Τα φημισμένα κεράσια του νομού στο επίκεντρο ενδιαφέροντος κινεζικής αντιπροσωπείας

Αγροτικά /

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Κερασώνες των κερασοπαραγωγών κ.κ Δημήτρη Σταχιανού και Λάζαρου Ελευθεριάδη σε Τούμπα και Φιλυριά της Παιονίας αντιστοίχως επισκέφθηκε το Σάββατο 22.6.19 κινεζική αντιπροσωπεία πραγματογνωμόνων ειδικευμένων σε φυτουγειονομικούς ελέγχους συνοδευόμενοι από συναδέλφους τους της τοπικής διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Αντώνη Κομπατσιάρη.

Η επίσκεψη στους δύο κερασώνες πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής διακρατικής συμφωνίας με την μεγάλη χώρα της Άπω Ανατολής, το οποίο προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα εξαγωγέων νωπών φρούτων της χώρας μας, με στόχο την έγκριση εξαγωγής πυρηνόκαρπων φρούτων (ροδακίνων, κερασιών, βερύκκοκων, δαμάσκηνων) στην Κίνα.

Για τον σκοπό αυτό η κινεζική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τρείς Κινέζες φυτουγειονομικές ελέγκτριες περιόδευσε για ένα δεκαήμερο στη Βόρειο Ελλάδα με σκοπό τον επιτόπιο έλεγχο στις συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής των φρούτων ώστε να εισηγηθούν θετικώς την εξαγωγή τους.

Στο εν λόγω πρόγραμμα επισκέψεων προσετέθη μετά από ενέργειες της της τοπικής ΔΑΟΚ και η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, καθώς η περιοχή μας δεν συμπεριλαμβάνονταν στο αρχική πλάνο της περιοδείας, με στόχο όπως δήλωσε σχετικώς στον «Μαχητή» ο κ Κομπατσιάρης, να γίνει γνωστό ότι και στην περιοχή μας παράγονται τέτοια προϊόντα.

Οι κινεζική αντιπροσωπεία έμεινε απολύτως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης στην περιοχή της Παιονίας διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο καλλιέργειας των δύο Παιόνων καλλιεργητών, υπενθυμίζοντας εκτός των άλλων την δυναμική και προοπτική που θα πρέπει να υπάρχει για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και στον νομό μας.

Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι προ τινος οι εξαγωγές φρούτων στην τεράστια κινεζική αγορά αφορούσε μόνον ακτινίδια και σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το νέο ενδιαφέρον και για τα πυρηνόκαρπα, όπως μεταξύ άλλων και τα κεράσια του νομού μας,προέκυψε μετά την επιβολή υψηλών δασμών από πλευράς του μεγαλύτερου προμηθευτή της κινεζικής κατανάλωσης της χώρας των Η.Π.Α και την αναζήτηση φθηνότερων ευρωπαϊκών αγορών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ιστορικές διαδρομές

Ύδωρ, οίνος, μνήμη, άνθρωποι. Οι ξεναγοί της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 31.1.20 στην αρχαία Ευρωπό και την Γουμένισσα, κατόπιν προσκλήσεως της […]