Επετειακή έκθεση «Ανοιγάρ’ μνήμης» 100 κειμήλια, αφηγούνται στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα /

Επετειακή έκθεση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή: «Ανοιγάρ’μνήμης» 100 κειμήλια αφηγούνται, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, σε μία έκθεση που συνδιοργανώνουν, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Φάρο Ποντίων.

Εκατό κειμήλια αφηγούνται τον πολιτισμό των κατόχων τους. Εκατό επιλεγμένα κειμήλια από τη συλλογή του Κώστα Αλεξανδρίδη, μια συλλογή 46 ετών! Εκατό υλικά τεκμήρια μνήμης – πριν το 1922 – δίνουν απαντήσεις για τον αστικό και αγροτικό βίο της ευρύτερης περιοχής της Τραπεζούντας. Έξι επαγγέλματα, του σιδερά, του ράφτη, του καφετζή, του καλαθά, του χαλκωματά και του τσαγκάρη, συνομιλούν με το genuis loci του χώρου του Ισλαχανέ, εκεί που κάποτε, ορφανά αγόρια, διδάσκονταν τέχνες και τεχνικές, όπως του σιδερά και του τσαγκάρη, για να γίνουν επαγγελματίες.

 

Έξι καταστήματα της Τραπεζούντας των αρχών του περασμένου αιώνα αναβιώνουν, ξεκλειδώνοντας τη μνήμη, μέσα από αφηγήσεις προσφύγων – ιστορίες που ακούγονται κι άλλες που διαβάζονται – με επιλεγμένη μουσική υπόκρουση του λαογραφικού αρχείου «Στάθη Ευσταθιάδη».

Προφορικές μαρτυρίες και υλικά τεκμήρια, ιστορίες και εργαλεία, άνθρωποι και αντικείμενα σε μία έκθεση φόρο τιμής στη μνήμη.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης.

Διάρκεια έκθεσης: 5/10 – 15/11/2022.

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 14.00. Τετάρτη 10.00 – 20.00.

Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Πρόγραμμα Εγκαινίων

19.00: Έναρξη.

Σοφία Χριστοφορίδου Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊστάμενη Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, ΥΠΠΟΑ.

19.10- 19.40

Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα-Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Αφηγήσεις κειμηλίων – αφηγήσεις ζωής: μια θεματική έκθεση βασισμένη στη μνήμη των απογόνων.

Αντώνης Κ. Λιάπης, Δρ. Κοινωνιολογίας, Ιδρυτής Μουσείου Καλαθοπλεκτικής. H αποτύπωση της μνήμης μέσα από καλάθια προσφύγων.

Κώστας Αλεξανδρίδης, Ηθοποιός, συλλέκτης. Η συλλογή «Ανοιγάρ΄ μνήμης» ως παρακαταθήκη μελέτης.

19.40: Λήξη

Τραγούδι: Αντωνία Καραγιαννίδου, λύρα: Μάριος Γκαϊτατζής.

Συντονισμός: Αρετή Κονδυλίδου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος-Λαογράφος, ΥΝΜΤΕΚΜ – ΥΠΠΟΑ Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ. Ελένης Ζωγράφου 3, 546 34, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310206910 .www.ppxi.gr

Ο εξωτερικός χώρος του Ισλαχανέ, στην οδό Ελένης Ζωγράφου 3, λίγο πάνω από την οδό Κασάνδρου, κοντά στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πού βρίσκεται… η αλήθεια;

Ο δήμος Κιλκίς επιδεικνύει μέριμνα γιά το θέμα των αδέσποτων ζώων και συνεργάζεται με τους φιλοζωικούς φορείς, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος […]