Με δακρυγόνα συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ απώθησαν Σύριους μετανάστες
Μία απόφαση, που προκάλεσε την σωρρευμένη οργή τους και είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ αυτών και στρατιωτικών δυνάμεων των Σκοπίων όταν οι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν βιαίως να εισέλθουν στην γείτονα χώρα.
Κατά την διάρκεια των συμπλοκών υπήρξε από πλευράς των στρατιωτικών δυνάμεων εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και πλαστικών σφαιρών, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων προσφύγων, τριών από τις πλαστικές σφαίρες και ενός από χρήση γκλομπ.
Δύο εξ αυτών ηλικιών 40 και 29 ετών νοσηλεύονται στο νοσοκομείο-κέντρο υγείας Γουμένισσας, ο πρώτος με τραύμα στον μηρό από πλαστική σφαίρα και ο δεύτερος στον ώμο από χρήση γκλομπ, και οι έτεροι δύο, ηλικιών 27 και 30 ετών, στο νοσοκομείο Κιλκίς, με τραύματα από χρήση πλαστικών σφαιρών με την σοβαρότερη περίπτωση να αφορά σε τραυματισμό στην περιοχή του ματιού.
Οπως δήλωσαν στον «Μαχητή» ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Θεμιστοκλής Ανθρακίδης και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Γουμένισσας χειρουργός ιατρός Νικόλαος Καπουτζής οι τραυματισμοί δεν είναι ιδιαίτερως σοβαροί και έχουν αντιμετωπισθεί δεόντως, όπως συνέβη και με την περίπτωση ενός πέμπτου ασθενούς που νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση μετά από κοιλιακό άλγος και την ασφαίρεση «σκουλικιού» μέσω χειρουργικής επεμβάσεως στο νοσοκομείο του Κιλκίς.
Επισημαίνεται, ότι μάρτυρας των επεισοδίων υπήρξε και γερμανική αποστολή με την παρουσία του γενικού προξένουν Θεσσαλονίκη Ιγκο Φον Φος και του ειδικού εντεταλμένου συμβούλου από το κρατίδιο της Βαυαρίας κ. Νωυμάιερ, που πραγματοποίησε αυτοψία στην επίμαχη περιοχή, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος από τους χιλιάδες των προσφύγων έχει ως τελικό προορισμό την χώρα της Γερμανίας.
Τα θλιβερά γεγονότα, εάν δεν αρθούν τα εμπόδια από πλευράς των Σκοπίων, θα αποκτήσουν μορφή χιονοστιβάδας με ανεξέλεγκτες συνέπειες, καθώς ο αριθμός όσων καταφθάνουν αυξάνεται ώρα με την ώρα.
Ήδη σε τοπικό επίπεδο εκδηλώνονται αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων και αγροτών της Ειδομένης, καθώς διαπιστώνονται περιπτώσεις λεηλασίας σε λαχανόκηπους και αγροτικές καλλιέργειες, όπως καλαμποκιού, όπου η αποψήλωση έχει προσλάβει σημαντικές διαστάσεις.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν την ανετοιμότητα και το έλλειμμα, που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς στο να χειριστεί το όλο θέμα με κεντρικό σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα, όπως είχαμε τονίσει αλλά και την έλλειψη συντονισμού φορέων και ΜΚΟ στο να αντιμετωπισθούν τέτοιου επιπέδου καταστάσεις.
Η αρμόδια υπουργός μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις σε εσωτερικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές των ΜΚΟ να καταρτίσει συγκεκριμένα επιχειρησιακά προγράμματα, που να προβλέπουν συγκεκριμένες δράσεις, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως τα σημερινά δεδομένης της αύξησης προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.