«Η Πόλις των Μορρυλίων» η εξαιρετική ταινία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς

Ειδήσεις Βίντεο /

«Η Πόλις των Μορρυλίων», είναι η νέα εξαιρετική ταινία μικρού μήκους (10 λεπτών) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πολύτιμη ιστορική διαδρομή του ν. Κιλκίς.

Η ταινία αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στα σημαντικά που έχει κάνει και σχεδιάζει να κάνει η Εφορεία για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας του τόπου μας, με την αρχαία Ευρωπό, το Παλατιανό, την Τούμπα, τη Μεσιά, το Κάστρο Π. Γυναικοκάστρου, το Λουτρό Πολυκάστρου και τα μεταβυζαντινά μνημεία, καθώς και το ίδιο το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.

Όπως σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη, η ταινία διαπραγματεύεται την σκιαγράφηση πολιτειακών θεσμών, αλλά και πρακτικών, όπως η χορηγία, αλλά και του κοινωνικο-πολιτικού ρόλου ενός επιφανούς Ιερού του Ασκληπιού, στην καθημερινότητα και το γίγνεσθαι μιας αρχαίας πόλης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων στην περιοχή της αρχαίας Βοττιαίας, στα ανατολικά του Αξιού ποταμού, βάσει του διαθέσιμου αρχαιολογικού και άλλου υλικού.

Η ταινία «Η πόλις των Μορρυλίων» δημιουργήθηκε για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς από την εταιρεία παραγωγής Macine Motion Pictures και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέσα από μία δεκάλεπτη ταινία, που συνδυάζει κινηματογραφικά πλάνα με εικαστικές ζωγραφικές απεικονίσεις, σκιαγραφούνται πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής αυτής της πόλης.

Τιμητικές ενεπίγραφες στήλες και γλυπτά από το ιερό του Ασκληπιού ταξίδεψαν μέχρι τις μέρες μας μεταφέροντας εικόνες και ιστορίες – κυρίως για τον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. – για επώνυμους πολίτες-χορηγούς, πολιτειακές αρχές, πολεμικά επεισόδια, ελλείψεις τροφών, συντήρηση τειχών και προσφορές στο υπερτοπικής φήμης Ασκληπιείο-θεραπευτήριο μίας αρχαίας πόλης της Μακεδονικής ενδοχώρας, της πόλης της Μορρύλου.

Παρουσίαση: Δημήτρης Δάγκαλης
Αφήγηση: Δημήτρης Σακατζής, Μελίνα Γαρμπή
Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώτης Βράντζας
Σενάριο – Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπόλματη
Κινηματογράφηση: Γιώτης Βράντζας, Βαγγέλης Νεοφώτιστος
Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης
Μουσική: Κώστας Σιούτας
Ηχογράφηση Αφήγησης – Μίξη ήχου – Sound Design: Τάσος Καραδέδος, stereotype.gr
Animation – Post Production: Macine Motion Pictures
Γενικός Συντονισμός: Δρ Γεωργία Στρατούλη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ Γεωργία Στρατούλη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Νεκτάριος Πουλακάκης, Αρχαιολόγος ΜΑ, Προϊστάμενος Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ Μαρία Φαρμάκη, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς
Φιλοξενία γυρισμάτων: Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Παραγωγή: ΥΠΠΟΑ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Macine Motion Pictures

Περισσότερα

Λένα Αναστασιάδου: Ερωτήματα και προβληματισμοί γιά το «Ανοικτό κέντρο εμπορίου» Κιλκίς (Βίντεο)

Ερωτηματικά και ανησυχίες εκφράζει η δημοτική σύμβουλος και πολιτικός μηχανικός Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην δημοτική αρχή Κιλκίς, καθώς […]

Δείτε ακόμα