Αρθρογραφία

Ο Frederic Boissonnas (Φρεντερίκ – Φρεντ – Μπουασονά, 1858-1946) στον νομό Κιλκίς

Γράφει ο Χρήστος Ίντος

Τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου (1914-1915), πέραν των άλλων, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της. Τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο κλπ. Θα σταθούμε σε έναν μεγάλο φωτογράφο της εποχής που κατά την περίοδο του πολέμου εκείνου περιόδευσε στον νομό μας. Πρόκειται για τον Frederic Boissonnas.

Ήταν σπουδαίος Γαλλοελβετός φωτογράφος, αλπινιστής, λάτρης της μουσικής και των καλών τεχνών. Η πρωτοπορία του στην τέχνη της φωτογραφίας, του πρόσφερε πολλές διακρίσεις και παγκόσμιο βραβείο σε διεθνή έκθεση του Παρισιού. Ακολούθησε την τέχνη που υπηρέτησαν η οικογένειά του και πολλοί συγγενείς του.

Για πρώτη φορά περιόδεψε στην Ελλάδα το 1903 με συνοδοιπόρο τον Ντανιέλ Μπο – Μποβί, φίλο του και πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Ανέβηκε τον Αύγουστο του 1913 στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στον Μύτικα, με οδηγό τον γνωστό ορειβάτη Χρήστο Κάκαλο.

Έκτοτε και μέχρι το 1930 επισκέφθηκε πολλές φορές τη χώρα μας συνοδευόμενος από τον ελληνιστή Βίκτορα Μπεράρ. Οι φωτογραφίες του με ωραία ελληνικά τοπία, αρχαιότητες, ανθρώπους της εποχής έχουν εντυπωσιάσει Έλληνες και ξένους και έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου. Πολλές ανήκουν σε ελληνικές συλλογές, όπως του Μουσείου Μπενάκη της Αθήνας και του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

Έχουν κυκλοφορήσει σε πολυτελείς τόμους και έχουν τύχει ενθουσιώδους υποδοχής από το φιλότεχνο κοινό αποσπώντας θετικές κριτικές και ανάλογα σχόλια. Είναι πλέον ιστορικές. Είναι η ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα, της Ελλάδας από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο της.

Μια από τις περιοδείες του Frederic Boissonnas στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε έφθασε και στον σημερινό Ν. Κιλκίς. Με τον φακό του αποτύπωσε τα πιο χαρακτηριστικά του σημεία.

Βρύσες στο Κιλκίς (Φωτό, F. Boissonnoas)

Τις περιοχές του Σκρα, των Πλαγίων και του Φανού, τόπους πολεμικών συγκρούσεων. Τους ποταμούς Αξιό και Γαλλικό, την κοιλάδα του Αξιού. Μια ιστορική κρήνη του Κιλκίς, όπως και της Γουμένισσας, την Αξιούπολη της ίδιας περιόδου, τα συμμαχικά και ελληνικά στρατεύματα, τη λίμνη Δοϊράνη.

Πέρα από τις φωτογραφίες του δεν έχουμε άλλη σχετική πληροφορία, γραπτή ή προφορική, για την εδώ παραμονή του. Πάντως είναι γνωστό και τεκμαίρεται από τις αποτυπώσεις του, πως στην περιοχή βρέθηκε τις παραμονές της μάχης του Σκρα.

Έβγαλε φωτογραφία Έλληνες αξιωματικούς να παρακολουθούν από το παρατηρητήριό τους στην συγκεκριμένη περιοχή τον εχθρό στον απέναντι λόφο. Όπως, και την ιστορική κρήνη της κεντρικής πλατείας της Γουμένισσα το 1918 αποπερατωμένη.

Το ό,τι στις φωτογραφίες του υπάρχουν και σχετικές από τον νομό Κιλκίς είναι κάτι το ξέχωρο και ιδιαίτερα άξιο προβολής και ανάδειξης και επ΄ ευκαιρία μάλιστα των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τις μάχες που δόθηκαν στον Νομό μας, την κατάρρευση του Μακεδονικού Μετώπου και τη λήξη του πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα