούχοι μπορεί να είναι 20 ή και 30 πρόσωπα, με άγνωστη πολλές φορές διεύθυνση κατοικίας, γίνεται κατανοητό ότι ο χρόνος αυτός κρίνεται αναγκαίος.

Κύριε Υπουργέ , είναι αναγκαίο να δείτε την υπόθεση σε όλες τις διαστάσεις της , έτσι ώστε και η διαφάνεια να υπηρετηθεί αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τον αναγκαίο χρόνο για τα συμμορφωθούν ξεπερνώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα