Κοινωνία

«Η ζωή εν τάφω…» Ένα έθιμο που παρόμοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ


«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν…»

 Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα.

Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού.

Ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

H Μεγάλη Εβδομάδα σ’ όλη την Ελλάδα κυριαρχείται από τις ακολουθίες, τη νηστεία και την αναμονή της Ανάστασης.

Σας προτείνουμε να αφήσετε την πόλη και να ρθείτε στη Γουμένισσα.

Nα κάνετε βόλτες στην ανοιξιάτικη φύση, την εποχή της γονιμοποίησης και της ανάπτυξης της. Nα μυρίσετε τα αρώματα της. Μακριά από τη μουντάδα των μεγαλουπόλεων, το φως του ήλιου αναδεικνύει τα χρώματα της φύσης του Πάικου.

Tο λευκό, το κίτρινο, το μωβ και το πράσινο των αγριολούλουδων, το μπλε του ουρανού και το πράσινο του βουνού δένει με την πέτρα των μοναστηριών.

Nα επισκεφθείτε τα μοναστήρια της Γουμένισσας το Ι.Κ. Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου, του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γρίβας Γουμένισσας και την Ιερά Μονή Παναγία Γουμένισσας.

Να μιλήσετε με τους καλόγερους.

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Nα περπατήσετε τα γραφικά μακεδονίτικα στενά της Γουμένισσας.

Nα βρείτε τις ταβέρνες που έχουν βγάλει τραπεζάκια έξω και κάτω απ’ τα πλατάνια, να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα νηστίσιμα φαγητά και να πιείτε γουμενισσιώτικο κρασί και τσίπουρο στην καλύτερη του περίοδο.

H Μεγάλη Παρασκευή, είναι η μέρα των Επιτάφιων. Στη Γουμένισσα, κάθε εκκλησία βγάζει το δικό της Επιτάφιο και τους περιφέρει στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μόνο που εδώ η παρουσία των ξακουστών χάλκινων Γουμένισσας, των χορωδιών των συλλόγων της πόλης μας και των χιλιάδων Γουμενισσιωτών και ξένων επισκεπτών, δίνει άλλη διάσταση στη βαριά τούτη μέρα.

Περισσότεροι από εκατό μουσικοί συμμετέχουν την Μεγάλη Παρασκευή στη Γουμένισσα. Από μικρά παιδιά με μικρά πνευστά όργανα στα χέρια έως και ηλικιωμένοι μουσικοί.

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΑΒΒΑ Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΣΑΒΒΑ

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΑΒΒΑ
Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΣΑΒΒΑ

Όταν η πομπή φθάσει στην πλατεία, τότε θα τελεστεί το τελευταίο μέρος του μοναδικού εθίμου. Οι νέοι που κρατούν τους ανθοστολισμένους Επιταφίους στα χέρια, θα τους σηκώνουν όσο ψηλότερα μπορούν, πατώντας στις μύτες των ποδιών. Αυτός είναι ένας άτυπος ανταγωνισμός για την ανάδειξη του πιο όμορφα στολισμένου Επιταφίου και παράλληλα της δύναμης των πιστών που συμμετέχουν στην περιφορά.

Οι Επιτάφιοι συναντώνται αρχικά στην πλατεία 23ης Οκτωβρίου και καταλήγουν στην πλατεία Θ. Ζελένκου. Πρώτα βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Γουμένισσας από την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, για να ακολουθήσει το εκκλησάκι Αγίου Σάββα του Νοσοκομείου Γουμένισσας και τελευταίος βγαίνει ο επιτάφιος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας.

Στη Γουμένισσα γίνεται το μοναδικό πανελλαδικά έθιμο το σήκωμα των επιτάφιων στα χέρια των νεαρών πιστών που περιφέρουν τους επιτάφιους. Ενας άτυπος διαγωνισμός που συνεχίζετε μέχρι σήμερα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εξέχουσα και επιτυχημένη

Νέα διάκριση γιά την Νατάσα Σωτηριάδου, καθώς η Εθνική Ασφαλιστική την βράβευσε ως εξέχουσα στον κλάδο ζωής της εταιρείας γιά […]