Χ.Γκουντενούδης: «Μόνο λόγια για το κέντρο φιλοξενίας Νέας Καβάλας»

Πολιτική /

Την έντονη ενοχλησή του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη προκάλεσε η εκ μέρους του γενικού γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών πλήρης παράκαμψη της δημοτικής αρχής κατά την επίσκεψή του στο κέντρο φιλοξενίας Ν.Καβάλας.

Ο κ. Γκουντενούδης απέστειλε προς τον εν λόγω κυβερνητικό αξιωματούχο επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε γενικέ,

Πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ευρείας επικοινωνίας ότι κατά το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο επισκέψεων σας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα και Καβάλα, επισκεφθήκατε τη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας του δήμου Παιονίας.

Όμως κύριε γενικέ, σε συνέχεια της ίδιας τακτικής με τους υπουργούς και υφυπουργούς των εκάστοτε εμπλεκομένων υπουργείων στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, δεν δεήσατε καν να επισκεφθείτε το δημαρχείο αλλά ούτε καν να μας ενημερώσετε ώστε να παρασταθούμε κι εμείς στις συναντήσεις που είχατε με στελέχη του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και των υπηρεσιών ασύλου, με στρατιωτικούς, εκπροσώπους από ΜΚΟ, καθώς και όλους τους υπεύθυνους για την λειτουργία των δομών, και συζητήσατε για θέματα που αφορούν στις συνθήκες διαμονής, υγιεινής και ασφάλειας.

Η μη ενημέρωση μας για την επίσκεψη σας αυτή, αφήνει για μία ακόμη φορά μια διάχυτη αίσθηση απαξίωσης της περιοχής μας από την κυβέρνηση.

Πέραν του όποιου σεβαστού προγράμματος σας, νομίζω ότι και ο σεβασμός απέναντι σε ένα θεσμικό όργανο της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης είναι υποχρέωση.

Θεωρώ ότι μέχρι τώρα υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ μας και νομίζω ότι υπάρχει ακόμη.

Παρόλα αυτά προτιμήσατε να συναντηθείτε ακόμη και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά να μην συναντήσετε τον δήμαρχο Παιονίας και την διοίκηση του δήμου.

Προφανώς για να μην έρθετε σε δύσκολη θέση να απαντήσετε στα ερωτήματα μας και να απολογηθείτε για την πλήρη απαξίωση της αυτοδιοίκησης και των δήμων της χώρας από την κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού –μεταναστευτικού.

Όμως κύριε γενικέ, εμείς ήμασταν που υπέστημεν επί δύο ολόκληρα χρόνια το βάρος μιας ανεπανάληπτης και ασύμμετρης κατάστασης με χιλιάδες προσφύγων που κατέλυσαν επί μακρόν στην περιοχή μας σε παράτυπους καταυλισμούς με την ανοχή αν όχι την προτροπή του κράτους.

Και αντέξαμε παρόλα αυτά την πίεση και το κόστος και ως δήμος αλλά και ο κόσμος μας ο οποίος άλλωστε ήταν ήδη πιεσμένος από τις οικονομικές δυσκολίες και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Υποτίθεται ότι ο καταυλισμός της Νέας Καβάλας θα έπρεπε ήδη να είχε κλείσει σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης και των αξιωματούχων της.

Αλλά όλα αυτά έμειναν μόνο στα λόγια, όπως και οι περιβόητη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι δομές του δήμου μας.

Η επίσημη πολιτεία εώς τώρα δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στα αιτήματα της αυτοδιοίκησης.
Και στον αντίποδα όλων αυτών, οι κρατικοί αξιωματούχοι προτιμούν να αναλώνονται σε επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις».

Θα συναντηθούμε στο επόμενο ταξίδι μου

Απάντηση στην διαμαρτυρία του δημάρχου Παιονίας απέστειλε ο γενικός γραμματέας υπουργείου προστασίας του πολίτη επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε δήμαρχε Παιονίας, κύριε Χρήστο Γκουντενούδη

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα το περιεχόμενο της υπ’ αριθ. 16100 από 12/09/2018 επιστολής σας, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία κοινοποιήσατε και στα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα.

Προς διευκρίνησή σας, το εν λόγω ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των υπηρεσιακών μου υποχρεώσεων, με τη θεσμική ιδιότητα του γενικού γραμματέα συντονισμού θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης, του υπουργείου προστασίας του πολίτη.

Οφείλω να τονίσω ότι το συγκεκριμένο ταξίδι μου στη Βόρεια Ελλάδα είχε σκοπό και τις επιτόπιες επισκέψεις μου σε ανοικτές και κλειστές δομές φιλοξενίας, προκειμένου να διαπιστώσω το επίπεδο λειτουργίας τους και να παράσχω άμεσες λύσεις πρακτικού χαρακτήρα, όπου συνέτρεχε λόγος. Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν «επικοινωνιακού τύπου», όπως ατυχώς την χαρακτηρίσατε.

Πράγματι, εκδόθηκε δελτίο τύπου από το υπουργείο προστασίας του πολίτη, στο οποίο περιγράφησαν αναλυτικά, όλες οι αυστηρά υπηρεσιακές μου συναντήσεις με στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και των υπηρεσιών ασύλου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά εντός των δομών φιλοξενίας, αλλά σε καμία από αυτές δεν συναντήθηκα με εκπροσώπους ΜΚΟ, όπως αναφέρετε.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σας ενημερώνω ότι στην επιστολή σας, παραθέτετε στοιχεία από αντίστοιχη επίσκεψή μου στη Βόρεια Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε προ ενός έτους, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την οποία τότε πράγματι είχα συναντήσεις και με ΜΚΟ, εντός των δομών φιλοξενίας.

Αγαπητέ δήμαρχε,

Αναγνωρίζω την δύσκολη κατάσταση που βίωσε για μεγάλο διάστημα ο δήμος Παιονίας, η ευρύτερη περιοχή και οι συμπολίτες σας, ωστόσο γνωρίζετε πολύ καλά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλα, ως αρμόδιος γενικός γραμματέας και όσα καταφέραμε όλοι μαζί στην Ειδομένη το 2016. Όλα αυτά απέσπασαν τα εύσημα τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Σας υπενθυμίζω μάλιστα, ότι μετά το πέρας της επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης, είχατε αναγνωρίσει δημόσια το ομολογουμένως σπουδαίο αυτό αποτέλεσμα, αλλά και την προσωπική μου συμβολή σε αυτό.

Οφείλω να σας ενημερώσω ότι δεν είμαι εγώ αυτός «που θα απολογηθεί», όπως ατυχώς αναφέρατε, για θέματα συνεργασίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθόσον οι αρμοδιότητες μου είναι πολύ συγκεκριμένες και σαφείς.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, είμαι ανοικτός στο να προωθήσω στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, τυχόν εμπεριστατωμένες προτάσεις σας, με γνώμονα το κοινό καλό, για να προκύψει υλική και ηθική ικανοποίηση, σε περίπτωση που υπήρξε κάποια αδικία σε βάρος συμπολιτών σας.

Εν κατακλείδι, ελπίζω με την παρούσα επιστολή μου, να τοποθετούνται τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση. Επιπρόσθετα, θέλω να σας γνωρίσω, ότι πάντα είμαι στη διάθεσή σας, για κάθε θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου.

Τέλος, σας δηλώνω, ότι θα φροντίσω στο επόμενο ταξίδι που θα πραγματοποιήσω στην περιοχή σας, να συναντηθούμε και επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι τρέφω ειλικρινή αισθήματα σεβασμού προς εσάς προσωπικά και τους πολίτες του δήμου Παιονίας.»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα