Εξαιρετική διαφαίνεται η χρονιά γιά την ποιότητα των κρασιών

Αγροτικά /

Μία ιδιόμορφη αλλά συνάμα καλή χρονιά μπορεί να χαρακτηρισθεί η φετινή γιά τον αμπελώνα της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς.

Μία χρονιά, που μοιάζει πολύ με αυτή του 2003 χρονιά-ορόσημο, και έχει ως κύρια χαρακτηριστικά της την ικανοποιητική σε κιλά παραγωγή σε σταφύλια και χυμούς αντιστοίχως (10% λιγότερη από την αντίστοιχη περυσινή), αλλά που έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και στα οινοστάφυλα και στις επιτραπέζιες βρώσιμες ποικιλίες.
ΤΡΥΓΟΣ
Στα δεδομένα, που καθιστούν την φετινή χρονιά ιδιόμορφη, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός, ότι και φέτος λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της τελευταίας περιόδου με υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία είχαμε μία πρώτη τρυγική περίοδο και γιά τα λευκά (Ροδίτης) και γιά ερυθρά οινοστάφυλα (Σιράκ, Μερλό) ενώ θα χρειασθεί και μία περίοδος 10-15 ημερών γιά τον τρύγο της ποικιλίας του Ξινόμαυρου κυρίως στην φημισμένη οινοποιητική «ζώνη» της Γουμένισσας.

Στις καιρικές συνθήκες της φετινής καλλιεργητικής περιοδου θα πρέπει να αποδοθούν κυρίαρχα και τα διαφαινόμενα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς ήταν ουσιαστικά μια ξηρική περίοδος, που βοήθησε να μην αναπτυχθούν μύκητες και ασθένειες και να περιορισθεί η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων στα αμπέλια που δεν ανήκουν στην κατηγορία των βιολογικών.

Αντίστοιχο, θα λέγαμε ότι είναι το κλίμα και στο επίπεδο τιμών γιά τους παραγωγούς, καθώς αυτές έχουν διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αντιστοιχες περυσινές, οπως γιά παράδειγμα γιά το λευκό που από 60 λεπτά το κιλό ανήλθε στα 65.

Εξ ίσου ικανοποιητικώς εξιλίσσεται η χρονιά και γιά τις βρώσιμες ποικιλιες, και κυρίως της ποικιλίας Γκρίψον και σε επίπεδο παραγωγής (1500-1700 κιλά το στρέμμα) και σε επίπεδο τιμών παραγωγού, που διαμορφώθηκαν πάνω από ένα ευρώ το κιλό, με εξαίρεση βεβαίως τις περιπτωσεις που επλήγησαν από τον παγετό περί τα μέσα Απριλίου.

Εξελίξεις, που φυσικά μας κάνουν, εκτός των άλλων, να αισιοδοξούμε, ότι ανάλογης ποιότητας θα είναι και τα κρασιά και τα αποστάγματα της περιοχής μας, αν και, βεβαίως, κυρίως σε ό,τι αφορά στα κόκκινα κρασιά θα χρειασθεί να περιμένουμε μερικά χρόνια γιά να εξακριβώσουμε του λόγου το αληθές.