«Μνήμης Λίθοι»: Στον απόηχο ενός συναρπαστικού «ταξιδιού»

Πολιτισμός /

Γράφει ο Γιάννης Σιταρίδης

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι στη μνήμη, οφείλω να κάνω έναν απολογισμό της μοναδικής αυτής εμπειρίας.

Ξεκινώ από το σημαντικότερο και πιο ελπιδοφόρο στοιχείο όλων, το οποίο δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των σχολείων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 700 ΠΑΙΔΙΑ περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν από εμένα στο χώρο της έκθεσης, μικροί μου φίλοι από δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια αλλά και ΚΔΑΠ της πόλης μας. Σημαντικότατη υπήρξε και η παρουσία συμπολιτών μας μέσα από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.

Να αναφέρω λοιπόν τα 2ο Δημοτικό, 3ο Δημοτικό, 4ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, 6ο Δημοτικό, 8ο Δημοτικό, 9ο Δημοτικό Σχολεία Κιλκίς, τα Γυμνάσια 1ο και 3ο, το 2ο Λύκειο Κιλκίς αλλά και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Αλέξανδρος που έστειλε τους μικρότερους από τους φίλους μου.

Ασφαλώς σημαντικότατη ήταν και η εμπειρία να φιλοξενηθούν πρόσφυγες μέσω της ΟΜΝES και του Helios Project. Η ξενάγηση μεταφράστηκε σε αγγλικά, αραβικά και φαρσί, ενώ έκδηλο υπήρξε το ενδιαφέρον από πλευράς επισκεπτών.

Πώς μπορώ να ξεχάσω το Σύλλογο ΒΗΜΑΤΙΖΩ που μου πρόσφερε απίστευτη χαρά για την τιμή που μου έκανε να επισκεφτεί την έκθεση.

Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας εξέφρασε τα θετικά του σχόλια, όπως και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς.

Η Φωτογραφική Ομάδα Κιλκίς με τα ταλαντούχα μέλη της, μου έκανε την τιμή να με επισκεφτεί και τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Η έκθεση ΜΝΗΜΗΣ ΛΙΘΟΙ υποδέχτηκε επίσης σημαντικούς φορείς μέσω των εκπροσώπων τους, όπως της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, του Δήμου Κιλκίς μέσω του Δημάρχου της πόλης Δημήτρη Κυριακίδη, του Επιμελητηρίου Κιλκίς μέσω της Μαρίας Καλογερίδου.

Να ευχαριστήσω φυσικά τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού Θεμιστοκλή Κοσμίδη που από την πρώτη στιγμή πίστεψε στο εγχείρημά μου, και στάθηκε δίπλα μου σε ό,τι του ζητήθηκε. Χίλια ευχαριστώ και στους Χρήστο Καναρόπουλο και Λάζαρο Κοζάρη για την αμέριστη συμπαράσταση και τη συμβολή τους σε ζητήματα τεχνικά αλλά και εύρυθμης λειτουργίας της ίδιας της έκθεσης.

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν λησμονώ κάποιον. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ, ωστόσο, θα πρέπει να το εκφράσω στους απλούς πολίτες που αγκάλιασαν με θέρμη αυτήν την προσπάθεια και μου έδωσαν δύναμη για να συνεχίσω.

Είναι φανερό πως η πόλη τίμησε αυτή την ατομική προσπάθεια και την ευχαριστώ, μια προσπάθεια που δεν πρέπει ποτέ να λησμονώ πως υλοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια λίγων αλλά ξεχωριστών ανθρώπων.

Τεράστια ώθηση στην επιτυχία του εν λόγω project έδωσε και ο ίδιος ο χώρος φιλοξενίας της έκθεσης, η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, ένας χώρος ιδανικός για τέτοιου τύπου δράσεις, που αν μη τι άλλο δεν πρέπει ποτέ να μένει αδρανής και αναξιοποίητος. Μεγάλο ευχαριστώ ασφαλώς οφείλω και στο Δήμο Κιλκίς που μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω την προσδοκία μου πραγματικότητα.

Μόνο θετικά λόγια έχω να γράψω και για τον τοπικό τύπο της πόλης μας, που αγκάλιασε εξ αρχής θερμά την προσπάθειά μου και την ανέδειξε καθόλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Γνώμη Κιλκίς, Ειδήσεις και Πρωινή, Μαχητής του Κιλκίς αλλά και OK Radio, με συνόδευσαν με θέρμη στο ταξίδι μου.

Κάτι το οποίο αποδείχθηκε εν τέλει μέσα από το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής και οφείλω να το αναφέρω, είναι πως δεν χρειάζεται πάντα και για όλα η συμβολή της πολιτείας. Το συγκεκριμένο project υλοποιήθηκε από ιδιώτη με την αμέριστη αρωγή ιδιωτών και μόνο με το Δήμο Κιλκίς που μου παραχώρησε την αιγίδα του, να αποτελεί τον εκπρόσωπο της πολιτείας. Το κόστος της έκθεσης καλύφθηκε από χορηγούς που αγαπούν την ιστορία, τη φωτογραφία, τον πολιτισμό, τη χώρα τους.

Τεράστιο ευχαριστώ λοιπόν στην εταιρία Περιβαλλοντικών Μελετών WERM και το ιδιοκτήτη της Χατζημιχαήλ Παύλο, τη Φάρμα Κουκάκη και το Θανάση Κουκάκη, την εταιρία Οικονομοτεχνικών Μελετών Τριανταφυλλίδης Σταύρος και τον ίδιο το Σταύρο ασφαλώς, την εταιρία ΤΗΕ MACHINE WORKSHOP και τον Τάσο Νικολαΐδη καθώς και το οινοποιείο Αϊδαρίνη και τη Δέσποινα Νικολαΐδου, για τη συνεισφορά τους.

Κλείνω με τα λόγια δυο επισκεπτριών από το Βιβλίο Εντυπώσεων της Έκθεσης, ένα βιβλίο που ήδη αποτελεί παρακαταθήκη και δέσμευση για να συνεχίσω. Γράφουν λοιπόν:

«Τα θερμά μας συγχαρητήρια! Καθόλη τη διάρκεια της περιήγησης νιώσαμε την αγάπη του δημιουργού για την τέχνη που υπηρετεί καθώς και για το άγνωστο, ένδοξο παρελθόν του τόπου μας. Σου ευχόμαστε να έχεις πάντα τη διάθεση και τη δύναμη να δημιουργείς’ το χρειαζόμαστε!

Δώρα – Χριστίνα 7/5/2022!»

Σας ευχαριστώ

Περισσότερα

Έναρξη καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας «Διαδρομές ανάγνωσης… άκουσε, δες, μάθε, γέλα!»

Την έναρξη της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας «Διαδρομές ανάγνωσης … άκουσε, δες, μάθε, γέλα!» που διοργανώνεται από την Εθνική […]

Δείτε ακόμα