Πολιτική

Γερμανικές εκλογές: Ο υποψήφιος Γ.Αγγελίδης των Φιλελευθέρων από το Κιλκίς

Οι γονείς τους άφησαν την Ελλάδα τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για αυτούς και τα παιδιά τους στην Γερμανία. Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα Έλληνες δεύτερης ή και τρίτης γενιάς έχουν στήσει τη ζωή τους στη Γερμανία και επιχειρούν να εκπροσωπήσουν το ελληνικό στοιχείο και όχι μόνο σε ανώτατο επίπεδο, διεκδικώντας την είσοδό τους στην γερμανική Βουλή.

Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα βουλευτή της Μπούντεσταγκ με τον κόμμα των Φιλελευθέρων Γρηγόρη Αγγελίδη, και τους υποψήφιους, μεταξύ άλλων, Αργυρή Παρασχάκη με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Σοφία Λεωνιδάκη με τους Αριστερούς (Die Linke) αλλά και τον Κώστα Κοσμά που κατεβαίνει υποψήφιος στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου με τους Πράσινους (Die Grunen) . Συνολικά η Ελλάδα μετρά στις τρέχουσες γερμανικές εκλογές έξι υποψηφιότητες βουλευτών που ανήκουν σε κοινοβουλευτικά κόμματα και επτά που ανήκουν σε εξωκοινοβουλευτικά.  Πάνω από επτά εκατομμύρια μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα 12%, από το σύνολο όλων εκείνων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Μετά από δύο ομοσπονδιακές εκλογικές αναμετρήσεις όπου το ελληνικό ζήτημα βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα με πιθανά πακέτα βοήθειας και ενδεχόμενο κούρεμα χρέους, η Ελλάδα υποχώρησε από την δημόσια συζήτηση σ΄ αυτήν την προεκλογική μάχη. Αντίθετα ο κορονοϊός και η διαχείριση της πανδημίας την επόμενη μέρα καθώς και η κλιματική αλλαγή κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση τόσο των κομμάτων, όσο και των ψηφοφόρων.

Γρηγόρης Αγγελίδης: Ο μόνος Έλληνας βουλευτής στην Μπούντεσταγκ-Έχει ρίζες από το Κιλκίς

germany2.PNG

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης Βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP)  στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στη Μπούντεσταγκ. Με παππούδες από τον Πόντο και την Σμύρνη γεννήθηκε το 1965 στο Ανόβερο από μετανάστες γονείς. Όπως εξηγεί , οι γονείς του ήρθαν στο Αννόβερο για να καταφέρουν κάτι καλύτερο από τη μια για αυτούς, αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά τους. «Οπότε το θέμα της ατομικής ελευθερίας και το ζήτημα τι μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερο οι επόμενες γενιές είναι πολύ δυνατά κίνητρα για να μπω στην πολιτική» προσθέτει.

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης γεννήθηκε το 1965 στο Ανόβερο από γονείς μεταναστών. «Οι γονείς μου κατάγονται από το Κιλκίς. Αρχές του ’60 ήρθαν μετανάστες στη Γερμανία και δούλευαν ακόρντ, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι στα εργοστάσια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο πατέρας μου άνοιξε κατάστημα λιανικής. Αλλά η μητέρα μου εργαζόταν με το κομμάτι μέχρι να βγει στην σύνταξη.» Αρχές του ’70, όταν ο μικρός Γρηγόρης φτάνει σε σχολική ηλικία οι γονείς του τον στέλνουν στην Ελλάδα: «Όπως πολλοί γκασταρμπάιτερ τότε ζούσαν με το όνειρο της επιστροφής. Από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, με έφεραν πάλι πίσω στο Ανόβερο.» «Έχω μεγαλώσει σαν ελληνάκι με την ελληνική ιστορία. Τα πρώτα χρόνια μου στο σχολείο ήταν στην Ελλάδα όταν ακόμη ήταν η χούντα. Ο ύμνος της χώρας, είναι ο ύμνος στην Ελευθερία, δεν είναι ο ύμνος της Ελλάδας ή της Αθήνας. Και το θέμα της ελευθερίας είναι κάτι που με κάνει να κινητοποιηθώ ακόμη περισσότερο».

Τι υποστηρίζουν οι Φιλελεύθεροι-Το διακύβευμα των εκλογών

Επιστρέφοντας μετά από τρία χρόνια στη Γερμανία, γράφτηκε σε γερμανικό σχολείο και αφού ακολούθησε καριέρα στον τραπεζικό τομέα, από το 2010 είναι μέτοχος εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Χωρίς να έχει ασχοληθεί παλιότερα με την πολιτική παρά μόνο με εθελοντικές δράσεις το 2012 αποφάσισε να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους και από το 2017 είναι ο μοναδικός βουλευτής με ελληνικές ρίζες στην Μπούντεσταγκ. 

«Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, όπου η κυβέρνηση θα διεκδικεί όλο και πιο πολλά δικαιώματα για τον εαυτό της, παραμερίζοντας την ατομική ελευθερία τότε η κοινωνία θα γίνει ακόμη πιο κλειστή. Εμείς οι φιλελεύθεροι θεωρούμε ότι αυτός είναι ο λάθος δρόμος».

Όπως εξηγεί, λίγο πριν ξαναριχτεί στην προεκλογική του εκστρατεία, ο σωστός δρόμος είναι από τη μια πλευρά να έχουμε καλούς κανόνες για το πως πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία, αλλά από κει και πέρα θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερους τους πολίτες. «Να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία, αλλά και να λύσουμε το θέμα με την υψηλή φορολογία. Αυτά είναι βασικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας».

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης, ο μόνος Έλληνας βουλευτής στην Μπούντεσταγκ
ethnos.gr/Ο Γρηγόρης Αγγελίδης, ο μόνος Έλληνας βουλευτής στην Μπούντεσταγκ

Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους αλλά και την Αριστερά που θέλουν, όπως ισχυρίζεται, ολοένα και μεγαλύτερη παρέμβαση και πρωτοβουλία από το κράτος, οι Φιλελεύθεροι θέλουν η πρωτοβουλία αυτή να ανήκει στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι πώς θα πετύχει μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Πανδημία, κλιματική αλλαγή και λιγότερο… Ελλάδα στην προεκλογική ατζέντα της Γερμανίας

Αν και τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να επισκεφτεί την Ελλάδα, για αυτόν παραμένει δύο πράγματα: η ρίζα από την οποία κατάγεται και ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς του. Τα «καυτά» θέματα της προεκλογική ατζέντας σχετίζονται με την πανδημία και την επόμενη μέρα στη Γερμανία και πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά, ωστόσο, η Αθήνα έχει μπει στην ατζέντα του Βερολίνου ως ένα κομμάτι της Ευρώπης, εξηγεί.

Πρόκειται για θέματα που αφορούν αυτόματα την Ελλάδα, όπως το θέμα της εξέλιξης της Ευρώπης, των συνόρων της Ευρώπης, πως θα καταφέρουν όλα τα μέλη μαζί να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις για τις επόμενες γενιές, αλλά και το ζήτημα του κλίματος. «Είναι κρίσιμα ζητήματα και αφορούν όλη την Ευρώπη. Και όλα αυτά μπορούν να λυθούν σωστά αν να τα θέσουμε κεντρικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

germany1.PNG
ethnos.gr.Γρηγόρης Αγγελίδης

Ελληνικές προσδοκίες

Ο κ. Αγγελίδης εκτιμά ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα σε όλους τους τομείς την επόμενη των εκλογών στη Γερμανία και μια καινούργια δυναμική θα αναπτυχθεί στη χώρα. «Είμαι βέβαιος ότι αυτό που συνεχίζεται τα τελευταία 16 χρόνια δεν είναι λύση για τα προβλήματα που είναι μπροστά μας. Να αφήνουμε δηλ. τα θέματα να εξελίσσονται και μετά να βλέπουμε πως να προσαρμοστούμε. Αυτό δεν νομίζω ότι θα είναι πολιτική μιας νέας κυβέρνησης». Ο 56χρονος βουλευτής του FDP παρατηρεί ότι η Ελλάδα έτσι όπως εξελίχτηκε τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε πόσο σταθερή και δυνατή δημοκρατία είναι μέσα στην Ευρώπη και εκτιμά ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Το μεταναστευτικό

Χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό ως ένα θέμα ευρωπαϊκό το οποίο δεν αφορά μόνο τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. «Ή είμαστε μια Ευρώπη η οποία θέλει να εξελιχθεί σαν ένα σώμα τότε πρέπει να βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και να τα λύσουμε όλοι μαζί, ή δεν είμαστε… Τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και για αυτό δεν μπορεί να στέκεται μόνη της η Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι ενωμένη», ενώ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το μεγάλο ερώτημα που θα κρίνει την κάλπη

Σύμφωνα με τον βουλευτή των Φιλελευθέρων το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών είναι αν πολλοί από τους ψηφοφόρους του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που δεν τους αρέσει έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αν στα αλήθεια θα προσέλθουν την επόμενη Κυριακή και ψηφίσουν αλλιώς. Αν θα ψηφίσουν διαφορετικά από ότι τα τελευταία 16 χρόνια. Κρίσιμο παράγοντα χαρακτηρίζει και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. «Δείτε πως άλλαξαν τα σενάρια. Μην ξεχνάτε ότι τον περασμένο Μάρτιο μιλούσαμε για μια καγκελάριο από τους Πρασίνους και μια βδομάδα στο πολιτικό σκηνικό είναι πολύ μεγάλη απόσταση. Θα δούμε τι θα γίνει. Το πολιτικό σκηνικό κινείται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί γιατί κανείς δεν ξέρει πως διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το αποτέλεσμα. Υπάρχουν τόσο πολλά σενάρια για τις κυβερνήσεις που μπορούν να σχηματιστούν».

Τι σημαίνει μια άνοδος των ποσοστών των Φιλελευθέρων

Ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι όσο πιο δυνατοί βγουν οι φιλελεύθεροι από τις κάλπες, τόσο καλύτερες πιθανότητες θα έχουν για μια καλή ανάπτυξη τόσο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, αλλά και μια βελτιωμένη οικονομική εξέλιξη στην Ευρώπη. Οι Φιλελεύθεροι, υπενθυμίζει, ότι ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της δημοκρατίας, της ενότητας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη καθώς και το πως θα σταθεί η χώρα τους δυνατή στην Ε.Ε. και ανεξάρτητη σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]