Γ.Φραγγίδης: Οι παθογένειες και προβλήματα του συστήματος υγείας δεν λύνονται με προσωρινά μέτρα

Πολιτική /

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την τροποποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος όσον αφορά στο Έργο VI και διατάξεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Ξεκίνησε την τοποθέτησή του εξαίροντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη διαχρονική προσφορά του προς το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι στις παρούσες συνθήκες οι δωρεές που συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και υγείας των πολιτών αποκτούν προστιθέμενη αξία, γιατί συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών που αφήνουν οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει ιεραρχήσει τις ανάγκες ούτε έχει εντάξει τις δωρεές σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, ώστε να αποκομίζεται το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το κράτος και την κοινωνία. Παρά τις συνεχείς προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, δεν έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αξιοποίησης των δωρεών με βάση τη σωστή αξιολόγηση των αναγκών, την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση και τη διαφάνεια. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση δε λογοδοτεί για το αν και πώς αξιοποιεί τις δωρεές.

Ο κ. Φραγγίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι νομοθετεί συνεχώς για την Υγεία με παρατάσεις, πλήθος τροπολογιών και αποσπασματικές διατάξεις, που αποκαλύπτουν την απουσία φιλοσοφίας για τον νευραλγικό τομέα της υγείας. Με την επίφαση της πανδημίας, εξακολουθεί γενικά να εισάγει κατά παρέκκλιση διατάξεις ενισχύοντας την αδιαφάνεια.

Το ΕΣΥ, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, απέδειξε τη σταθερή αξία του στους χαλεπούς καιρούς της πανδημία και πρέπει να ενισχυθεί, είπε ο βουλευτής και έφερε το παράδειγμα του νοσοκομείου του Κιλκίς, που δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αν και έχει διακόσια δεκαπέντε κρεβάτια εκ των οποίων τα μισά και παραπάνω είναι χειρουργικά και συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας λειτουργώντας τρία τμήματα αντιμετώπισης ασθενών με κορωνοϊό ενώ ο νομός βρίσκεται σε lockdown.

Έθεσε το θέμα των τεράστιων ελλείψεων του ΕΣΥ σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά στη Β. Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων. Πρότεινε την πενταετή παράταση της θητείας των επικουρικών, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και να προγραμματίσουν στοιχειωδώς τη ζωή τους. Επεσήμανε την ανάγκη ένταξης των γιατρών και των εργαζόμενων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά, την ανάγκη μισθολογικής αναβάθμισης των γιατρών, του εξορθολογισμού των εφημεριών και άλλων σχετικών θεμάτων.

Ο κ. Φραγγίδης τόνισε την αξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που έμεινε αναξιοποίητη στην πανδημία, χωρίς οργάνωση και ενίσχυση, λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση τη χρησιμοποιούσε κατάλληλα στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στους εμβολιασμούς, όπως άλλωστε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα είχαμε έγκυρα ενημερωμένους πολίτες και όχι δύσπιστους και παραπληροφορημένους από το διαδίκτυο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα είχε προχωρήσει καλύτερα και θα ήμασταν πιο κοντά στο τείχος ανοσίας. Καθυστερημένα ενεπλάκη και η Εκκλησία, ενώ οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ επίσης δεν βλέπουμε να συμμετέχουν ενεργά στον εμβολιασμό.

Με τόσους ανεμβολίαστους και αρνητές, η καμπάνια ενημέρωσης αποδείχθηκε αποτυχημένη. Θα ήταν καλύτερα αν είχε ενημερωθεί ο κόσμος μέσω οικογενειακών γιατρών, φαρμακοποιών, γενικά ειδικών που παραδοσιακά εμπιστεύεται.

Πολύ καθυστερημένα και μετά από πίεση της Αντιπολίτευσης, εντάσσονται τώρα οι παράτυποι μετανάστες στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Υπάρχουν περιοχές αλλά και πληθυσμοί, όπως οι Ρομά, με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και αυτό είναι αδικαιολόγητο.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Κιλκίς είπε, ότι η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο εξακολουθεί να μην εγκαταλείπει τη λογική της διαχείρισης. Οι παθογένειες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας δεν λύνονται με προσωρινά μέτρα και εμβαλωματικές λύσεις. Χρειάζεται χαρτογράφηση αναγκών και μακρόπνοος σχεδιασμός.

Η τοποθέτηση

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα περιέχει την τροποποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος όσον αφορά στο Έργο VI, καθώς και πολλές διατάξεις που σχετίζονται με την πανδημία, κυρίως παρατάσεις διατάξεων.

Όσον αφορά στο Ίδρυμα Νιάρχος, είναι γνωστή σε όλους η διαχρονική προσφορά του προς το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική κοινωνία. Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, οι δωρεές που συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και υγείας των πολιτών αποκτούν προστιθέμενη αξία, γιατί δεν προσδίδουν απλά κάτι παραπάνω σε ένα σύστημα που ευημερεί, αλλά συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών που αφήνουν οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να ιεραρχεί τις ανάγκες και να εντάσσει τις δωρεές σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, ώστε να αποκομίζεται το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τον άμεσο αποδέκτη, που είναι το κράτος και τον τελικό αποδέκτη, που είναι η κοινωνία. Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει επιδείξει ένα τέτοιο έργο. Αντιθέτως, παρά τις συνεχείς προτάσεις μας, δεν έχει προβεί στη δημιουργία ενός μηχανισμού αξιοποίησης των δωρεών με βάση τη σωστή αξιολόγηση των αναγκών, την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση και τη διαφάνεια. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα λογοδοτούσε πιο αξιόπιστα για την κυβερνητική απόφαση να τροποποιηθεί έτσι όπως τροποποιείται το Έργο VI της δωρεάς, με τις όποιες οικονομικές προεκτάσεις.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν πολλές δωρεές προς το σύστημα υγείας, των οποίων την τύχη όμως αγνοούμε. Σίγουρα γνωρίζουμε, ότι υπήρξε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που παρέμεινε σε αποθήκες, λόγω έλλειψης προσωπικού για το χειρισμό του ή έλλειψης σχεδίου για τη διαχείρισή του.

Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης πολυάριθμες παρατάσεις διατάξεων που σχετίζονται με την πανδημία. Πέρα από τις ανάγκες της πανδημίας ο τρόπος που νομοθετείτε, κύριε Υπουργέ, με παρατάσεις, αποσπασματικές διατάξεις και πλήθος τροπολογιών, αποκαλύπτει την απουσία συγκεκριμένης φιλοσοφίας για τον νευραλγικό τομέα της υγείας, για το πού θέλετε να πάτε την υγεία, ποιο είναι το σχέδιο και ποιο το όραμά σας.

Με την επίφαση της πανδημίας μένετε στις παρατάσεις, στις κατά παρέκκλιση διατάξεις και στην αδιαφάνεια. Εφαρμόζετε το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Είμαστε στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας και ο κορωνοϊός ενδέχεται να γίνει ενδημικός. Για πόσο καιρό ακόμα θα επικαλείστε τον κορωνοϊό; Δεν νομίζετε ότι είναι ώρα να νομοθετήσετε πιο σοβαρά και ολοκληρωμένα για την υγεία;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που συμμετείχε επιλεκτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απέδειξε τη σταθερή αξία του σε χαλεπούς καιρούς. Οφείλετε να το ενισχύσετε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Εδώ θέλω να αναφερθώ και λίγο στον Νομό μου, κύριε Υπουργέ. Ξέρετε ότι το νοσοκομείο του Κιλκίς, που έχει διακόσια δεκαπέντε κρεβάτια εκ των οποίων τα μισά και παραπάνω είναι χειρουργικά, που συμμετέχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και που σήμερα με τον νομό σε lockdown λειτουργούν εκεί τρία τμήματα αντιμετώπισης ασθενών με κορωνοϊό, είναι το μοναδικό νοσοκομείο της 4ης ΥΠΕ που δεν έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Πιέζουμε, ξαναπιέζουμε, παίρνουμε υποσχέσεις, αλλά στην ουσία ουδέν.

Στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχουμε τεράστιες ελλείψεις και μαζικές αποχωρήσεις. Το brain drain των γιατρών σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, διαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον, αν δεν γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Ήδη τα κενά είναι τεράστια, πολύ έντονα βέβαια στη Βόρεια Ελλάδα. Και φέρνω ως παράδειγμα τους αναισθησιολόγους, μια νευραλγικής σημασίας ειδικότητα, που η έλλειψή της μπορεί να παραλύσει ένα ολόκληρο νοσοκομείο.

Στους επικουρικούς εφαρμόζετε το «μαρτύριο της σταγόνας», κρατώντας τους ομήρους επί χρόνια. Η παράταση της θητείας τους για μια πενταετία, θα παρείχε ένα βαθμό ασφάλειας για να συνεχίσουν να εργάζονται και να προγραμματίσουν στοιχειωδώς τη ζωή τους. Οι γιατροί, η ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ, όλη την περίοδο της πανδημίας εργάζονται με αυταπάρνηση, εξαντλητικά ωράρια και επικινδυνότητα. Χρειάζονται αναγνώριση, επιβράβευση και κίνητρα. Να τους εντάξετε επιτέλους στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως και όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, να τους αναβαθμίσετε μισθολογικά. Να φροντίσετε το αφορολόγητο και τον εξορθολογισμό των εφημεριών τους.

Η αποδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποδείχτηκε περίτρανα στην πανδημία. Δεν την οργανώσατε, δεν την ενισχύσατε, δεν την εμπλέξατετ στο βαθμό και στο χρόνο που έπρεπε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στους εμβολιασμούς, όπως άλλωστε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που καθυστερημένα θυμηθήκατε. Έτσι, θα είχαμε έγκαιρα ενημερωμένους πολίτες και όχι δύσπιστους και παραπληροφορημένους από το διαδίκτυο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα είχε προχωρήσει καλύτερα και θα ήμασταν πιο κοντά στο τείχος ανοσίας. Καθυστερημένα εμπλέξατε και την Εκκλησία, ενώ και οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δεν βλέπουμε να συμμετέχουν ενεργά στον εμβολιασμό.

Με τόσους ανεμβολίαστους και αρνητές, η καμπάνια ενημέρωσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη. Για την ακρίβεια ήταν «πεταμένα λεφτά». Θα ήταν καλύτερα να είχε ενημερωθεί ο κόσμος μέσω οικογενειακών γιατρών, φαρμακοποιών, γενικά ειδικών που παραδοσιακά εμπιστεύεται.

Πολύ καθυστερημένα και μετά από πίεση δική μας και γενικά της Αντιπολίτευσης, εντάσσετε τους παράτυπους μετανάστες στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν το κάνατε όμως όταν απουσίαζε ο φόβος της απέλασης, όταν ίσχυαν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας. Χρειάζεται τώρα να βρείτε τρόπους να τους πείσετε ότι δεν θα απελαθούν και να τους προσεγγίσετε μέσω των κατάλληλων δομών. Υπάρχουν περιοχές αλλά και πληθυσμοί, όπως οι Ρομά, με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Και αυτό βέβαια είναι αδικαιολόγητο.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο εξακολουθεί να μην εγκαταλείπει τη λογική της διαχείρισης. Οι παθογένειες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας δεν λύνονται με προσωρινά μέτρα και εμβαλωματικές λύσεις. Χρειάζεται χαρτογράφηση αναγκών και μακρόπνοος σχεδιασμός, κύριε Υπουργέ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα