Κοινωνία

ΕΠΟΝ: Η εποποιία της νεολαίας στα «μαύρα» χρόνια της Κατοχής

Γράφει ο Αλέκος Καραμπίδης
Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 1943. Η δημιουργία της προήλθε από την συνένωση πολλών οργανώσεων νέων, όπως την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαίων Ελλάδος, του ΕΜΑ (Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου) νέων, της Λαϊκής Επαναστατικής Νεολαίας και άλλων.

Παρά τις φοβερές κατοχικές συνθήκες στον τόπο μας, με συνειδητή πειθαρχία και δημοκρατικό τρόπο εκλέγονταν τα καθοδηγητικά όργανά της. Γιά πρώτη φορά στην ιστορία μας μαζικοποιήθηκε μία τέτοια οργάνωση νέων, γιά να φτάσει στις εξακόσιες χιλιάδες μελών.

Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, σχηματίσθηκε στο Κιλκίς νομαρχιακό συμβούλιο με πρώτο γραμματέα τον Φάνη Χρυσοχοϊδη από τα Αμάραντα. Μέλη του συμβουλίου ήταν οι Γιάννης Κυριακίδης από το Γερακαριό, Γεώργιος Φωκάς από το χωριό Αγία Παρασκευή (που «έπεσε ηρωικώς το 1952 στην παρανομία), Ναούμ Μπεζρέμης από τον Καμπάνη, που έφυγε από την ζωή στις 4.7.2014, ο Χαράλαμπος (Χάμπος) Γουλτίδης από το Μελισσουργείο (εν ζωή), και ο Στέφανος Κεσίδης από την Ποντοκερασιά, σκοτώθηκε στο ΔΣΕ, στο σημείο που είναι σήμερα ο ξενώνας «Κρουσίων» το 1948.
Το καιρό της Κατοχής η φάλαγγα της ΕΠΟΝ μεγάλωνε, βοηθώντας τον αγώνα του ηρωικού ΕΛΑΣ, με το «χωνί» και τα συνθήματα στους τοίχους, ακόμη και με το όπλο στο χέρι.

Τριαντάπεντε χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες κατατάχθηκαν στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Η δράση αυτή όλων των ηρώων θα μείνει γιά πάντα σε όλους «πηγή» φρονηματισμού και κίνηση γιά δράση.
Στις 23.2.15 έκλεισαν 72 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Θα ήθελα να πω, ότι και στο μέλλον, όσο θα υπάρχει ΚΚΕ, οι νέοι και οι νέες, εργαζόμενοι, σπουδαστές, θα αποτίουν φόρο τιμής στην ηρωική ΕΠΟΝ. Θα τιμούν την ιστορική αυτή επέτειο, σε όλη την Ελλάδα.
Αφού ήδη στο Κιλκίς είχε συγκροτηθεί το ΝΣ, το ίδιο γίνεται και στο χωριό μας. Παιδιά 14 χρόνων τρέχαμε στο άκουσμα της φωνής της ΕΠΟΝ.

Η πρώτη ΕΠΟΝίτικη ομάδα στο χωριό ήταν από νεους, που αργότερα έγιναν αγωνιστές του ηρωικού ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στο Γράμμο, στο Βίτσι, στον Ολυμπο, στο Μπέλλες και στα υψώματα του ξακουστού λημεριού «Κρούσσας»-Κατάχ όπως το ονόμαζαν πολλοί. Επεσαν στον βωμό της λευτεριάς.

Αγαπητέ «Μαχητή», αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να πω και στους αναγνώστες σας, καθώς και στους συγχωριανούς μου, ότι στους 56 ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες, από τους οποίους 18 τον αριθμό, έμειναν γιά πάντα 16άρηδες και 18άρηδες πέφτοντας ηρωικά, παλεύοντας γιά την χιλιάκριβη την λευτεριά της Πατρίδας:
Αναστασιάδης Γεώργιος του Νικολάου
Αραβίδης Κώστας του Γεωργίου
Αραβίδης Γεώργιος του Ιωάννη
Καρασαββίδης Γεώργιος του Παναγιώτη
Καρασαββίδης Ιερεμίας του Χρήστου
Καραμπίδης Βασίλης του Ιακώβου
Καραμπίδης Λάζαρος του Αναστασίου
Καρυπίδης Κωνσταντίνος του Ιωάννη
Καρυπίδης Παύλος του Νικολάου
Κασαπίδης Στέφανος του Λαζάρου
Κασαπίδης Στέφανος του Ιωάννη
Κεσίδης Στέφανος του Ιωάννη
Χωτίδης Γεώργιος Αλεξίου
Χατζηγιαννίδης Γεώργιος του Ανέστη
Χατζηγιαννίδης Κώστας του Ανέστη
Καραμπίδης Δημήτριος του Παναγιώτη, αετόπουλο
Καραμπίδου Σοφία του Ιακώβου, αετοπούλα
Κεσίδου Μαρθήκα του Βασίλη, αετοπούλα.
Αιωνία τους η μνήμη και ελαφρύ το χώμα, που τους σκεπάζει όπου και να βρίσκονται.
* Τότε ΕΠΟΝίτης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα