Ενδιαφέρον παρουσίασε η συνάντηση για την «έξυπνη» εξειδίκευση στην αγροδιατροφή

Αγροτικά /

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας|ΑΣΠΚΜ, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας|ΠΚΜ και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή|ΑΓΣ, συνδιοργάνωσαν την πρώτη συνάντηση εργασίας, (1st Technical meeting in Thessaloniki), στο πλαίσιο του «Fresh Fruit Pilot Project».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 10-13.6.19. Στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το «Fresh Fruit Pilot Project» αποτελεί μέρος της συνεργασίας της ΑΓΣ με την ΠΚΜ στο πλαίσιο της S3 Smart Specialization Platform, της διαπεριφερειακής πλατφόρμας ευφυούς γεωργίας, της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης για την απορρόφηση τεχνολογικής καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα και της συνδεόμενης με αυτόν αλυσίδας της αγρο-βιο-διατροφής.

Βασικός συνεργάτης του «Fresh Fruit Pilot Project» είναι η περιφέρεια της Τοσκάνης της Ιταλίας, με την οποία η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του “High Tech Farming” S3 Agrifood Platform, της πλατφόρμας έξυπνης εξειδίκευσης για την αγροδιατροφή.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης αμπελώνα στον Τέρπυλλο

Στις 11 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη των συστήματων (GSM & LoRa), οργάνων ακριβείας αλλά και μοντέλων πρόβλεψης καιρικών και εδαφικών παραμέτρων στον αμπελώνα του κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου στην Τέρπυλλο.

Στον εν λόγω αμπελώνα επιτραπέζιων σταφυλιών Crimson Seedless εφαρμόζεται, παράλληλα με τις ψηφιοποιημένες εφαρμογές και έρευνα, σχετικά με την υιοθέτηση νέων τεχνικών και πρακτικών από τους αγρότες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Horizon2020 | NEXTFOOD |Eκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα, στο οποίο συμμετέχει η ΑΣΠΚΜ, η ΑΓΣ και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Το «Nextfood project» αποσκοπεί στη βέλτιστη συνεργασία πανεπιστημίου και κοινωνίας και τη συν-δημιουργία νέων εκπαιδευτικών πρακτικών και μεθόδων, για την προαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Στις 12 Ιουνίου, ακολούθησε συνάντηση εργασίας με 50 παρευρεθέντες από τη Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-την “Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2018”, με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιτροπής περιφερειών.

Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη μιας νέας διαπεριφερειακής στρατηγικής πολιτικής, για την υποστήριξη καινοτόμων σχεδίων και προτεραιότητων στις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) και την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα».

Συμμετέχοντες από τη Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-την “Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης” για το 2018, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Κοντο(μ)νή(μων)!

Την παρουσία του προηγούμενου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στο Ειρηνοδικείο Κιλκίς υπενθύμισε στον νυν Κωνσταντίνο Τσιάρα ο γνωστός επαγγελματίας της […]

«Πεινασμένη» γιά …μέγαρο

Την καταλυτική δράση του Γεωργαντά στο θέμα ωρίμανσης της ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στο Κιλκίς παραδέχθηκε δημοσίως στην σχετική σύσκεψη στο […]

«Γκρίνια»

Η αλήθεια είναι, ότι με αφορμή και την παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του συνόλου σχεδόν των μελών της κυβέρνησης, […]

Χρήσιμο «εργαλείο»

Οι καλές δημόσιες σχέσεις παραγόντων και η καλή συνεργασία με υπηρεσίες φορέων είναι πάντα ένα χρήσιμο «εργαλείο» γιά τους αιρετούς […]