Γ.Αναστασιάδης: «Εργασιακά δικαιώματα υπό διωγμόν»

Πολιτική /

Η απαξίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που επιχειρείται από την κυβέρνηση με το υπό συζήτησιν νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην δραστική μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επι πλέον, η δυνατότητα που παρέχεται σε επιχειρήσεις για υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων καταστρατηγεί θεμελιώδεις έννοιες δικαίου προστασίας της εργασίας.

Ταυτοχρόνως, η εν λευκώ εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση μέσω του υπουργού εργασίας να ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικά με την δημιουργία του μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων παρέχει την δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να χειραγωγεί τις οργανώσεις των εργαζομένων παρεμβαίνοντας ωμά και πλήττοντας την ανεξαρτησία και την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η διάταξη ότι «τοπικού χαρακτήρα συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων» επαναφέρει στο προσκήνιο μία σκληρή νεοφιλελεύθερη πρακτική, αυτή της δημιουργίας ελεύθερων ζωνών εργασίας όπου θα υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές στη χώρα με πλήρη απώλεια ακόμη και βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι δεν αξίζουν φθηνής και απαξιωμένης εργασίας. Ανάπτυξη χωρίς βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και δημιουργία πολλών νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας δεν νοείται.

Το Κίνημα Αλλαγής, με την δική του ολοκληρωμένη πρόταση για σύγχρονη ανταγωνιστικότητα, που βασίζεται στην γνώση, στην καινοτομία και στην δια βίου μάθηση των εργαζομένων, θα σταθεί απέναντι σε όλες τις ρυθμίσεις που στην ουσία απορυθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον και αποδυναμώνουν τα εργασιακά δικαιώματα.

*O Γιώργος Αναστασιάδης είναι στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος Βουλευτής Κιλκίς κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές

Περισσότερα

Κίνημα Αλλαγής-Ανανεωτική Αριστερά: Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Μετά την καραντίνα: Δημόσια υγεία και δικαιώματα»

Τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά κυρίως την ανάγκη υπεράσπισης των θεσμών στην […]

Δείτε ακόμα

Τι μεσολάβησε;

Τον Οκτώβριο του 2019 η τότε διοίκηση του νοσοκομείου Κιλκίς, επικαλούμενη το έργο της ανακαίνισης της παιδιατρικής κλινικής, αποφάσισε την […]

Σύλληψη για λαθραία τσιγάρα

Συνελήφθη χθες (25 Μαΐου 2020) το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς ένας άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο, βρέθηκαν […]