Το σπουδαιότερο «στοίχημα» του νέου δημάρχου

Αρθρογραφία /

Γράφει η Έλλη Φρεγγίδου

Μετά από μια μακρά και πυρετώδη προεκλογική περίοδο έφτασε η στιγμή για την πολυαναμενόμενη ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης του δήμου Κιλκίς. Οι πολίτες διέκριναν στο πρόσωπο του Δημήτρη Κυριακίδη και του συνδυασμού του, την προοπτική για ένα νέο ξεκίνημα του τόπου.

Η δυσκολία του εγχειρήματος, ακόμα και μετά τις πρόσφατες «διορθωτικές» κυβερνητικές παρεμβάσεις, έγκειται ξεκάθαρα στην εφαρμογή του νέου σχεδίου αυτοδιοικητικής λειτουργίας, το οποίο «στερεί» από τον εκλεγμένο συνδυασμό την πολυπόθητη πλειοψηφία.

Μια δυσκολία, όμως, που δεν αποτελεί απαραιτήτως τροχοπέδη για έναν δήμαρχο «φωτισμένο» που αποβλέπει στην ευρεία συνεργασία και στην πρόοδο του τόπου μας. Αν, ωστόσο, η συνεργασία αυτή μετατραπεί σε υπόγεια συναλλαγή και «ξεπούλημα» αξιωμάτων, δεν μπορεί παρά να καταστήσει το νέο δήμαρχο υποχείριο φαιδρών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

Στο στρατόπεδο της μείζονος μειοψηφίας φαίνεται οι εσωτερικές ζυμώσεις να μετατρέπονται σε ένα καζάνι που βράζει, μετά την αλγεινή εντύπωση της πρόθεσης υποψηφιότητας του Π. Τονικίδη με το ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές και την αποχώρηση του Γ. Μιχαηλίδη από τον συνδυασμό, κατακρίνοντας μάλιστα με δριμύτητα τις βλέψεις του επικεφαλής.

Τα περισσότερα, όμως, από αυτά αποτελούν πολιτικούς χειρισμούς και τακτικές που δεν αφορούν άμεσα τον πολίτη, ο οποίος προσβλέπει στην αναβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητάς του, ύστερα από μια ομολογουμένως βαλτώδη πενταετία στασιμότητας.

Λέγεται πως οι προεκλογικοί λόγοι έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα μετεκλογικά. Ο εκλεγμένος δήμαρχος μάς διαβεβαίωσε πως θα είναι ένας τοπικός άρχοντας για όλους τους Κιλκισιώτες, ανεξαρτήτως πολιτικών και αυτοδιοικητικών επιλογών.

Δε νομίζω, βέβαια, πως αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα βρει υποψήφιο Δήμαρχο που να μην έχει υποσχεθεί κάτι ανάλογο στους πολίτες του. Η πράξη, ωστόσο, τις περισσότερες φορές, απεδείκνυε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να υποδεχτεί το Κιλκίς, έναν δήμαρχο για όλους;

Άλλωστε, η εκλογή του νυν δημάρχου αποτελεί την πιο πρόδηλη απόδειξη για την εμπιστοσύνη στην προεκλογική του δέσμευση. Τον σημερινό, λοιπόν, δήμαρχο, καθώς φαίνεται, τον εμπιστεύτηκαν πολίτες από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές, «παρακάμπτοντας» ακόμα και τη διαδικασία του χρίσματος από τη ΝΔ.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση ο πολίτης αναλογίζεται το συμφέρον του τόπου που ζει, εργάζεται και μεγαλώνει τα παιδιά του. Επιθυμεί μια διοίκηση που δε θα διστάσει να συγκρουστεί ακόμα και με κυβερνητικές αποφάσεις που δεν ευνοούν τον τόπο μας. Επιζητά έναν δήμαρχο που θα διεκδικήσει κυβερνητικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για το Κιλκίς, καθιστώντας το πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο.

Η κατάσταση που επικρατεί στο δήμο μας σήμερα, δεν τιμά κανέναν. Δρόμοι γεμάτοι λακκούβες (η παρούσα ασφαλτόστρωση γίνεται λίγες μέρες πριν από τη λήξη της θητείας!), χωριά που ερημώνουν, παιδικές χαρές εγκαταλελειμμένες στο έλεος του Θεού, ένα «τσιμεντόπαρκο» που ρημάζει, κυκλοφοριακό χάος, ανεπαρκής φωτισμός των δρόμων, άνιση κατανομή κονδυλίων ανάπλασης ανά περιοχή και… η λίστα, δυστυχώς, δεν έχει τέλος.

Έγινε πρόσφατα γνωστή η πρόθεση της νέας διοίκησης για κατάργηση των αξιωμάτων ανά δημοτική ενότητα (π.χ. αντιδήμαρχος Γαλλικού, Κρουσσών κτλ), γεγονός που ευνοεί την ισότιμη αντιμετώπιση θεμάτων και πολιτών και τη διαχείριση του Δήμου Κιλκίς ως ενιαίου. Επίσης, αποτρέπει τον εκάστοτε εκλεγμένο να διοικεί την περιοχή της ευθύνης του ως «φέουδο». Από την άλλη, υπάρχει, ξεκάθαρα, ο φόβος για αποδυνάμωση των επιμέρους ενοτήτων και για περαιτέρω ερήμωσή τους. Κάθε σχεδιασμός, όμως, αξιολογείται κατά την εφαρμογή του και επαναδιαμορφώνεται, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Οι αντιδημαρχίες και οι προεδρίες των οργανισμών και των επιτροπών δεν αποτελούν αξιώματα επιβράβευσης του εκλεγμένου (ή του παρ’ ολίγον εκλεγμένου) αλλά θέσεις ευθύνης, εξειδίκευσης και εφαρμογής της ήδη αποκτηθείσας γνώσης και εμπειρίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών, θα αγκαλιάσει τη νέα διοίκηση με εμπιστοσύνη γιατί επιθυμεί διακαώς να δει το Κιλκίς να αναβαθμίζεται και τη ζωή του να αποκτά ποιότητα.

Αν ρωτήσουμε σήμερα ένα νέο φοιτητή αν θα επιθυμούσε να επιστρέψει στο Κιλκίς, το πιθανότερο, είναι πως θα μας απαντούσε με βεβαιότητα «όχι».

Αυτό είναι, λοιπόν, το σπουδαιότερο στοίχημα του νέου δημάρχου και του συνδυασμού του: να ξανακερδίσει τους νέους μας, να γίνει το Κιλκίς επιλογή προοπτικής και όχι λύση ανάγκης. Και σε αυτό του το δύσκολο αλλά θεμελιώδες εγχείρημα θα βρει στο πρόσωπο των Κιλκισιωτών συνοδοιπόρους και πρόθυμους αρωγούς.

Ο πολίτης δε θα ανεχτεί συναλλαγές, ανταλλάγματα και ανέξοδες υποσχέσεις. Δε θα υποστεί την κατάπτωση αλλά θα συνδράμει στην αναγέννηση και στην ανασυγκρότηση.

Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να επενδύσει στην εξωστρέφεια, στην ανάπτυξη συνεργιών και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Χρειάζεται να αφουγκράζεται καθημερινά τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Για τη νέα δημοτική αρχή η κάθε μέρα θα αποτελεί μια ανεπίστρεπτη και ιστορική ευκαιρία για να κάνει την προεκλογική της δέσμευση, πράξη.

Περισσότερα
Συνδετήρες

Γιατί είσαι κομπλεξικός;

Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος, ο οποίος δεν είχε κανένα συμφέρον να το κάνει, σου είπε πόσο […]

Δείτε ακόμα

Το Κιλκίς στο απυρόβλητο;

Παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη μητρόπολη του Κιλκίς 5 Αυγούστου 2020. Σχεδόν όλες οι Αρχές του τόπου παρατεταγμένοι ο […]

Με ψυχραιμία και σύνεση

Αν αναλογισθεί κανείς τις από υπερβολικές μέχρι ακόμη και υστερικές αντιδράσεις μερίδας της κοινής γνώμης του Κιλκίς απέναντι στους συνανθρώπους […]