Αγροτικά

Ικανοποιητικός στον νομό Κιλκίς ο φετινός τρύγος

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε μία ικανοποιητική χρονιά για τα οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια εξελίχθηκε η εφετινή τρυγική περίοδος για τον τόπο μας.

Και τούτο διότι πέρα από τις περιορισμένες ζημιές λόγω χαλαζόπτωσης μέσα στο Καλοκαίρι έχουμε μία ικανοποιητική χρονιά για το σταφύλι και τους παραγωγούς, τόσο από άποψης ποσοτήτων συγκομιδής και ποιότητας (1100 περίπου κιλά ανά στρέμμα για τα σταφύλια γεωγραφικής ένδειξης “Πλαγιές Παϊκου” 1200-1300 περίπου για αυτά του επιτραπέζιου οίνου, 900-1000 κιλά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ ΞΥΝΟΜΑΥΡΟ) και 1700-1800 για τα επιτραπέζια βρώσιμα),όσο και από πλευράς τιμών οι οποίες μέχρι στιγμής διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στα 0,60 ευρώ το κιλό για τα λευκά, στα 0,45-0,50 ευρώ για τα κόκκινα και 0,90 ευρώ για τα επιτραπέζια σταφύλια.

Σε ότι αφορά στην ποσότητα συγκομιδής για τα οινοποιήσιμα σταφύλια υπάρχει μία μικρή πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη του 2018 της τάξεως του 10%-15% και κατά περίπτωση μέχρι 30% εκεί που είχαμε χαλαζόπτωση, η οποία οφείλεται στις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας που καταγράφηκαν την περίοδο της Ανοιξης μεταξύ νύκτας και ημέρας.

Γεγονός που περιόρισε την καρποδεσία των φυτών της αμπέλου και μείωσε το επίπεδο ανθοφορίας, τους επηρεάζοντας αρνητικά το ύψος παραγωγής.

Καλή χαρακτηρίζεται και η ποιότητα της εφετινής συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών, γεγονός που καθιστά αισιόδοξους τους οινοπαραγωγούς εντόπιους και ξένους ότι ανάλογης ποιότητας θα είναι και η παραγωγή κρασιού στα 14 συνολικώς οινοποιεία του νομού μας, μετα την έγκριση της άδειας λειτουργίας στην “Βίβλια Χώρα” των Γεροβασιλείου Τσαρτσάλη (πρώην οινοποιείο Ευτυχίδη ), αλλά και όσων πέραν αυτού προμηθεύονται εγχώρια σταφύλια.

Χαρακτηριστικό της εφετινής παραγωγής η καθαρότητα της λόγω της μειωμένης χρήσης φυτοφαρμάκων εξ αιτίας των πολύ χαμηλών υψών βροχόπτωσης την θερινή περίοδο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα επιτραπέζια βρώσιμα σταφύλια καθώς και εδώ καταγράφεται λίγο πριν τελειώσει ο τρύγος τους μία μικρή πτώση στην παραγωγή τους δεδομένου, ότι πλην των καιρικών συνθηκών αυτή επηρεάσθηκε και από την εμφάνιση εφέτος της ασθένειας του ψευδόκοκκου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εφέτος είχαμε για αυτά πρώιμη ωρίμανση στο Λεκανοπέδιο των Μουριών σε αντίθεση με αυτά της ζώνης Χέρσου-Μουριών που ωριμάζουν κανονικά.

Κάτι που πιθανόν να επηρεάσει και τις τιμές τους καθώς η σχετική αγορά “ανοίγει” τον Οκτώβριο και εξηγεί το περιορισμένο, έως σήμερα, ενδιαφέρον των σχετικών εμπόρων.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι στην περιοχή της Γουμένισσας λειτουργεί ως υποστηρικτική υποδομή από εφέτος σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την χρηματοδότηση σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος μετεωρολογικός σταθμός, όπως ήδη συμβαίνει και στην περιοχή της Τερπύλλου, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες στους αγρότες στην πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]