Ένα σχολείο-πρότυπο που δεν βρίσκεται σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αλλά στην Γουμένισσα

Οι πιό σύγχρονες θεωρίες μάθησης αναγνωρίζουν μία τελείως διαφορετική μαθησιακή υπόσταση, σε σχέση με την παραδοσιακή που υποστηρίζει την αναλογία καλού-κακού μαθητή. Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Γκάρντνερ (Howard Gardner) ανασκεύασε εκ βάθρων τις παραδοσιακές εκπαιδευτικές αντιλήψεις και αναπροσανατόλισε τον ρου της παιδείας. Η προσθήκη από τον Ντάνιελ Γκόουλμαν (Daniel Goleman) το 1996 της παραμέτρου της συναισθηματικής νοημοσύνης απετέλεσε την απαρχή της εξόδου από τον σχολικό μεσαίωνα των «περιθωριοποιημένων αλητηρίων και ανεπρόκοπων».
Χονδρικά, η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης αποτελεί μια κριτική θέση απέναντι στην άποψη, σύμφωνα με την οποία γεννιόμαστε με μια μόνο νοημοσύνη, την οποία δεν έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε, και την οποία οι ψυχολόγοι μπορούν να μετρήσουν. Οι νοημοσύνες είναι εννιά: Λεκτική-γλωσσική, λογική-μαθηματική, σωματική-ψυχοκινητική-κιναισθητική, μουσική-ρυθμική, οπτική-παραστατική-χώρου, διαπροσωπική, ενδοπροσωπική, υπαρξιακή, φυσιογνωστική-οικολογική-νατουραλιστική-φυσιοκρατική και η συναισθηματική.
Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν βάζει σε πρώτη γραμμή τις πνευματικές ικανότητες των ανθρώπων, αλλά την νοημοσύνη των συναισθημάτων. Αυτή θεωρείται πολύ πιό σημαντική από την ψυχρή νοημοσύνη της σκέψης, προκειμένου να οικοδομηθεί μια πιό ολοκληρωμένη ζωή. Η εξέλιξη αυτής της θεωρίας είναι η μετάβαση στην ενσυναίσθηση, δηλαδή η αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων.
Η ελληνική Πολιτεία αποφάσισε ότι θα στραφεί στην κατεύθυνση των νέων θεωριών, που δεν αποκλείουν κανέναν από το σχολείο, δέχεται τις ιδιαιτερότητες σε όλα τα επίπεδα, προσπαθεί να μετατρέψει το κλασικό σχολείο σε μια ανεκτική, ενταξιακή αγκαλιά και προχώρησε σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές πολιτικές, εφαρμογές και στρατηγικές.
Έτσι, δημιούργησε το σχολείο ειδικού αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος εντάσσοντας νέες ειδικότητες, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζει στην πράξη τις νέες εκπαιδευτικές και πιο … ανθρώπινες θεωρίες. Φανταστείτε λοιπόν ένα σχολείο, όπου ο γονέας θα μπορεί να αφήνει το παιδί του από τις επτά το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Και όχι απλώς θα το αφήνει ως παιδοφυλακτήριο, αλλά θα περνά δημιουργικά σε ένα ολοκληρωμένο από κάθε πλευρά περιβάλλον.
Το πρωινό του ωράριο θα διανθίζεται με νέα αντικείμενα από εκπαιδευτικούς πληροφορικής, θεατρικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, φυσικής αγωγής. Επί πλέον ώρες για εκμάθηση παραδοσιακών χορών, για φιλαναγνωσία, για προγράμματα καινοτόμων δράσεων (περιβαλλοντικά, εικαστικά, πολιτιστικά, συναισθηματικά, υγείας, κυκλοφοριακής αγωγής και άλλα), δυο ξένες γλώσσες (αγγλικά και από την α’ τάξη, γερμανικά, γαλλικά), ώρες ευέλικτης «ζώνης» για όποια δημιουργική δραστηριότητα, ωράριο για όλους οκτώ με δύο το μεσημέρι. Ολοήμερο για επανορθωτική διδασκαλία και επί πλέον ειδικότητες. Θα διαθέτει πλήρεις υποστηρικτικές δομές: Τμήμα ένταξης με δασκάλα ειδικής αγωγής για τις μαθησιακές δυσκολίες και παράλληλη στήριξη με άλλη δασκάλα ειδικής αγωγής. Ενισχυτική διδασκαλία, αν κρίνεται απαραίτητο.
Θα πραγματοποιεί δραστηριότητες, που έως πριν λίγα χρόνια θα φάνταζαν τελείως ξένες προς την εκπαιδευτική πραγματικότητα, ενώ τώρα αποτελούν καθημερινότητα. Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχέση με το μαθησιακό αντίστοιχο αντικείμενο της τάξης : Βεργίνα, Θεσσαλονίκη- βυζαντινά μνημεία, Αθήνα-Βουλή των Ελλήνων, Μπαΐρι-Περιβαλλοντικά προγράμματα, Διαγωνισμός ρομποτικής-Συνέδριο πληροφορικής, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ψηφιακές ραδιοφωνικές εκπομπές, Παιδικό Χωριό SOS, δίκτυο σχολείων για μείωση της επιθετικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ανακυκλώσεις ηλεκτρικών viagrasansordonnancefr.com συσκευών, μπαταριών, χαρτιού, πλαστικών καπακιών, τηγανέλαιου, ενδοσχολικές ενημερώσεις, δραστηριότητες κατά του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού, διαγωνισμός εικαστικών για την Κύπρο, ασφάλεια διαδικτύου, σχολικές γιορτές, δωρεά από ίδρυμα Μποδοσάκη για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, δωρεά ξυλοκατασκευών από εργοστάσιο του υπουργείου γεωργίας, θεατρικές παραστάσεις, εκκλησιασμοί, τηλεδιασκέψεις, Εθνική Λυρική Σκηνή, έπαινοι και βραβεία καλών πρακτικών, σχολικοί αθλητικοί αγώνες, σύμπραξη προγράμματος μνημείου πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, αιτήσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS + και άλλα πολλά μικρά και μεγάλα.
Θα είναι ανοικτό στην κοινωνία. Θα φιλοξενεί κέντρα διά βίου μάθησης, ωδεία, συλλόγους, γονείς. Θα ανταλλάσσει σχέσεις, απόψεις και επισκέψεις με άλλα σχολεία. Θα εμπλέκεται με εξωσχολικούς φορείς, Ερυθρό Σταυρό, δασαρχείο, νοσοκομείο, πυροσβεστική, αστυνομία, δήμο, επαγγελματίες, σύλλογο εκπαιδευτικών, σύλλογο γονέων, φιλανθρωπικούς οργανισμούς, εκκλησία, πρακτική άσκηση φοιτητών, ψυχολόγους του δήμου, ιατρούς, ιδρύματα, εκπαιδευτικούς φορείς (διευθυντές εκπαίδευσης, σχολικούς συμβούλους πρόνοια, εισαγγελείς, κοινωνικό σχολείο, ινστιτούτο Γκαίτε, ΚΕΔΔΥ, περιφέρεια εκπαίδευσης, υπουργείο παιδείας, «Νηρέας»).
Θα διαθέτει εκπαιδευτικό προσωπικό είκοσι δύο ατόμων υψηλού επιπέδου με συνεχείς επιμορφώσεις, ενδοσχολικές και εξωσχολικές, με σεμινάρια και σε συνεχή εγρήγορση και ενασχόληση με τους μαθητές. Επίσης, βοηθητικό προσωπικό δύο ατόμων με σχολικό τροχονόμο για ασφαλή πρόσβαση και εργολάβο καθαρισμού για ευπρεπές και υγιεινό σχολικό περιβάλλον. Σχολική επιτροπή σε άμεση συνεργασία για επίλυση των όποιων προβλημάτων. Αίθουσες πληροφορικής, τμήματος ένταξης, βιβλιοθήκης, γυμναστηρίου, πολλαπλών χρήσεων, εστιατορίου, πλέον των κανονικών τάξεων. Αύλειο χώρο με πλαστικοποιημένα γήπεδα καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας. Πλήρη παροχή υλικοτεχνικών μέσων και υποδομών, εποπτικών υλικών και αναλώσιμων. Οργανωμένο σύστημα μεταφοράς μαθητών από και προς το σχολικό χώρο. Με την δωρεάν μεταφορά μαθητών παιδιά από ορεινούς οικισμούς, ακόμη και διακοσίων ανθρώπων- απολαμβάνουν αυτές τις υψηλές εκπαιδευτικές παροχές της ελληνικής Πολιτείας.
Φανταστείτε ένα τέτοιο σχολείο, που δεν είναι στο εξωτερικό και σε κάποια εκπαιδευτικώς και κοινωνικώς προηγμένη χώρα, αλλά στην μικρή, χρεωκοπημένη Ελλάδα. Η οποία σε περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης επενδύει στην εκπαίδευση και δημιουργεί μικρά θαύματα. Φανταστείτε επίσης, ότι αυτό το σχολείο δεν είναι ιδιωτικό, αλλά δημόσιο. Δεν είναι πρότυπο- πειραματικό, αλλά κλασικό ολοήμερο. Ούτε βρίσκεται στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη ή άλλη μεγάλη πόλη της χώρας μας, αλλά στην Γουμένισσα και είναι το 1ο δημοτικό σχολείο Γουμένισσας.
Η Πολιτεία και οι συνάδελφοι και συνεργάτες μου στο σχολείο μού παρείχαν την δυνατότητα να βρίσκομαι για μια οκταετία στην θέση του διευθυντή και να απολαμβάνω-πραγματικά- κάθε ημέρα της δουλειάς μου. Θέλω να πιστεύω, ότι συνεισέφερα και εγώ από την μεριά μου, στην αναβάθμιση του σχολείου και του εκπαιδευτικού έργου, με όποιες δυνάμεις μπόρεσα να διαθέσω στον καθημερινό μόχθο για βελτίωση και ανάπτυξη των παρεχόμενων εκπαιδευτικών δεδομένων. Σύντομα θα κριθώ γι’ αυτό και τυπικά με βάση τον νέο νόμο, αν και γίνεται ουσιαστικώς και καθημερινώς από τους μαθητές κυρίως, τους γονείς, την κοινωνία, τους προϊσταμένους μου και φυσικά τους συναδέλφους μου.
Σε αυτού του σχολείου την καρέκλα κάθομαι (όταν κάθομαι), επτά με τρεις, πέντε μέρες την εβδομάδα και τα περισσότερα απογεύματα, αγαπητέ κύριε δήμαρχε (και αρκετά σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι).
Υ.Γ. Επικουρικώς ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του σχολείου για επιβεβαίωση καθεμιάς από τις δραστηριότητες που περιγράφονται παραπάνω http://1dimgoumenissas.blogspot.gr/.

Περισσότερα

Ή με τον Νενέκο ή με τον Κολοκοτρώνη

«Τώρα, ας πούμε και τα σημερινά μας. Τα σχολειά, αν βγάλει κανένας λίγα στην μπάντα, τ΄άλλα όλα δουλεύουν για να βγάλουνε λεβαντίνους κι όχι Έλληνες, μ΄όλα τα ψευτοελληνικά εξωτερικά παραλείμματα. Οι περισσότεροι Περισσότερα →

9 Δεκεμβρίου 2017

Oι άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες και η Στρώμνιτσα

Οι άγιοι Πεντεκαίδεκα ιερομάρτυρες, που τιμώνται ιδιαιτέρως και είναι πολιούχοι της πόλεως του Κιλκίς, ανήκουν στην ευρύτερη χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας και ειδικότερα των μαρτύρων. Μάρτυρες η Εκκλησία ονομάζει τους Περισσότερα →

27 Νοεμβρίου 2017