Ν.Καβάλα, Χέρσο, Δροσάτο και Κεντρικό όλος ο νομός Κιλκίς «HOT SPOT»

Πολιτική /

Οι εξελίξεις στο θέμα των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ή «hot spot» είναι ραγδαίες και κάθε άλλο παρά ευχάριστες γιά τον νομό, καθώς φαίνεται, ότι επιλέγεται ως ευρύτερος χώρος γιά την δημιουργία τέτοιων χώρων.

Ετσι, πριν κοπάσει ο απόηχος της είδησης γιά «hotspot» στο Χέρσου, έγινε γνωστό ότι τέτοια θα δημιουργηθούν και σε τουλάχιστον τέσσσερα ακόμη σημεία του νομού μεταξύ των οποίων και μέρος του ανήκοντος στην ιδιοκτησία του στρατού αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας, σε μία πλήρη επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ της χθεσινής «Ημερησίας».

Άμεσα θα τεθούν σε λειτουργία οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στον νομό Κιλκίς και ένας στο νομό Πέλλας, σε παλαιές εγκαταστάσεις του στρατού, οι οποίοι συνολικά θα έχουν χωρητικότητα έως και 4.000 άτομα.

Πρόκειται για τους δύο αεροδιαδρόμους στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη στο Δροσάτο και το στρατόπεδο Κοκκινάρι στο Κεντρικό.

Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χέρσου Φίλιππος Κοτανίδης συγκάλεσε, το απόγευμα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2016, λαϊκή συνέλευση στο Χέρσο προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής για τις εξελίξεις.

Ο δήμαρχος Κιλκίς κ. Σισμανίδης ανέφερε ότι υπάρχει μια μεγάλη κρίση στον τομέα αυτό και δυστυχώς το πρόβλημα μας αγγίζει ως τοπική κοινωνία και πρέπει να οργανωθούμε όσο καλύτερα γίνεται και να εργαστούμε για την ασφάλεια όλων των πολιτών και των περιουσιών. Ανέφερε ότι η δημοτική Αρχή με ευθύνη της κυβέρνησης δεν ενημερώνεται, δεν λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη της και καλείται την τελευταία στιγμή να τοποθετηθεί όταν τα γεγονότα έχουν ήδη δρομολογηθεί!

Ζήτησε από τους κατοίκους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και με τη συνεργασία όλων να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης που τόνισε ότι το προσφυγικό αντί να αμβλύνεται, οξύνεται. Ως περιφερειακή ενότητα και σαν περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν ερωτήθηκαν και δεν ενημερώθηκαν για ότι έχει γίνει έως σήμερα.

Ο κ. Βεργίδης προσάπτει κατηγορίες στην κυβέρνηση διότι ούτε η περιφερειακή ενότητα ούτε ο δήμος είχαν γνώση για το τι επρόκειτο να κάνει . «Εμείς ως περιφερειακή ενότητα μπορούσαμε να λάβουμε ασφαλιστικά μέτρα για την περιοχή για να τους μπλοκάρουμε, αλλά η έκταση ανήκει στον στρατό», δήλωσε.

Στην συνέχεια, μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Θωμαΐδης που τόνισε: «Καλώς ή κακώς εμείς θα πρέπει να διαχειριστούμε την ανθρωποθάλασσα που ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζετα».

Και τόνισε σε προειδοποιητικό ύφος: «Πολλοί μετανάστες άρχισαν και έρχονται με τα πόδια . Τέλος, στις πόρτες σας θα έρθουνε και μέσα στις πόλεις και εσείς που σήμερα αντιτίθεστε, αύριο θα μας βρίζεται γιατί δεν κάναμε κάτι οργανωμένο».

Δίκαια οι κάτοικοι εξέφρασαν τις απορίες τους μαζί με την αγωνία τους για το τι μέρες θα ξημερώσουν στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής Ενότητας Χέρσου καθώς και για την ασφάλεια τους ενώ ακούστηκαν πολλές φωνές για την απουσία του κυβερνητικού βουλευτή Θεόδωρου Παραστατίδη.

Στην συνέλευση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Τσογγίδης, οι αντιδήμαρχοι κ. Αναστασιάδου, Βαφειάδης, Μανουσαρίδης, Νικολαίδης, Πιπερίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιντζέλης, Μπαλάσκας, Ταχτσίδης, Δημάκη, Καραμπίδης, Ανθρακίδης, Παζαρτζικλής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Θωμαίδης, κ.α.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ«Κιλκίς – ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων»

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο βουλευτής Ν.Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

«Όπως αποδεικνύεται, ένα ακόμα μεγάλο ψέμα είπε ο κύριος Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όταν πριν από ένα μήνα σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωνε εγγράφως εμένα και όλους τους Κιλκισιώτες ότι εκτός της Ειδομένης σε κανένα άλλο σημείο του Κιλκίς δεν θα δημιουργηθεί καταυλισμός για πρόσφυγες-μετανάστες.

Φαίνεται ότι εννοούσε πράγματι έναν μόνο καταυλισμό ο οποίος όμως θα επεκτείνεται σε όλο το νομό.

Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι δημιουργούνται στο νομό Κιλκίς 4 νέοι καταυλισμοί για τη φιλοξενία πολλών χιλιάδων προσφύγων είναι η ταφόπλακα κάθε αξιοπιστίας αυτής της Κυβέρνησης. Το Χέρσο, το Δροσάτο, το Κεντρικό και η Νέα Καβάλα έρχονται να προστεθούν στην Ειδομένη για να αποτελέσει ο νομός Κιλκίς έναν απέραντο καταυλισμό.

Απόλυτος αιφνιδιασμός, απερίγραπτη προχειρότητα και έλλειψη οποιουδήποτε κεντρικού σχεδιασμού. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για όλους μας και δυστυχώς τελικά αυτοί που αιφνιδιάζονται περισσότερο είναι οι Κυβερνώντες, τους οποίους είχαμε ενημερώσει πολλούς μήνες πριν για τα αποτελέσματα της ανεύθυνης πολιτικής τους. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»


Διαμαρτυρία κάλεσμα του Δήμου Παιονίας

Ο δήμαρχος Παιονίας και το δημοτικό συμβούλιο πληροφορήθηκε την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία κέντρου μετεγκαταστασης προσφύγων στο αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας του Δήμου Παιονίας και συνεδρίασε έκτακτα το δημοτικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο δήμαρχος Παιονίας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και του κοινοποίησε την θέση του δήμου για την απαράδεκτη μεθόδευση του θέματος και για την δημιουργία μιας ακόμη «αποθήκης ψυχών» μέσα στα όρια του δήμου με τραγικές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό.

Καλεί όλους τους κατοίκους του δήμου να συγκεντρωθούν μαζικά αύριο το πρωί στης 5.00 π.μ. στο αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας για να σταματήσουμε το στήσιμο του Κέντρου.

Διαφωνούμε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αποφασίζει για τον τόπο μας χωρίς να ενδιαφέρεται για τις απόψεις και τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας και για την άνιση κατανομή των κέντρων μετεγκατάστασης που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα του δήμου μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Έκαναν …τα σαράντα

Τα σαράντα της νέας νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ πρόλαβαν και έκαναν, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι ο πρώτος σε ψήφους […]