Πολιτική

Γιώργος Αναστασιάδης: Μνημείο διχασμού η δήλωση της κ. Έλλης Φρεγγίδου

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα τη δήλωση της κ. Έλλης Φρεγγίδου αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, η οποία ενώ θεωρητικά ευαγγελίζεται την ενότητα στην πράξη την τορπιλίζει με το ιδιαίτερα διχαστικό κείμενο της που δημοσιεύτηκε στον τύπο του Κιλκίς.

Η κ. Φρεγγίδου επιτίθεται αδιακρίτως σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μέμφεται και αρκετούς από εμάς όπου με βάση τα λεγόμενα της δεν καταδικάσαμε την καταγγελλόμενη καλπονοθεία του Πολυκάστρου, γεγονός το οποίο έτυχε της αυτονόητης καταδίκης της πλειοψηφίας των στελεχών και των μελών του ΠΑΣΟΚ μιας και περιστατικά καλπονοθείας δεν χωρούν όχι μόνο στη δημοκρατική παράταξη αλλά ούτε και στο σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα για το θέμα αυτό, όφειλε να γνωρίζει η κ. Φρεγγίδου ότι για το ζήτημα της αξιολόγησης της καταγγελίας και το ποια θα είναι η τελική απόφαση, δεν ενεργούν τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς αλλά η ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) και το θέμα είναι ήδη υπό αξιολόγηση.

Μιλάει, η κ. Φρεγγίδου, για σαμποτάρισμα διαδικασιών, το πρόσωπο που είναι ένας εκ των κατ’ εξοχήν σαμποτέρ αυτής της διαδικασίας όταν τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές δημοσίευμα στον τοπικό τύπο του Κιλκίς την παρουσίαζε ως μέλος της ομάδας Φραγγίδη και μάλιστα υποψήφια Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης. Το ερώτημα ετέθη από την πρώτη στιγμή. Γιατί η κ. Φρεγγίδου δεν διέψευσε το δημοσίευμα αυτό βάζοντας ταυτόχρονα τα πράγματα και στη σωστή τους βάση μιας και δεν είχαμε εκλογές για Γραμματέα Νομαρχιακής Οργάνωσης αλλά για μέλη της Οργάνωσης, η οποία θα κληθεί στην πρώτη της ειδική συνεδρίαση να εκλέξει τον Γραμματέα, τον αναπληρωτή Γραμματέα καθώς και να καθορίσει τους τομείς ευθύνης των υπολοίπων μελών.

Σε ένα άλλο σημείο της δήλωσης της, διαπιστώνω ότι η κ. Φρεγγίδου επιτίθεται στον ίδιο της τον εαυτό και μιλάει για σταύρωμα ψηφοδελτίων, παλαιοκομματικές πρακτικές, τραπεζάκια έξω από το εκλογικό, κλπ, τη στιγμή που για όσους γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει αλλά κυρίως για αυτούς που βρισκόμασταν εντός των εκλογικών κέντρων κατά την καταμέτρηση των ψήφων, κατέστη φανερή η ξεκάθαρη στήριξη της κ. Φρεγγίδου από συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο, κάτι το οποίο όπως προείπα όχι μόνο δεν ήταν κρυφό αλλά προωθούνταν και μέσω του τύπου του Κιλκίς. Τα παραπάνω γεγονότα είναι αυτά που φέρουν εντονότατη οσμή παλαιοκομματισμού όπως εύστοχα στηλίτευσε μερίδα του τοπικού τύπου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σε κάποιο άλλο σημείο της δήλωσης της αναφέρει ότι κινήθηκε ενωτικά και μάλιστα αυτό ήταν και σε δική μου γνώση. Δεν γνωρίζω από που βγάζει το συμπέρασμα αυτό η κ. Φρεγγίδου αλλά ακριβώς το αντίθετο πίστευα με βάση τα όσα έχω προαναφέρει, ότι δηλαδή μόνο ενωτικά δεν κινούνταν. Σε ότι αφορά τα των προτάσεων της για πρόσωπα κοινής αποδοχής, αφήνει να εννοηθεί η κ. Φρεγγίδου ότι οι προτάσεις της αυτές έγιναν και σε εμένα. Οφείλω να πω ρητά και κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έγιναν προτάσεις από την κ. Φρεγγίδου σε εμένα για τα πρόσωπα που θα στελέχωναν τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών κέντρων αλλά ούτε και θα μπορούσαν να γίνουν μιας και δεν ήμουν μέλος της ΝΟΕΣ (Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) του Νομού Κιλκίς, η οποία με βάση τη σχετική εγκύκλιο συγκροτείται από τον εκάστοτε Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης και τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας και έχει την ευθύνη διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Εάν όμως, σε ότι αφορά τις εν λόγω προτάσεις της για πρόσωπα κοινής αποδοχής, αναφέρεται η κ. Φρεγγίδου στα μέλη που θα στελέχωναν την Νομαρχιακή Οργάνωση, τότε επίσης δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι τέτοιες προτάσεις ούτε έγιναν σε εμένα αλλά ούτε και θα δεχόμουν να τις ακούσω εάν είχε επιχειρηθεί να μου γίνουν μιας και θα επρόκειτο για τον απόλυτο πολιτικό εκτροχιασμό. Ποιος ή ποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι δηλαδή σε θέση να αποφασίζουν για πρόσωπα που θα στελεχώσουν ένα κομματικό όργανο υποκαθιστώντας τη βούληση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς, και ποια είναι εκείνα τα πρόσωπα που θα είχαν μεγαλύτερη αποδοχή από εκείνα που δημοκρατικά και πλειοψηφικά επελέγησαν από την κοινωνική βάση της παράταξης; Είναι αδιανόητο να γίνονται, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους, τέτοιου είδους προτάσεις που φέρουν έντονα την οσμή του παλαιοκομματισμού, του παρασκηνίου και της καμαρίλας.

Επιπλέον, σε σχέση με την αναφορά της κ. Φρεγγίδου για κλείσιμο ανθρώπων σε χρονοντούλαπο, θεωρώ ότι κανείς άνθρωπος, ως πολιτική οντότητα, δεν αξίζει να κλειστεί σε κανένα χρονοντούλαπο όσες αντιφάσεις και αν φέρει η πολιτική έκφανση της προσωπικότητας του. Η παράταξη μας έδωσε και δίνει αγώνες διαχρονικά για να μπορούν ακόμη και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να έχουν λόγο και να μπορούν να τον εκφράζουν ελεύθερα. Αλίμονο αν η παράταξη μας, εν είδει ελιτίστικης κάστας, υποπέσει στην παγίδα να πιστεύει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω κάποιους. Αυτό που πρέπει να αντιμαχόμαστε για να πετύχουμε να μείνει πίσω και να κλειστεί εν τέλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας είναι οι αντιπαραγωγικές πρακτικές, οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες, η ρουσφετολογία και ο πελατειασμός. Όλα αυτά δηλαδή που φθείρουν την πολιτική ζωή και δεν ωφελούν εν τέλει τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, η κ. Φρεγγίδου κλείνει τη δήλωση της με την εξής φράση: “ας αφήσουμε στο πλάι τους ρεβανσισμούς, τα μπλοκ που μας χωρίζουν σε δίπολα, τον εγωισμό μας γενικά”. Κατόπιν του συνόλου της δήλωσης της, θα της συνιστούσα τη φράση αυτή να την κάνει ευαγγέλιο για την ίδια, καθώς και να της επισημάνω ότι η ενότητα σφυρηλατείται στην πράξη μέσα και από τις πολιτικές μας διαφορές και τις όποιες διαφωνίες μας και πάντως η ενότητα δεν σφυρηλατείται με μνημεία διχασμού όπως η μετεκλογική της δήλωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα