Αρθρογραφία

Εθνικές γιορτές

«Νιώσε ίσα με το βάθος της καρδιάς, οι ήρωες του έθνους τι σημαίνουν, και πόσα εσύ σ’ αυτούς χρωστάς και τι από εσένα εκείνοι περιμένουν»

Σε λίγες ημέρες το ελληνικό έθνος θα γιορτάσει την 80η επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ, που είπε την 28η Οκτωβρίου 1940 ο ελληνικό λαός, διά στόματος του τότε πρωθυπουργού (δικτάτορα) Ιωάννη Μεταξά, στο ιταμό τελεσίγραφο του Ιταλού φασίστα Μουσολίνι, που ζητούσε με απειλές ουσιαστικά την εθελούσια υποταγή της Πατρίδας μας και την μεταστροφή της σε προτεκτοράτο της «νεότερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας», που ονειρευόταν να ιδρύσει ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας.

Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις, όπως ήδη ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθούν χωρίς τις καθιερωμένες παρελάσεις και με ολιγάριθμη συμμετοχή πολιτών, κυρίως εκπροσώπων των αρχών και φορέων, στις δοξολογίες, τις επιμνημόσυνες δεήσεις και στις καταθέσεις στεφανιών και όλα αυτά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που εξακολουθεί να πλήττει την ελληνική κοινωνία, καθώς και την παγκόσμια.

Ανεξάρτητα, όμως, από τους περιορισμούς, θα πρέπει να μην ξεχάσουμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όπως δεν πρέπει να ξεχνούμε καμία εθνική γιορτή.

Με τις γιορτές αυτές τιμούμε τους ήρωες αγωνιστές του έθνους, που αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν γιά τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Φιλοπατρίας αλλά συγχρόνως διδασκόμαστε και από το προσωπικό τους παράδειγμα.

Γιά το θέμα αυτό, ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών Νίκος Καζαντζάκης, μας άφησε διαχρονική κληρονομιά (και εντολή) το παρακάτω κείμενο:

«Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας την θητεία σου στην ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιό σου, την μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».

Γιά να μην αποκοπούμε ως λαός από τις ρίζες μας και το ιστορικό μας παρελθόν, θα πρέπει να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους, με διάφορες μορφές. Τώρα που απαγορεύονται οι παρελάσεις και οι συγκεντρώσεις πολιτών, θα πρέπει οι γιορτασμοί να γίνουν με άλλες μορφές, να μην ξεχαστούν!

Στα σχολεία πχ να γράψουν οι μαθητές εκθέσες γιά την κάθε εθνική επέτειο. Οι πολίτες να αναρτούν επετειακά τις εθνικές σημαίες σε σπίτια και καταστήματα. Ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος να φιλοξενούν άρθρα και πανηγυρικούς λόγους κατά περίπτωση.

Ειδικά γιά τον προσεχή εορτασμό του ΟΧΙ οι δήμοι παρόλο που δεν θα γίνουν παρελάσεις θα πρέπει να σημαιοστολήσουν τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες και από τα μεγάφωνά τους να μεταδίδουν τα τραγούδια «Νίκης» της Σοφίας Βέμπο και άλλα παρεμφερή, γιατί όχι και εμβατήρια.

Στο σημερινό μικρό μας άρθρο παρόλο που έχει γραφεί παίρνοντας αφορμή από την απαγόρευση των παρελάσεων κατά την 28η Οκτωβρίου εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες στην εθνική μας γιορτή.

Θα υπενθυμίσουμε όμως κάποια σπουδαία πολεμικά γεγονότα που συνέβησαν κατά μήνα Οκτώβριο του 20ου αιώνα, που άλλαξαν την ροή της ιστορίας. Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν αλλά να γιορτάζονται επετειακά κάθε χρόνο, με διαφόρους τρόπους σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ανάλογα με την περίπτωση.

Την ιστορία πρέπει να την μαθαίνουμε σωστά και να μην την ξεχνούμε γιατί όπως έχει γράψει και ο σπουδαίος Γάλλος ιστορικός, ρήτορας και πολιτικός Γκιζό: «Ο λαός που μελετάει και γνωρίζει την ιστορία του, κρίνει σχεδόν πάντοτε ασφαλέστερα και ορθότερα και για το παρόν του και γιά τους όρους της προόδου του και γιά το μέλλον του».

Την 3η Οκτωβρίου 1912 άρχισε ο πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος των χριστιανικών κρατών της Βαλκανικής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) κατά των Τούρκων, με σκοπό την απελευθέρωση των σκλαβωμένων αδελφών τους.

Έτσι ο ελληνικός στρατός αφού νίκησε τους Τούρκους στο Σαραντάπορο (9.10.1912) ελευθέρωσε τα Σέρβια (10.10.1912), την Κοζάνη (12.10.1912), τα Γιαννιτσά (20.10.1912) και την Θεσσαλονίκη στις 26.10.1912).

Την 12η Οκτωβρίου 1944 ελευθερώθηκε η Αθήνα μετά την αποχώρηση των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων.

Την 18η του ίδιου μήνα και χρόνου εγκαταστάθηκε στην ελεύθερη πλέον ελληνική πρωτεύουσα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου.

Την 13η Οκτωβρίου 1904 σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους στο χωριό Σιάτιστα ο Παύλος Μελάς (γαμπρός του Ίωνα Δραγούμη), που ήταν αρχηγός μικρής ομάδας ανταρτών με δράση στη Μακεδονία με σκοπό την προστασία των Ελλήνων Μακεδόνων, από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και Τούρκους.

Η έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1908) γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Τέλος, όπως αναφέραμε την 28η Οκτωβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η εθνική επέτιος του ΟΧΙ.

Με τις εθνικές γιορτές τιμούμε και δεν ξεχνάμε τους προγόνους μας, που με τους αγώνες τους και τις θυσίες τους υπερασπίστηκαν τις ιδέες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και γενικά τα εθνικά μας ιδεώδη.

Λαοί, που δεν ξεχνούν αυτούς τους αγώνες και τις αξίες χάνουν την εθνική τους ταυτότητα και στην συνέχεια εξαφανίζονται.

Είθε οι νέες γενιές των Ελλήνων να συνεχίζουν να θυμούνται και να τιμούν το ένδοξο παρελθόν και να προσπαθούν να τους ξεπεράσουν κατά το προηγούμενο των νέων της Σπάρτης, που απευθυνόμενοι προς τους ένδοξους προγόνους τους, τραγουδώντας έλεγαν: «Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι από εσάς» (Αμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα