Αγροτικά

«Επιδημία» οι επιδρομές… αγριογούρουνων στις καλλιέργειες της περιοχής της Ειδομένης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Διαστάσεις «επιδημίας» τείνουν να προσλάβουν οι καταστρεπτικέ για τις καλλιέργειες του κάμπου της Ειδομένης επιδρομές κοπαδιών αγριογούρουνων, τα οποία, λόγω ελλείψεως τροφής στα ορεινά του όρους Πάικου, έχουν κατέλθει προς αναζήτησή της στα πεδινά της ελληνοσκοπιανής μεθορίου.

Εδώ και περίπου ένα εικοσαήμερο μεγάλες ομάδες εξ αυτών λυμαίνονται τις καλλιέργειες, κυρίως του καλαμποκιού, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και απόγνωση στους παραγωγούς της περιοχής.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στον “Μαχητή” ενός εκ των μεγαλυτέρων παραγωγών στην περιοχή του κάμπου της Ειδομένης του Χρήστου Σουπλή, ο οποίος κάνει λόγο σε αυτές γιά ολοκληρωτικές ζημιές σε περίπου πενήντα στρέμματα καλαμποκιού.

Τα περί της αυξημένης παρουσίας αγριοχοίρων στην εν λόγω περιοχή αλλά και γενικότερα στον νομό μας, όπως και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επιβεβαιώνει και η υπηρεσία της τοπικής θηροφυλακής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ως βασικές αιτίες γιά την εμφάνιση του φαινομένου την μείωση του κυνηγιού λόγω της πανδημίας, αλλά και της γενικότερης ύφεσης σε ό,τι αφορά στην προσέλευση νέων κυνηγών στους τοπικούς συλλόγους και στο κυνήγι, η οποία παρουσιάζει σταδιακώς σημαντική μείωση.

Στο θέμα ενεπλάκη και η τοπική αυτοδιοίκηση, με μπροστάρη την πρόεδρο της κοινότητας Ειδομένης, Χαμηλού και Δογάνη Ξανθούλα Σουπλή, η οποία, με διαδοχικές παραστάσεις το τελευταίο διάστημα, έθεσε το ζήτημα στον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη και στις αρμόδιες υπηρεσίες ,όπως την δασική υπηρεσία Γουμένισσας και τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους, σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί η λύση του προβλήματος.

Μάλιστα το Σάββατο 24.7.21 μέλη του κυνηγετικού συλλόγου Γουμένισσας, με επικεφαλής τον πρόεδρο τους Κωνσταντίνο Πιλάτο, εξεδίωξαν τα αγριογούρουνα με χρήση αβολίδοτων φυσιγγίων κρότου λάμψης και οργάνων παραγωγής θορύβου.

Μία κίνηση, η οποία γιά δέκα με δεκαπέντε ημέρες θα μπορέσει να φοβίσει τα άγρια ζώα, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο κ. Πιλάτος, καθώς η έναρξη της εφετινής κυνηγετικής περιόδου είναι προγραμματισμένη γιά τις 15 Σεπτεμβρίου, και δεν είναι εφικτό να επισπευσθεί γιά την περιοχή, όπως ζήτησαν οι εκεί παραγωγοί.

Σε κάθε περίπτωση ο κυνηγετικός σύλλογος της Γουμένισσας δήλωσε ετοιμότητα, εφ’ όσον χρειασθεί, να επαναλάβει την δράση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων καταστρεπτικών επιδρομών.

Ζημιές από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες και στην Πέλλα
Σύμφωνα με τον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο Πέλλας “ΕΝΟΤΗΤΑ” (ΜΠΛΟΚΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ) οι μεγάλες ζημιές προκαλούνται σε αρκετές καλλιέργειες που βρίσκονται στις παρυφές του Πάικου, και όχι μόνο, από πολυπληθείς ομάδες αγριόχοιρων.

Αυτή τη περίοδο το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας. Τα ζώα κυριολεκτικά οργώνουν φρεσκοποτισμένες καλλιέργειες με καλαμπόκια, καταστρέφουν τα λάστιχα του αρδευτικού δικτύου στις δενδροκαλλιέργειες, τρώνε τον φλοιό των νεαρών δένδρων, αλλά και τους καρπούς. Χρονιά τη χρονιά, τείνει να γίνει μάστιγα.

Ειδικά φέτος που έχουμε σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά μας από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί της Άνοιξης, αλλά και οι έντονες χαλαζοπτώσεις στη συνέχεια, γίνεται αντιληπτό, ότι οποιαδήποτε επιπλέον απώλεια στη σοδειά μας, έχει τεράστιες επιπτώσεις.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας των καλλιεργειών μας από τα αγριογούρουνα. Να αλλάξει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια όλες τις αιτίες ζημιών & νόσων στο 100%. Να καλύπτει της ζημιές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα ανεξάρτητα αν οι καλλιέργειες βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύεται η άγρια πανίδα και χλωρίδα από τη συνθήκη RAMSAR.

Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των βιοποριστικών και άλλων τρεχουσών αναγκών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα