Οικονομία

«Ναι» και από το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς για ελεύθερη οικονομική «ζώνη»

«Ναι» ομοφώνως επί της αρχής στην προοπτική δημιουργίας ελεύθερης οικονομικής «ζώνης» (ΕΟΖ) στο Κιλκίς ψήφισε το διοικητικό συμβούλιο του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς σε πρόσφατη συνεδρίασή του, που είχε ως αποκλειστικότητα το επίμαχο θέμα.

Ένα θέμα που επανήλθε ξανά στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, και το οποίο είχε τεθεί από πλευράς της επιχειρηματικής κοινότητας των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην βιομηχανική περιοχή Σταυροχωρίου στην αρμόδια υφυπουργό βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την εκεί πρόσφατη επίσκεψή της.

Λίγες ημέρες ενωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΔΙ.ΒΙ.ΠΕΚ ΑΕ Βασίλη Σεργιανίδη και του εκπροσώπου του εργατοϋπαλληλικού κέντρου και επί σειρά ετών προέδρου του κατά το παρελθόν Δημήτρη Βουλγαράκη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΔΙ.ΒΙ.ΠΕΚ ΑΕ σε διαρκή δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΕΚΚ Γιώργο Ιωαννίδη.

Κατά την διάρκεια της συζητήθηκε το θέμα και οι ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί εως εκείνη την στιγμή η διοίκηση της βιομηχανικής περιοχής, καθώς και τα των εξελίξεων γύρω από την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου με το αίτημα δημιουργίας ΕΟΖ στο Κιλκίς.
Μάλιστα, στην εν λόγω συνάντηση αποφασίσθηκε να υπάρξει κοινή ανακοίνωση από πλευράς των δύο μερών, εργοδοτών και εργαζομένων, του αιτήματος προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η πρόταση της ΔΙ.ΒΙ.ΠΕΚ.

Όπως δήλωσε στον «Μαχητή του Κιλκίς» ο κ. Ιωαννίδης η διοίκηση του εργατικού κέντρου δεν φέρει αντιρρήσεις σε μία τέτοια προοπτική, από την στιγμή την οποία δεν θα θιγούν, όπως ρητώς και κατηγορηματικώς διαβεβαιώνουν ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές, οι υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές των εργαζομένων εντός της ΕΟΖ, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, πρότεινε και έγινε αποδεκτό στο αίτημα του να συμπεριληφθούν ως υπό ένταξη περιοχές της ΕΟΖ και αυτές των βιομηχανικών πάρκων (ΒΙ.ΠΑ) Γαλλικού, Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως, καθώς σε αυτές, πλην των λοιπών εγκατεστημένων επιχειρήσεων, υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνού, που έχουν μεταφέρει το μεγαλύτερο ή και εξολοκλήρου εύρος των εργασιών τους σε χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου κυρίως Βουλγαρία και Σκόπια, μέχρι και Πακιστάν, που πρίν την οικονομική κρίση απασχολούσαν 3500 εργαζομένους, ενώ τώρα μερικές εκατοντάδες και με την ίδρυση ΕΟΖ θα επανακάμψουν, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις κατ’ εξοχήν εξαγωγικές.

Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Ιωαννίδης το θέμα το συζήτησε και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Ιωάννη Παναγόπουλο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας την διαβεβαίωση ότι και αυτή θα στηρίξει το εν λόγω αίτημα, από την στιγμή που συμφωνεί το τοπικό εργατικό κέντρο και δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

«Οι μόνες μας επιφυλάξεις», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς, «είναι τα οφέλη σε ό,τι αφορά στις θετικές επιπτώσεις σε θέματα αύξησης θέσεων εργασίας εάν δημιουργηθεί ΕΟΖ, να μην αφορούν μόνο την ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς στο Σταυροχώρι αλλά και των αντιστοίχων σε άλλα μέρη της περιφερειακής ενότητάς μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα