Πολιτική

Γρηγόρης Κυριακού: «Και μετά τη συμφωνία, τί;»

Γράφει ο Γρηγόρης Κυριακού*

Οι εικόνες των προηγούμενων ημερών από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο ήταν απογοητευτικές ανεξαρτήτως τι πιστεύει ο καθένας για τη συμφωνία με τη γειτονική μας χώρα. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι απαιτείται θάρρος ή υποτίμηση κινδύνου για μια τέτοια κίνηση όπως η συμφωνία για το ονοματολογικό. Που δυστυχώς επί χρόνια επικεντρωθήκαμε στο όνομα, χωρίς να σκεφτόμαστε τα παρελκόμενα που είναι και τα πιο ουσιαστικά.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ στους Ψαράδες των Πρεσπών είναι πλέον γεγονός. Σίγουρα η παραχώρηση του ονόματος είναι κάτι που ενοχλεί πάνω από έναν αιώνα τώρα, από τότε που υπεγράφη η συνθήκη του Βουκουρεστίου μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και διεμοιράσθη η γεωγραφική ενότητα της Μακεδονίας. Ήταν μία ακόμα αφορμή για την έναρξη του ζητήματος με τη σύγχρονη μορφή.

Την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας δεν μπορεί να την επικαλεσθεί άλλος λαός πλην του ελληνικού όπως καταμαρτυρούν όλα τα ευρήματα της μακεδονικής γης είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός των σημερινών συνόρων. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και οι άνθρωποι μετακινούνται είτε ομαδικά είτε ατομικά, είναι συνέπεια κάποια στιγμή τα εδάφη να αλλάζουν ιδιοκτήτη. Και τούτο συμβαίνει παλιότερα και από την εποχή των Δωριέων.

Η Κυριακή 17 Ιουνίου έχει καταχωρηθεί πλέον στην ιστορία. Το ζήτημα είναι το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Έχουμε τρεις επιλογές ως χώρα και ως λαός. Η πρώτη να μείνουμε παρακολουθούντες την εξέλιξη χωρίς να πράττουμε. Η επόμενη είναι να συνεχίσει ο λαός να αντιδρά έως ότου χαρακτηριστεί γραφικός από διάφορα κέντρα. Και η τρίτη επιλογή είναι η δράση για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες.

Σε προσωπικό επίπεδο θα πρότεινα τη δράση, βασιζόμενος στα άρθρα 3 έως 8 και 15 της συμφωνίας. Σε επίπεδο οικονομικής διείσδυσης, η εξομάλυνση των σχέσεων μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική επιχειρηματικότητα που ήδη βρίσκεται παρούσα και δραστηριοποιείται την περιοχή. Γενικά η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας το 2017 μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε επίπεδο πολιτισμού και παιδείας είναι η αμέσως μεγαλύτερη πρόκληση. Στο Μονπελιέ της Γαλλίας από το 1979 υπάρχει μια ολόκληρη γειτονιά – έκτασης 36 στρεμμάτων – που διαφημίζει τον ελληνικό πολιτισμό, με την ονομασία Antigone (Αντιγόνη).

Θυμίζει κάτι από την Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης ως προς την αρχιτεκτονική των κτιρίων ενώ αντίγραφα προτομών αρχαίων Ελλήνων και αγάλματα όπως η Νίκη της Σαμοθράκης υπάρχουν διάσπαρτα στο χώρο ενώ δρόμοι ή πλατείες έχουν ελληνικά ονόματα όπως Αθηνών, Θηβών, Μαραθώνα, Θεσσαλίας, Ακρόπολης, Κέρκυρας, Πειραιά, Ηπείρου κλπ.

Επειδή το Μονπελιέ δεν συνορεύει με την Ελλάδα, προφανώς δεν έχει εδαφικές βλέψεις ούτε διεκδικεί κάτι από την ελληνική ιστορία. Σίγουρα όμως το αίσθημα της εθνικής περηφάνιας είναι διάχυτο γιατί κάποιοι άλλοι διαφημίζουν εμάς.

Σύμφωνα με την παρ.2, άρθρ. 8 της συμφωνίας η γειτονική χώρα υποχρεώνεται να αποκαταστήσει τη σύνδεση κάθε μνημείου ή δημόσιου κτιρίου με την αρχαία ελληνική κληρονομιά.

Αυτό πιθανόν να συμβεί με αλλαγή ονομάτων, αποκαθήλωση κλπ. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη πρόκληση και παράλληλα ευχή να μετατραπούν όλα αυτά σε ένα ανάλογο Antigone, αυτή τη φορά δίπλα μας. Παράλληλα με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης σε βιβλία που διαστρεβλώνουν την ιστορία και συνδέονται με ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Επίσης άλλη μεγάλη πρόκληση. Να αντιστρέψουμε το ψέμα και τη διαστρέβλωση της ιστορίας με τα οποία γαλουχήθηκαν γενιές δικές τους από τη δεκαετία του 1940 και μετά.

Η συμφωνία σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Ανοίγει όμως κάποια παράθυρα. Και θα είναι αποτυχία δική μας αν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για την αποκατάσταση της αλήθειας. Η χώρα μας αν και οικονομικά καθημαγμένη είναι ακόμα υπερδύναμη στα Βαλκάνια.

Έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αρκεί να εργαστεί με όραμα, στόχο, μέθοδο και οργάνωση. Ας διδαχτούμε από τα λάθη που κάναμε στη Θράκη και στείλαμε τους Πομάκους στην αγκαλιά των Τούρκων και ας κάνουμε τους γείτονες να έρθουν στην δική μας αγκαλιά.

*Γραμματέας Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Κιλκίς
Μέλος Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη με Βαγγέλη Μαρινάκη

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]