«Ένταση» στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς για ΠΚΕΕΥΕ και αιτήμα της συνέλευσης των κατοίκων του Σ.Σ.Μουριών για το προσφυγικό

Πολιτική /

Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των κατοίκων του Σ.Σ. Μουριών για το θέμα των εκεί φιλοξενουμένων προσφύγων και μεταναστών ενέκρινε σχεδόν ομοφώνως (ένα «παρών», του Γιάννη Φαχουρίδη) το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατά την συνεδρίασή του της Δευτέρας 11.11.19.

Πρόκειται για το ψήφισμα, με το οποίο οι κάτοικοι του Σ.Σ. Μουριών ζητούν εφαρμογή της αναλογικότητας ως προς τον αριθμό φιλοξενουμένων, μέτρα κατά των φαινομένων παραβατικότητας, αναβάθμιση της αστυνόμευσης και σχέδιο προβολής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής (Μπέλλες, Χίλια Δένδρα, λίμνη Δοϊράνη).

Σύσσωμη η μειοψηφία διατύπωσε ερωτήματα σχετικώς με την αναγκαιότητα ή σκοπιμότητα της έγκρισης ενός ψηφίσματος λαϊκής συνέλευσης, το οποίο από μόνο του έχει πλήρη νομιμότητα και ισχύ, με την δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι η έγκριση τέτοιων ψηφισμάτων και από το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί διαπραγματευτικό «όπλο» για κάθε δήμο.

Το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως, όπως και η ενημερωτική αναφορά του δημάρχουν Δημήτρη Κυριακίδη για την παραχώρηση της χρήσης του ιστορικού κτιρίου της παλαιάς νομαρχίας στον δήμο Κιλκίς για πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι το εν λόγω κτίριο συγκαταλέγεται σε αυτά των οποίων ανεκλήθη η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όλες οι πλευρές του δημοτικού συμβουλίου χαρακτήρισαν ως θετική την εξέλιξη και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί πλήρως το κτίριο μέσα στο προαναφερθέν διάστημα από τον ίδιο τον δήμο, ώστε στην συνέχεια να ζητήσει πολύ μεγαλύτερη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος παραχώρησης του κτίριου.

Υπενθυμίζεται, ότι για την απένταξη του κτιρίου της παλαιάς νομαρχίας, όπως και των «διδύμων» κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Διαλέτη, είχε καταβάλει επιτυχείς προσπάθειες η προηγούμενη δημοτική αρχή, με «κινητήριο μοχλό» της τον τότε γραμματέα του δήμου Γιώργο Γαβριηλίδη.

Από όλες τις πλευρές ζητήθηκε η παραχώρηση της χρήσης και των «διδύμων» κτιρίων, με προοπτική ανάλογης αξιοποίησης, ενώ από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι το κτίριο της παλαιάς νομαρχίας παρέλαβε ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.

Όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφίαν, και ύστερα από έντονη συζήτηση, την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε ΑΜΕΑ, με την δημοτική αρχή να δέχεται κριτική για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίσθηκε το θέμα και την συγκυρία κατά την οποία τα έθεσε προς συζήτησιν στο δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφίαν την εισήγηση για σύναψη συμφωνίας συνεργσίας του δήμου με το εδρεύον στην Κρηστώνη πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης επιχειρήσεων υποστήριξης Ειρήνης ΠΚΕΕΥΕ.

Προηγήθηκε σφοδρή αντίδραση από πλευράς «Λαϊκης Συσπειρώσεως», που εξέφρασε την σθεναρή αντίθεσή της στην συμφωνία, χαρακτηρίζοντας το ΠΚΕΕΥΕ ως στρατιωτική μονάδα του ΝΑΤΟ και εξαπολύοντας «μύδρους» κατά της πολιτικής ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στους οποίους απέδωσε τα σημερινά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, πριν και για κάποιο διάστημα μετά την έναρξη και της συνεδρίασης στελέχη φορέων προσκειμένων στο ΚΚΕ διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο κατά της σύναψης της επίμαχης συμφωνίας, ενώ περίπου δέκα από αυτά έδωσαν το «παρών» στην αίθουσα καθ΄όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης υπέβαλε πρόταση αναβολής της για επόμενη συνεδρίαση, ώστε να υπάρξει πληρέστερη και ενδελεχέστερη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.

Η πρόταση απερρίφθη με ψήφους 18-10, και η συζήτηση διεξήχθη κανονικά, με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να διατυπώνει πρόταση-έκκληση πλήρους απόσυρσης του θέματος.

Εν τέλει, το σώμα ενέκρινε την συμφωνία συνεργασία δήμου-ΠΚΕΕΥΕ με ψήφους 19 υπέρ, εννέα κατά και ένα «παρών».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στην μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος του πρώην κοινοτάρχη Μυριοφύτου Χαραλάμπους Λουκά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Έργο πνοής

Με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας όσον αφορά στο θέμα υποβολής πρότασης στο […]