ΕΒΕ Κιλκίς: «Νέα μέτρα γιά την πανδημία ναι, αλλά με καθολική εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις»

Οικονομία /

Συμφωνεί με την λήψη νέων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο (ΕΒΕ) Κιλκίς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τύχουν καθολικής εφαρμογής, χωρίς εξαιρέσεις, ενώ ζητεί στήριξη του λιανεμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο σχετικό έγγραφό του προς τους αρμόδιους υπουργούς αναφέρονται τα εξής:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η τεράστια αύξηση των νέων κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού, δεν αφήνει πολλά περιθώρια και επιβάλλει την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση  της πανδημίας.

Όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε  ότι στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την  αντιμετώπισή της, η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει μέτρα ώστε να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού.

Για αυτό άλλωστε και η επιχειρηματική κοινότητα όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει συνεισφέρει τα μέγιστα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με μεγάλες θυσίες και απώλειες.

Ως εκ τούτου μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η επιβολή πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μην επιβληθεί νέο lock down. Παράλληλα κατανοούμε ότι για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί πίεσης στους ανεμβολίαστους πολίτες, περιορισμοί  που σχετίζονται με τους κλάδους εστίασης και του λιανικού εμπορίου, που αλλάζουν  τους κανόνες της οικονομίας και της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Οι εξαιρέσεις εφαρμογής μέτρων και ελέγχου των σε αλυσίδες super markets και λαϊκές αγορές, στρεβλώνουν τους κανόνες του υγειούς  και ισότιμου ανταγωνισμού, προκαλούν απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων και αύξηση του λειτουργικού κόστους και παράλληλα επιφέρουν προβλήματα στις σχέσεις με τους πελάτες, αφού οι επιχειρηματίες καλούνται να παίξουν και τον ρόλο των ελεγκτών.

Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να καλείται να αναλάβει όλο το κόστος  η Μικρομεσαία Επιχείρηση, η οποία θυμίζουμε ότι  είχε  παραμείνει  κλειστή για μήνες, συσσωρεύοντας  χρέη και ζημίες.

Η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς απαιτεί συνθήκες υγειούς και ισότιμου ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του μεγέθους των.

Θεωρούμε  ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εφαρμογή των νέων μέτρων είναι τεράστια και θα θέσουν  σε αρκετές εξ αυτών την βιωσιμότητά τους  υπό αμφισβήτηση.

Παρά ταύτα αντιλαμβανόμεθα, ότι η αντιμετώπιση μιας υγειονομικής κρίσης δεν μπορεί να προκύψει χωρίς περιορισμούς και μέτρα, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν καθολική εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις, και παράλληλα να περιλαμβάνουν και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται καίρια, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις απώλειές τους (ενδεικτικά παραθέτουμε: επιδότηση ενοικίων, επαναφορά του μέτρου των αναστολών εργασίας, παράταση στην επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών κ.ά.)  με στόχο την ισορροπία στην οικονομία και την κοινωνία».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Μέλος ή φίλος;

Παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες την κοπιώδη προσπάθεια όλων των κομμάτων να αυξήσουν τα μέλη τους. Στόχος, η αντιστοίχιση της εκλογικής […]

Ακούει κανείς

Από τον συντοπίτη μας συνταξιούχο καθηγητή Θεόφιλο Γουλτίδη λάβαμε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας γιά όσα συμβαίνουν στο Κιλκίς και σας […]