Κάλυψη των κενών στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης του νομού ζητεί το ΚΚΕ

Πολιτική /

Ερώτηση προς την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητείται η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης του νομού Κιλκίς κατέθεσε στην Βουλή το ΚΚE.

Στην ερώτηση την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρονται τα εξής:

Για ακόμα μια χρονιά τα σχολεία άνοιξαν όμως τα κενά σε εκπαιδευτικούς είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να χάνονται διδακτικές ώρες και να υποβαθμίζεται η λειτουργία των σχολείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών. Άλλωστε η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και η στέρηση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών του δικαιώματος στη μόρφωση αποτελεί σταθερή πολιτική κατεύθυνση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που συνεχίζει η ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο και φέτος οι μόνιμοι διορισμοί ήταν ελάχιστοι, όπως και οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα κενά σε εκπαιδευτικούς που καταγράφονται στην Π.Ε. Κιλκίς

Αναλυτικότερα τα κενά των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ του Κιλκίς ανέρχονται σε 36 κανονικού ωραρίου και 3 ωραρίου. Πρόκειται για:

• 25 εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, ειδικοτήτων: μαθηματικοί (6 κενά), φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι (4 κενά), γερμανικής γλώσσας (1 κενό), καλλιτεχνικών μαθημάτων (3 κενά), κοινωνικών επιστημών (1 κενό), μουσικής (3 κενά), οικονομίας (1 κενό), μηχανολόγων (1 κενό), ηλεκτρολόγων (1 κενό), ιατρικής (1 κενό), νοσηλευτικής (1 κενό), γεωπόνοι (1 κενό), διατροφής (1 κενό), πληροφορικής (1 κενό), κομμωτικής (1 κενό).

• 9 κενά εκπαιδευτικών σε τμήματα ένταξης, ειδικοτήτων: φιλολόγων (4 κενά), μαθηματικοί (4 κενά), φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι (1 κενό). Ακόμα υπάρχουν 2 κενά εκπαιδευτικών φιλολόγου (1 κενό) και μαθηματικού (1 κενό) στην παράλληλη στήριξη.

Το αποτέλεσμα είναι τα σχολεία να έχουν απογυμνωθεί από το απαραίτητο εκπαιδευτικό δυναμικό, ολοένα να αυξάνουν οι χαμένες διδακτικές ώρες. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η άμεση πλήρωση όλων των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς, με άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

• Να μην χαθούν άλλες διδακτικές ώρες σε βάρος των μαθητών των γυμνάσιων και λυκείων της ΠΕ Κιλκίς.

• Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ νομού Κιλκίς
Την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού ΓΕΛ και τομέων ΕΠΑΛ του νομού Κιλκίς ζητεί επίσης το ΚΚΕ που κατέθεσε στην Βουλή σχετική ερώτηση προς την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως. Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ την αντιεκπαιδευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του καθορισμού των ορίων για τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού των ΓΕΛ και τομείς στα ΕΠΑΛ.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος επιβάλλεται νέο τσεκούρι στα τμήματα αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Π.Ε. Κιλκίς όπου ακόμα δεν έχουν εγκριθεί τα παρακάτω ολιγομελή τμήματα:

1ο ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ τάξη Γ, Τομέας πληροφορικής ειδικότητα: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής

1ο ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ τάξη Γ, Τομέας υγείας – πρόνοιας – ευεξίας Ειδικότητα: βοηθός ιατρικών – βιολογικών εργαστηρίων

1ο ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ τάξη Γ, Τομέας διοίκησης και οικονομίας ειδικότητα: υπάλληλος αποθήκης και συστημάτων εφοδιασμού

ΓΕΛ.Σ.Σ. ΜΟΥΡΙΩΝ τάξη Γ, Ομάδα προσανατολισμού: θετικών επιστημών

ΓΕΛ.Σ.Σ. ΜΟΥΡΙΩΝ τάξη Γ, Ομάδα προσανατολισμού: οικονομίας πληροφορικής

ΓΕΛ ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ τάξη Γ, Ομάδα προσανατολισμού: οικονομίας πληροφορικής

ΓΕΛ ΕΥΡΩΠΟΥ τάξη Γ, Ομάδα προσανατολισμού: θετικών επιστημών

ΓΕΛ ΕΥΡΩΠΟΥ τάξη Γ, Ομάδα προσανατολισμού: υγείας

Σε περίπτωση μη έγκρισης τους οι μαθητές θα είναι αναγκασμένοι είτε να μετακινούνται στο Κιλκίς ή στο Πολύκαστρο ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν, είτε να αλλάξουν ειδικότητα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να μην κλείσει κανένας τομέας των ΕΠΑΛ και κανένα τμήμα προσανατολισμού των ΓΕΛ στην Π.Ε. Κιλκίς».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα