Φωτιά στο καλάθι των νοικοκυριών – ΙΝΚΑ: Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση

Ελλάδα /

Στη μέγγενη της ακρίβειας βρίσκονται καθημερινά από τις αρχές του έτους – και όχι μόνο – τα νοικοκυριά σε ό,τι αφορά τα καθημερινά βασικά προϊόντα και την ενέργεια.

Η κύρια αιτία για τα αλλεπάλληλα «κύματα» ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και προϊόντα είναι η άνοδος του ενεργειακού κόστους, η οποία εκτοξεύει και τις τιμές των πρώτων υλών.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός, όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο, «πέταξε» στο 5% (Δεκέμβριος 2021) ωθώντας τις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε νέες αυξήσεις.

Στο μεταξύ όμως, όπως είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι καταναλωτές βρίσκονται ήδη ενώπιον ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων, τον οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Τα πρώτα «φουσκωμένα» τιμολόγια από τους προμηθευτές έχουν αρχίσει να φθάνουν στα σούπερ μάρκετ και στις άλλες μεγάλες αλυσίδες, και περνούν ήδη στον καταναλωτή.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα σημειωθούν «γενναίες» αυξήσεις σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως το αλεύρι, τα τυροκομικά, τα ζυμαρικά, ο καφές, η ζάχαρη, τα αρτοσκευάσματα, τα αυγά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα κ.ά.

Μάλιστα στελέχη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ εκτιμούν ότι το καλάθι της νοικοκυράς θα επιβαρυνθεί πιο πολύ τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2021. Έτσι τα βασικά είδη διατροφής και νοικοκυριού θα πάρουν φωτιά σε ελάχιστο χρόνο, καθώς πολλές κατηγορίες προϊόντων θα είναι αυξημένες από 5% έως 20%!

Εκτόξευση τιμών
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, από 15 Ιανουαρίου οι ανατιμήσεις θεωρούνται σίγουρες σε

● άλευρα,

● τυροκομικά,

● αλλαντικά,

● βούτυρα – μαργαρίνες,

● γαλακτοκομικά,

● δημητριακά,

● ζυμαρικά,

● καφέ,

● ζάχαρη,

● ελαιόλαδο,

● ροφήματα,

● σοκολάτες,

● είδη ζαχαροπλαστικής,

● τοματικά – κονσέρβες,

● αρτοσκευάσματα – φρυγανιές,

● αυγά,

● κατεψυγμένα τρόφιμα,

● σακούλες απορριμμάτων,

● χαρτί υγείας – χαρτί κουζίνας – χαρτοπετσέτες

● και απορρυπαντικά.

Ήδη βαρύ το πακέτο – Έχουν προηγηθεί μεγάλες επιβαρύνσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Θυμίζουμε ότι ήδη στα σούπερ μάρκετ έχουν προηγηθεί κι άλλα κύματα αυξήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, όπως έχει καταδείξει και η κίνηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σε κάποια είδη όπως τα έλαια, τα ζυμαρικά ή το κρέας (αρνί). Σε ετήσια βάση κατεγράφησαν ανατιμήσεις σε:

● φυσικό αέριο (180,9%),

● πετρέλαιο θέρμανσης (45,2%),

● ηλεκτρισμό (37,8%)

● και καύσιμα (24,9%).

Παράλληλα, υπήρξαν ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», όπως, μεταξύ άλλων, σε:

● αρνί – κατσίκι (21,3%),

● ελαιόλαδο (18,5%),

● άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%),

● πατάτες (11,9%),

● νωπά ψάρια (9,8%),

● ψωμί (4,3%),

● καφέ (3,9%)

● και τυριά (3,5%).

Σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ επισημαίνει πως φοβάται ότι οι αυξήσεις τιμών θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση.

«Η ακρίβεια καλπάζει με γοργούς εξωγενείς και εσωτερικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση αδυνατεί να κοντρολάρει την αγορά. Εμείς ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας συστήνουμε, όπου είναι εφικτό και δυνατόν, αγορές με βάση τις προσφορές των καταστημάτων, γιατί εκεί είναι το όφελός μας. Ίσως το κέρδος να φτάσει και να καλύψει τις μεγάλες αυξήσεις.

Όλοι μαζί πρέπει να πιέσουμε να πέσουν οι τιμές των προϊόντων. Ο καταναλωτής είναι η δύναμη της αγοράς. Όταν ακριβαίνει ένα προϊόν, πάμε σε άλλο για να πέσει η τιμή» σημειώνει το ΙΝΚΑ.

Περισσότερα

Κοινωνικός τουρισμός για όλους: Φτηνές διακοπές με 500.000 voucher – Κριτήρια και όροι

Δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που θα καλύψουν τουλάχιστον 500.000 δικαιούχους, παρέχοντάς τους την ευκαιρία φθηνών διακοπών, πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής […]

Δείτε ακόμα