Πολιτική

Έντονη ανησυχία στο ΔΣ Κιλκίς γιά την εξέλιξη της πανδημίας

Το θέμα της εξέλιξης της πανδημίας απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατά την συνεδρίασή του της Πέμπτης 11.11.21, καθώς συμπεριλαμβάνονται στα εκτός ημερησίας διατάξεώς της.

Η συνεδρίαση αυτή ήταν η πρώτη κατά βάσιν «διά ζώσης» και εν μέρει, λόγω κωλυμάτων ωρισμένων δημοτικών συμβούλων, διά τηλεδιασκέψεως, μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων τον Νοέμβριο του 2020.

Από όλες τις «πτέρυγες» του δημοτικού συμβουλίου εκφράσθηκε έντονη ανησυχία γιά την πορεία της πανδημίας, ενώ όλες στάθηκαν συναινετικώς απέναντι στις πρωτοβουλίες του δήμου στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας του υπέρ του εμβολιασμού, παρ’ όλο που δεν έλειψαν και η κριτική.

«Κάρτα υγείας»
Πρώτο αναφέρθηκε στο θέμα ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης:
«Η πανδημία εξελίσσεται αρνητικώς, ιδίως όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη. Στο νοσοκομείο Κιλκίς έχουμε διψήφιο αριθμό νοσηλευομένων από νέο κορωνοϊό, με τους περισσότερους από αυτούς ανεμβολίαστους. Κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας πρότεινα αφ’ ενός μεν την εκ νέου θέσπιση της «κάρτας υγείας δήμου», ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος σε κάθε περιοχή του δήμου μας, αφ’ ετέρου δε το να μεταβαίνουν οι αγροτικοί ιατροί στα χωριά, ώστε, δεδομένης της άμεσης επαφής και οικειότητας με τους κατοίκους να πείθουν όσους δεν εμβολιάσθηκαν, να εμβολιασθούν.

«Λόγω του φόβου»
Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά εμβολιασμού στον δήμο μας, ανέρχονται στο 50% το σχετικό με όσους έκαναν την πρώτη δόση και στο 47% αυτό των πλήρως εμβολιασμένων, δηλαδή ιδιαιτέρως χαμηλό.
Τελευταία, κυρίως λόγω του φόβου από τις ανθρώπινες απώλειες, παρατηρείται αυξητική τάση στους εμβολιασμούς.
Από την πλευρά μας συμβάλαμε σ’ αυτό με τις «καταδρομικές» επιχειρήσεις μας γιά εμβολιασμό σε μεγάλους οικισμούς. Σε δύο τέτοιες σε Ν. Αγιονέρι, Μικρόκαμπο, Ν. Σάντα, Χέρσο και ΣΣ Μουριών εμβολιάσθηκαν συνολικώς 184 συμπολίτες.
Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται και οι ταχείς έλεγχοι («ράπιντ τεστ»).
Με την έλευση του νέου μητροπολίτη μας κκ Βαρθολομαίου αναμένεται και μία δημιουργική συνεργασία με σκοπό την κινητοποίηση των πιστών γιά εμβολιασμό».
Τοποθετούμενος επί του θέματος, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης διατύπωσε την άποψη, ότι γιά την αντιμετώπιση της πανδημίας ο δήμος πρέπει να συνεργασθεί στενά με την περιφέρεια Κ.Μακεδονίας: «Και όχι μόνο αυτό, αλλά να γίνει ο ίδιος «ομπρέλλα» συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων γιά μία κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως και όλων των θεμάτων, ώστε να εξαλειφθεί και το φαινόμενο, κάθε φορέας να «κάνει του κεφαλιού» του γιά ένα θέμα κοινό γιά όλους».

«Μονόδρομος»η συνεργασία»
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον «πόλεμο» κατά της πανδημίας η συνεννόηση και συνεργασία όλων των φορέων υπό τον δήμο αποτελεί «μονόδρομο», με προορισμό την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, εν όψει και του προβλεπόμενου δύσκολου Χειμώνα». Βεβαίως γιά τα μη επιθυμητά επίπεδα εμβολιασμού βασική ευθύνη φέρει η Πολιτεία, με τις επικοινωνιακές τακτικές της που δεν έπεισαν, εκεί που οι πρωτοβουλίες του δήμου μας είχαν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Εμάς, ως δημοτικό συμβούλιο, εκτός από τα της πανδημίας, πρέπει να μας απασχολεί και η κατάσταση της τοπικής αγοράς μετά από μία παρατεταμένη οικονομική κρίση, την οποία επιδείνωσε η υγειονομική».

«Αν γίνονταν νωρίτερα»
Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς» Δημήτρη Τσαντάκη:
«Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε ως περιοχή στο «κατακόκκινο», κάτι που καταδεικνύει την αποτυχία όλων των φορέων και τελευταίων των συμπολιτών μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν γίνονταν «καταδρομικές» επιχειρήσεις εμβολιασμών νωρίτερα, με συμμετοχή φορέων του δήμου και εθελοντισμού, τότε ενδεχομένως να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.
Πρέπει να αναζητηθούν οι «βαθειές» αιτίες βραδυπορίας των εμβολιασμών αλλά και κάτι εξ ίσου σημαντικό, το οποίο περνάμε σε δεύτερο πλάνο, δηλαδή την τήρηση των μέτρων προστασίας. Και ενώ εδώ στην αίθουσα τα τηρούμε, δεν το συστήνουμε προς τα έξω.
«Να εντείνουμε»
Από την πλευρά της, ως εκπρόσωπος του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη», η δημοτική σύμβουλος Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου επιδοκίμασε τις «καταδρομικές» επιχειρήσεις εμβολιασμού από πλευράς δήμου και συνεχάρη το προσωπικό, που συμμετέχει σ’ αυτές, προσθέτοντας: «Πρέπει, ως δήμος, να εντείνουμε τις προσπάθειες ενημέρωσης γιά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

«Η ευθύνη της Πολιτείας»
Τον «κύκλο» των εισηγητών από πλευράς επικεφαλής συνδυασμών γιά την πανδημία «έκλεισε» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης:
«Εδώ και καιρό το Κιλκίς παραμένει …μονίμως «κόκκινο» στον χάρτη της πανδημίας. Διερωτώμαι, τι απήχηση έχουμε, ως φορέας, στην κοινωνία, όταν δεν μπορούμε να πείσουμε την κοινωνία για το αυτονόητο; Βεβαίως, έχουμε και μία Πολιτεία, που μετατοπίζει τις ευθύνες της στους πολίτες. Έχουμε, δηλαδή, εμείς την ευθύνη, που δεν εμβολιαζόμαστε, και όχι η Πολιτεία που δεν μας έπεισε να εμβολιασθούμε. Τι οργάνωση έκανε αυτή στο εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ); Δεν μας προβληματίζουν οι δείκτες νοσηλευομένων και θανάτων; Δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες επικαλείται γιά άλλα πράγματα η κεντρική διοίκησή μας, και συγκρίνετε.
Και παλαιότερα και τώρα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κεντρικής διοίκησης.
Αν δεν δυναμώσει το ΕΣΥ, αν δεν στελεχωθούν οι μονάδες του και δεν αυξηθούν οι πόροι γι’ αυτό, δεν υπάρχει προοπτική στην χώρα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]