Γενικά

Καιρός να αποκτήσει το δικό της φεστιβάλ κρασιού η Γουμένισσα

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, όντας χερσαία περιοχή σε περιφερειακό και κατά συνέπεια και σε εθνικό επίπεδο, υστερεί σημαντικά έναντι άλλων περιοχών σε τουριστικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια να αναδειχθούν καλύτερα αλλά και να έλθουν στο φως και νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιφερειακή μας ενότητα, ενώ και το αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς βρίσκεται σε μία σημαντικότατη πορεία αναβάθμισης του, όμως είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι δεν μπορεί αυτός ο τομέας μόνος του να «σηκώσει» στις πλάτες του την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, έχοντας ως συμπαραστάτες τον υπαρκτό και σημαντικό εκκλησιαστικό τουρισμό στις δύο μονές του Πάικου Αγίου Ραφαήλ και Οσίου Νικοδήμου και μερικές ακόμη περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους στα όρη του Πάικου και των Κρουσίων.

Είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο γιά τον νομό μας να βρεί και άλλες διεξόδους στον εν λόγω τομές ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά και να αυξήσει τα επίπεδα επισκεψιμότητάς του, προσφέροντας συμβολή στον τομέα της ανάπτυξης του αλλά και νέες θέσεις απασχόλησης.

Ένας τέτοιος τομέας είναι σίγουρα ο οινοτουρισμός, καθώς ο νομός μας διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα, γιά να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση αυτή, διαθέτοντας σημαντική αμπελουργική ζώνη και παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από ετικέτες ονομασίας προέλευσης «Γουμένισσα» και γεωγραφικής ένδειξης «Πλαγιές Παΐκου» μαζί με ένδεκα επισκέψιμα οινοποιεία σε διάφορα σημεία της ενότητάς μας, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένα στον άξονα Αξιούπολης – Γουμένισσας – Φιλυριάς σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και αποτελούν τον ισχυρότερο παράγοντα προς την εν λόγω επιδίωξη.

Κατάλογος οινοποιείων – οινοπαραγωγών Κιλκίς

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ
1. DI ALLURE IKE Αξιούπολη
2. Α.Ο.Α ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε 7ο χλμ. Γουμένισσας -Γιαννιτσών. ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ
3. ΑΙΔΑΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1ο χλμ. Ε.Ο Γουμένισσας – Κιλκίς ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ
4. ΑΚΡΟΘΕΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 3o χλμ.Αξιούπολης – Πηγής. ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ
5. ΒΑΛΤΑΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Αν.Ρωμυλίας 24 Γουμένισσα
6. ΓΚΟΓΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ 43 ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
7. SSG ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑΙ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ  & ΥΙΟΣ “ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε” Γουμένισσα ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ
8. ΚΕΡΜΑΝΙΔΟΥ ΒΑΓΙΑ ΜΑΝΔΡΕΣ ΚΙΛΚΙΣ
9. ΤΡΑΪΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΙΒΑ ΚΙΛΚΙΣ
10. ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟΣ “Β.ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ-Ε.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Μεγάλο Ποτάμι – Γουμνένισσα -Κιλκίς ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ
11. ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Π.Αγιονέρι Κιλκίς
12. ΝΤΕΠΟΥ-ΣΑΚΑΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ Πλάγια Παιονίας ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ
13. ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αξιούπολη
14. ΤΑΤΣΗΣ Π ΤΑΤΣΗΣ Σ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΦΙΛΥΡΙΑΣ 2Ο ΧΛΜ. ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ

 

Άλλωστε και σε εθνικό επίπεδο υπάρχει ανάλογο σκεπτικό, όπως τεκμαίρεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτού Κιλκίς Γεωργίου Γεωργαντά, η οποία εξεδόθη με αφορμή την πρόσφατη, 13η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Ο Οινοτουρισμός είναι μια σύγχρονη εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας καθώς ενισχύει τη γεωργία και την ανάπτυξη υπαίθριων και απομακρυσμένων περιοχών μέσα από τους «δρόμους κρασιού», δημιουργώντας ξεχωριστές εμπειρίες για τους οινοτουρίστες και δρόμους ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια.

Κάθε άρωμα που νιώθει ο επισκέπτης σε ένα κτήμα και εμπεριέχεται σε ένα καλό κρασί, συνδέεται με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τα έθιμα και τις συνήθειες του λαού μας.

Η προώθηση του οινοτουρισμού, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας, μέσα από τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, ως νέου τουριστικού δρόμου.

Άλλωστε ο οίνος, ως προϊόν, είναι εθνικό προϊόν.

Δεν χρειάζεται ανάλυση αυτή η διαπίστωση.

Αρκεί η υπενθύμιση του στίχου του Ελύτη, ότι «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ένα αμπέλι, μια ελιά κι ένα καράβι…».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν από ένα χρόνο περίπου στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2021 η περιφερειακή αρχή αναγνωρίζοντας και αυτή την εν λόγω προοπτική και αναγκαιότητα είχε οργανώσει ένα διήμερο επίσκεψης και γευσηγνωσίας (Prees trip) με προσκεκλημένους δώδεκα διακεκριμένους δημοσιογράφους οίνου που αρθρογραφούν στα γνωστότερα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, της χώρας μας για θέματα κρασιού, επιδιώκοντας να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του νομού.

Βεβαίως, μία τέτοια στρατηγική επιλογή είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί και από άλλες δράσεις, όπως, για παράδειγμα, η πρόταση που κατέθεσε προσφάτως στην επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου Παιονίας το μέλος της, γνωστή οινοποιός και πολιτεύτρια με την ΝΔ Άννα Σακαλάκη για την διοργάνωση ενός φεστιβάλ κρασιού, όπως αυτά που διοργανώνονται σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες Γαλλία, Γερμανία και όπως σηματοδοτεί και η επιτυχημένη ετήσια γιορτή καστάνου, κρασιού και τυριού στην Γρίβα, με σκοπό όπως ανέφερε να αποκτήσει θεσμική μορφή.

Σύμφωνα με την πρόταση η διοργάνωση του θα πραγματοποιείται σε πρόσφορο για τους οινοπαραγωγούς χρόνο σε ετήσια βάση με την συμμετοχή όλων των οινοποιών της περιοχή ετικέτες ΠΟΠ και ΠΓΕ με εκδηλώσεις δύο τριών ημερών, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της τοπικής αμπελουργικής ζώνης σε συνδυασμό με την ευρύτερη φυσιογραφία της περιοχής του όρους Πάικο μέσα από διάφορα δρώμενα, όπως η διοργάνωση “Wine Tours” στα οινοποιεία και στους αμπελώνες.

Το κάθε οινοποιείο θα στήσει το δικό του «μοντέλο» προώθησης και φιλοξενίας ανάλογα με το brand name.

Θα γίνουν περίπατοι στα αμπέλια όπως και άλλες διοργανώσεις (πχ μαγείρεμα στο αμπέλι, γιόγκα, μουσική).

Ανάλογα μπορούν να στηθούν τύπου σταντ – περίπτερα στο σημείο της διοργάνωσης και μια όμορφη υποδοχή στην είσοδο της πόλης ώστε να νιώθουν την ατμόσφαιρα στην οποία μπαίνουν οι επισκέπτες.

Μπορούν να προσκληθούν σεφ και να γίνουν κάποια cooking class και να δημιουργηθούν γευστικά πιάτα με τις ανάλογες ετικέτες.

Μπορεί να έχουμε και από catering της περιοχής μας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο στήσιμο και σίγουρα και την δική του προβολή.

Θα μπορούσαμε να απευθύνουμε πρόσκληση και σε κάποιο καθηγητή Πανεπιστημίου, με την ομάδα του, για το στήσιμο ημερίδων, ομιλιών και σεμιναρίων.

Με αυτό τον τρόπο θα δουλέψει η εστίαση και τα καταλύματα της περιοχής.

Το κάθε εστιατόριο μπορεί να προσφέρει κάποιο μενού- τοπικά εδέσματα-προϊόντα-γεύσεις και τα καταλύματα να προσφέρουν μια καλή φιλοξενία στους επισκέπτες.

Χαρακτηριστική θα είναι και η παρουσία της τοπικής μουσικής.

Σύλλογοι και χορευτικά της περιοχής μας, τα παραδοσιακά Χάλκινα της Γουμένισσας.

Την δεύτερη ημέρα θα μπορούσε να διοργανωθεί και πρόγραμμα με κάποιον καλλιτέχνη της περιοχής.

Μία πρόταση η οποία παρά τις όποιες αντιρρήσεις, όπως αυτές που εκφράσθηκαν από διαφόρους συμμετέχοντες στην εν λόγω συνάντηση της επιτροπής και τα πιθανά εμπόδια σε ότι αφορά την εφαρμογή της, όχι μόνον αξίζει να εξετασθεί-συζητηθεί ευρέως στον δημόσιο διάλογο, αλλά κυρίως να αναζητηθεί η προοπτική εφαρμογής της με την συνδρομή όλων των φορέων της περιοχής, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό που επιθυμούν άπαντες «να ενισχυθεί ο τουρισμός – οινοτουρισμός στον νομό μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα