Καλοκαιρινές διακοπές και ερωτικές σχέσεις

Αρθρογραφία /

Γράφει η Έλλη Φρεγγίδου

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο περισσότερο αφήνουμε στην άκρη δουλειές και υποχρεώσεις, αναζητώντας το κατάλληλο μέρος, την πιο ταιριαστή ημερομηνία αλλά και την καλύτερη παρέα για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Γενικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι οι ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού καλυτερεύουν αισθητά την παραγωγή όλων των νευροδιαβιβαστών, ουσιών του εγκεφάλου: Τις ενδορφίνες, που είναι τα μόρια της χαράς, τη σεροτονίνη που συνδέεται με την ψυχική διάθεση και τη μελατονίνη, που ευθύνεται για τον ήρεμο ύπνο.

Τυπικό γνώρισμα των διακοπών είναι η ψευδαίσθηση ότι λειτουργούμε εκτός χρόνου, χωρίς το άγχος του. Αυτό οφείλεται στην καταστρατήγηση των επιβεβλημένων κοινωνικών ρυθμών. Η ώρα του φαγητού και του ύπνου δεν είναι προκαθορισμένη, οι υποχρεώσεις αλλάζουν, στην πλαζ απευθυνόμαστε στον ενικό στους διπλανούς μας, κάτω από την ομπρέλα, σαν να ήμαστε φίλοι από χρόνια. Επίσης, στην παραλία οι σχέσεις ισχύος μεταβάλλονται. Δεν έχει πια σημασία το επάγγελμα ή, ως ένα βαθμό, το εισόδημά μας. Επιπλέον, μας προσφέρεται η δυνατότητα να ξεφύγουμε απ’ όλες τις συνηθισμένες καθημερινές μας υποχρεώσεις. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι λιγότερο πρόθυμοι να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μακριά από τις πλαζ είναι -σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία- οι έμποροι και οι εργάτες, οι οποίοι έχουν πιο αυστηρά ωράρια.

Αν η «παρέα» είναι το έτερον σας ήμισυ τότε, διατηρείστε μεν τον ενθουσιασμό σας, αλλά κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας πως η ρόδινη σχέση που είχατε όσο ο καθένας κοιμόταν στο σπίτι του μπορεί να εξελιχθεί σε έκρηξη ακόμα και από το πρώτο 24ωρο συμβίωσης στον ίδιο χώρο.

Το πρώτο μεγάλο τεστ μιας σχέσης έρχεται όταν αυτή αλλάζει περιβάλλον. Στις πρώτες διακοπές μαζί, λοιπόν, δύο τινά μπορεί να συμβούν: Ή που θα γυρίσετε χωρισμένοι ή που θα γυρίσετε πιο ερωτευμένοι από ποτέ. Για να κινηθείτε εκ του ασφαλούς, λοιπόν, επιλέξτε έναν κοντινό προορισμό για λίγες μέρες και αν τελικά δείτε πως περνάτε τέλεια, μένετε λίγο παραπάνω.

Ο βασικός κανόνας είναι να μη κάνουμε τίποτα γιατί «πρέπει» ή γιατί το «κάνουν οι άλλοι». Να φροντίσουμε να έχουμε τις επιλογές που μας ταιριάζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. Να έχουμε επίγνωση των συνεπειών της συμπεριφοράς μας και να προφυλάσσουμε πάντα τον εαυτό μας.

Γενικότερα, οι σχέσεις που ξεκινούν ή «ανθίζουν» την καλοκαιρινή περίοδο συνήθως εξιδανικεύονται γιατί δημιουργούνται μέσα σε ένα ιδανικό καλοκαιρινό περιβάλλον. Παράλληλα, ο κάθε εμπλεκόμενος στη σχέση δείχνει το ιδανικό του πρόσωπο, διαθέσιμος για να έρθει πιο κοντά, φιλικός, ανοιχτός χωρίς άγχος και σκοτούρες. Όμως, με το πέρασμα στο χειμώνα, όπου αρχίζει η δουλειά, το πρόγραμμα και οι καθημερινές υποχρεώσεις αυτές οι σχέσεις δεν αντέχουν. Έχουν δημιουργηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες και η εναλλαγή σε ένα άλλο πλαίσιο τις διαλύει.

Οι χωριστές διακοπές δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα για τα ζευγάρια. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει πολύτιμο χρόνο με τον εαυτό του, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει καλύτερα τη σχέση, να αναθεωρήσει δεδομένα και να θέσει νέες βάσεις για μια καλύτερη συσχέτιση.

Όταν το ζευγάρι αποφασίζει να περάσει τις διακοπές του χώρια, τότε ο κάθε σύντροφος μπορεί να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που αρέσκεται αλλά ο σύντροφος του απεχθάνεται. Έτσι, προστατεύεται το Εγώ του, ενώ παράλληλα διατηρείται η ψυχική του ισορροπία.

Βέβαια είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ιδέα των χωριστών διακοπών συνιστάται σε ζευγάρια που έχουν ήδη αφιερώσει χρόνο για την ανάπτυξη και την εδραίωση μιας καλής συντροφικής και ερωτικής σχέσης. Βασική επίσης προϋπόθεση είναι να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός. Διαφορετικά, οι χωριστές διακοπές μπορεί να γίνουν αιτία διενέξεων, ζήλιας, αρνητικής κριτικής ακόμα και χωρισμού.
Μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν στα ζευγάρια να πηγαίνουν διακοπές πρώτα μαζί και στη συνέχεια χωριστά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παντρεμένα ζευγάρια στην αρχή του γάμου τους. Η σωστή θεμελίωση ενός νέου γάμου είναι ουσιώδες συστατικό για μια επιτυχημένη σχέση, και όταν το ζευγάρι περνάει χρόνο μαζί στις διακοπές του, ο γάμος δομείται πιο στέρεα.

Και όσο αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά, η ανάγκη των χωριστών διακοπών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, παρά το δύσκολο να επιτευχθεί. Για τις οικογένειες που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, η οικογένεια να πηγαίνει πρώτα όλη μαζί διακοπές και στη συνέχεια χωριστά. Τα παιδιά γίνονται συχνά αιτία έντασης στο ζευγάρι, λόγω των αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων αλλά και τις επιπρόσθετης ευθύνης που απαιτείται για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα η ιδέα των χωριστών διακοπών ίσως να μην ενδείκνυται, μιας και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει εστία περισσοτέρων προβλημάτων και να βλάψει τη σχέση. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σεβασμός και ειλικρίνεια ανάμεσα στους συντρόφους, και επικρατεί καχυποψία και αμφιβολία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως ο καθένας έχει μια εντελώς δική του παρέα ή μια αγαπημένη δραστηριότητα που δεν μοιράζεται με το σύντροφό του και που αφιερώνει σε αυτήν τις διακοπές του ή έστω μεγάλο μέρος από αυτές. Το σκεπτικό του ζευγαριού που κάνει διακοπές χώρια συνήθως είναι: «Όλο τον υπόλοιπο χρόνο τον περνάμε μαζί, στις διακοπές κάνει ο καθένας αυτό που θέλει. Έτσι ανανεωνόμαστε και ξαναβρισκόμαστε με περισσότερη όρεξη ο ένας για τον άλλον».

Όταν κάποιος έχει κάτι που αγαπάει πολύ, είτε αυτό είναι μια παρέα είτε ένα σπορ είτε έστω τη συνήθεια να ταξιδεύει μόνος του, έχει σίγουρα και την επιθυμία να αφιερώνει ένα μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του σε αυτό. Και φυσικά πότε θα βρεθεί καλύτερη ευκαιρία από τις καλοκαιρινές διακοπές; Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ αναζωογονητικό για τη σχέση αν και οι δύο επιστρέφουν από τις χωριστές τους διακοπές ικανοποιημένοι, ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι. Η αίσθηση ότι ο σύντροφός τους δεν στέκεται εμπόδιο είναι κάτι που μπορεί να μετράει υπέρ του και υπέρ της σχέσης, προσδίδοντάς της μιαν αίσθηση ελευθερίας κι εμπιστοσύνης, την οποία λίγες σχέσεις μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν.

Τι γίνεται αν δεν έχουν και οι δύο κάτι που να τους συνεπαίρνει τόσο ώστε να θέλουν να διαθέσουν τις διακοπές τους σε αυτό; Υπάρχει ο κίνδυνος ο ένας να ενδίδει για να μη στενοχωρήσει τον άλλο, νιώθοντας όμως ότι η λύση των χωριστών διακοπών τον ικανοποιεί όλο και λιγότερο. Ένας δεύτερος κίνδυνος επίσης είναι ότι, έστω κι αν και οι δύο περνούν ευχάριστα τις διακοπές τους χωριστά, δεν βρίσκουν την ευκαιρία να ζήσουν μαζί αυτό τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών. O καθένας χωριστά χαλαρώνει, απολαμβάνει, χαίρεται, η σχέση όμως παίρνει απλώς μια ανάσα, κι αυτό δεν είναι πάντα αρκετό για να την κρατήσει ζωντανή.

Περισσότερα

Δημόσιο forever …

Μετά από 10 χρόνια κρίσης, χρεοκοπίας και τα συναφή πιστέψαμε μεγάλη μερίδα αφελών υπηκόων του Ελλαδιστάν, ότι κάτι θα είχε […]

Δείτε ακόμα

Έκαναν …τα σαράντα

Τα σαράντα της νέας νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ πρόλαβαν και έκαναν, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι ο πρώτος σε ψήφους […]