«Εργαστήρια δεξιοτήτων» στο 1ο γυμνάσιο Κιλκίς

Εκπαίδευση /

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις στο 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Το 1ο γυμνάσιο Κιλκίς κατά το σχολικό έτος 2020-21 είχε οριστεί να υλοποιήσει την πιλοτική δράση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», που αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση.

Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε τέσσερις θεματικούς κύκλους: Ζω Καλύτερα, Φροντίζω το Περιβάλλον, Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ, Δημιουργώ και Καινοτομώ. Ο καθένας από αυτούς περιελάμβανε διαφορετικές και ενδιαφέρουσες υποενότητες. Στόχος τους ήταν η ενίσχυση της καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής, μάθησης, τεχνολογίας κι επιστήμης.

Οι μαθητές γνώρισαν τα προϊόντα που παράγει ο νομός μας, δημιούργησαν παραμύθια με αυτά και αναζήτησαν παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους. Ταξίδεψαν στο παρελθόν της πόλης και του σχολείου τους, ένιωσαν για λίγο «μικροί δημοσιογράφοι» παίρνοντας συνέντευξη από μαθητές προηγούμενων δεκαετιών», συνέλλεξαν φωτογραφίες από το παλιό Κιλκίς και μέσα από παιχνίδια ρόλων γνώρισαν τις παιδαγωγικές μεθόδους μιας άλλης εποχής.

Κατέγραψαν τα προβλήματα στη σχολική αυλή και αναλαμβάνοντας δράση ως αυριανοί ενεργοί πολίτες βοήθησαν στον εξωραϊσμό της με τακτικούς καθαρισμούς από ομάδες μαθητών, με φύτευση λουλουδιών, κλαδέματα, ζωγραφική στους τοίχους και βάψιμο της περίφραξης. Διερεύνησαν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης απορριμμάτων και οργάνωσαν οικολογική εκστρατεία με αφίσες, άρθρα, παρουσιάσεις, εφημερίδα και κατασκευές από άχρηστα υλικά.

Όλες οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων και της διακοπής της δια ζώσης διδασκαλίας. Ωστόσο μαθητές και εκπαιδευτικοί με τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και του δήμου Κιλκίς, επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και κατάφεραν να υλοποιήσουν επιτυχώς το καινοτόμο εγχείρημα.

Να σημειώσουμε ότι μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» φέτος σε 218 νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, στο προσεχές σχολικό έτος προγραμματίζεται η διδασκαλία τους σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Χρήζει δημόσιας απάντησης

«Η ποιότητα ζωής» σε ένα δήμο καταδεικνύεται και από τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα ζώα. Το τελευταίο […]

ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΟ ΚΥΔΩΝΙΑ

Μνήμες που ενώνουν

Να τιμά την επέτειο του ολοκαυτώματος των τριών Κρουσοχωρίων (Μουσγαλή, Μουρσαλή, Κοτσολάρ-Αμπελόφυτο, Κυδωνιές, Κλειστό), στις 25 Οκτωβρίου 1941, ως «ημέρα […]

Σε λειτουργία το dikes.moj.gov.gr – Ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο η ενημέρωση για την πορεία των εκθεμάτων στα Δικαστήρια

Τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης ανακοινώνουν την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας dikes.moj.gov.gr. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία, η […]