Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση ελληνικών και αμερικανικών μονάδων (Φώτο και Βίντεο)

Γενικά /

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 26.11.19 στο Κικίς η άσκηση συνεκπαίδευσης στελεχών του ελληνικού και αμερικανικού στρατού, με την επωνυμία «Σιδηρούν Ξίφος» (IRON Sward).

Την άσκηση παρακολούθησαν ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζόε Τζέραλντ, ο οποίος είναι ο τρίτος στην ιεραρχία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη.

Η άσκηση διεξήχθη με εξαιρετική επιτυχία στην περιοχή του εθνικού προτύπου κέντρου εκπαίδευσης αγώνα σε αστικό περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ), στο πρώην στρατόπεδο Κορομηλά στην Αργυρούπολη, υπό την διοίκηση και μέριμνα της 71Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος».

Έλαβαν μέρος μονάδες της, με την υποστήριξη ελικοπτέρων Σινούκ, Χιούη και Απάτσι της 3ης ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού και μονάδες της 173ης Α/Μ ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, με την υποστήριξη ελικοπτέρων Μπλάκ Χωκ, ενώ στην συνεκπαίδευση συμμετείχαν και δύο άνδρες των «Navy seals», της σκληροτράχηλης ομάδας βατραχανθρώπων που είναι παγκοσμίως αποδεκτή ως η αφρόκρεμα μεταξύ των μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Από πλευράς επίγειων μέσων συμμετείχαν περισσότεροι από ογδόντα Αμερικανοί οι οποίοι παρέμειναν επί δέκα ημέρες στην Ελλάδα, προκειμένου να προπονηθούν για την άσκηση.

Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν σε τέτοια άσκηση ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι του Ελληνικού στρατού.

Το πρόγραμμα της άσκησης περιελάμβανε επιθετικά σενάρια, με σκοπό την συνεκπαίδευση και τον καλύτερο συντονισμό των σταρτιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Iron Sword 2019: Διεθνής αναβάθμιση της 71 Ταξιαρχίας ΠΟΝΤΟΣ

Η προοπτικές που ανοίγονται πλέον στους άνδρες που είναι υπό τις διαταγές του ταξίαρχου Γεώργιου Μποσμαλή είναι μεγάλες.

Ο επικοινωνιακός αντίκτυπος από τις συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών με ξένες δυνάμεις όμως ήταν τέτοιος που θορύβησε ακόμα και τους γείτονές μας, καθώς δημοσιεύματα και αξιωματούχοι της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αναφέρονται συχνά στην στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ μετά την υπογραφή της αντίστοιχης συμφωνίας.

Φαίνεται πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και Στρατός Ξηράς έχουν πλέον αναλάβει τον ρόλο του πρεσβευτή της εξαίρετης γεωπολιτικής θέσης και της ισχύος της χώρας μας καθώς με τη συμμετοχή ελληνικών τμημάτων σε πολυεθνικές δραστηριότητες η χώρα μας διεξάγει μιας μορφής ήπια στρατιωτική διπλωματία.

Δείτε τις φωτογραφίες από την άσκηση Iron Sword 2019 που απαθανάτισε το πρακτορείο Eurokinissi και Μotionteam/Βασίλης Βερβερίδης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η ΟΧΕ κήρυξε λήξη των πρωταθλημάτων

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η ομοσπονδία χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ) κήρυξε λήξασα την φετινή περίοδο των πρωταθλημάτων εθνικών κατηγοριών. Έτσι, […]