Γενικά

Έρευνα αποδεικνύει την χρησιμότητα του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”

Επιστημονικό άρθρο, βασισμένο στην μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία της Κιλκισιώτισσας M.sc. ψυχολόγου Έλλης Φρεγγίδου για την ικανοποίηση από τα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” του δήμου Κιλκίς, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Το Βήμα του Ασκληπιού” (Τόμος 18, Τεύχος 4, Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2019).

Οι ερευνητές Έλλη Φρεγγίδου, M.Sc. ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη της κοινωνικής μέριμνας του δήμου Κιλκίς, Ελισάβετ Φρεγγίδου, M.Sc. στατιστικολόγος, προϊσταμένη περιφερειακής διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ Κιλκίς, Αθανάσιος Νικολέντζος, M.Sc., PhD, εκπαιδευτικό προσωπικό ΕΑΠ, σχολή κοινωνικών επιστημών, επιστημονικό προσωπικό στο “Συνήγορο του Πολίτη”, Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD, νοσηλευτής ΠΕ, εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, και Αντωνία Παπαδοπούλου, M.Sc., κοινωνική λειτουργός ΠΕ, επιστημονική υπεύθυνη του “Βοήθεια στο Σπίτι” ενότητας Χέρσου του δήμου Κιλκίς, δημοσίευσαν την μελέτη τους με θέμα:

“Διερεύνηση του επιπέδου ικανοποίησης ατόμων τρίτης ηλικίας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και εκτίμηση του επιπέδου αυτοαξιολόγησης της υγείας τους: Η περίπτωση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” του δήμου Κιλκίς”.

Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 138 άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ ηλικιών 65 – 90 ετών. Από την εν λόγω έρευνα προέκυψε ότι το επίπεδο της συνολικής ικανοποίησης των ωφελουμένων από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” ήταν αρκετά υψηλό (4,05 σε κλίμακα μέτρησης 1-5).

Στην μελέτη βρέθηκε ότι η περίοδος συμμετοχής στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και η συχνότητα των επισκέψεων του προσωπικού σχετίζονταν με αύξηση της βαθμολογίας ικανοποίησης από τη συμπεριφορά και τις ικανότητες του προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος παραμονής των ωφελούμενων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” τόσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ικανοποίησης των χρηστών από τη συμπεριφορά και τις ικανότητες του προσωπικού.

Επιπροσθέτως, οι συχνότερες επισκέψεις και ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής στο πρόγραμμα περιόριζαν αφ΄ενός μεν τα έξοδα μετακίνησης του χρήστη για συνταγογράφηση φαρμάκων και προμήθεια ειδών σπιτιού και αφ΄ετέρου δε τα έξοδα παροχής φροντίδας σε τρίτους για την καθαριότητα του χώρου και την ατομική υγιεινή του ωφελούμενου.

Με βάση τα παραπάνω ερευνητικά δεδομένα διαπιστώνεται ότι η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ως προτύπου ενεργού και συμμετοχικής γήρανσης, δύναται να συμβάλλει καθοριστικώς στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας και την κοινωνικοοικονομική ευημερία της χώρας.

Η δεδομένη έρευνα δημοσιεύεται σε μια περίοδο που οι δομές “Βοήθεια στο Σπίτι” ανά την Ελλάδα βρίσκονται για άλλη μια φορά σε συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς αναμένουν την δημοσίευση της πολυαναμενόμενης προκήρυξης των θέσεων εργασίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα