Εκλογικό ξεσκαρτάρισμα

Αρθρογραφία /
εκλογές-εθνικές-ελλάδα-πολιτική-βουλή.μαχητής-κιλκίς

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Την λατρεύω τη δημοκρατία. Και για τα καλά της και για τα «κακά» της. Αλλά ας επικεντρωθούμε στα καλά. Σε όσα αυτή προσφέρει. Και κυρίως σε όσα δικαιώματα δίνει στους ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτή, που ζουν υπό το «καθεστώς» της και αναπτύσσουν δημοκρατικές κοινωνίες.

Εκλογές. Η χαρά της δημοκρατίας. Ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει και επιλέγει τους εκπροσώπους του. Και αν πληροίς βασικά κριτήρια, μπορεί να θέσεις εαυτόν στη κρίση των συμπολιτών σου. Ουσιαστικά ζητάς τη βοήθεια του λαού για να τον υπηρετήσεις. Αλλά ας μην επεκταθούμε σε ουτοπικά θέματα. Μπορείς λοιπόν μέσω των εκλογών να εκθέσεις εαυτόν και να επιλεγείς ώστε να διοικήσεις. Να αλλάξεις πράγματα και να διαμορφώσεις ζωές. Να φτάσεις σε ένα σημείο προσφοράς που θα σε κάνει ξεχωριστό, αφού αναγνωριστεί η προσφορά σου.

Αν όμως καταφέρεις να εκλεγείς και έπειτα εκμεταλλευτείς αξιώματα και θέσεις και δεν σταθείς ικανός να ανταπεξέλθεις, τότε θα υπάρξει η κάθαρση. Φυσικά κανείς δε θα σου απαγορεύσει να κατέβεις ξανά στις εκλογές αλλά τότε και μέσω αυτής της υπέροχης διαδικασίας, ο κόσμος θα σε «στείλει σπίτι σου», όπως σκληρά λέει ο λαός.

Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια αυτό γίνεται όλο και περισσότερο και όλο κι από μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μου, αντιληπτό. Χαίρομαι που «όποιος δεν μας κάνει, τον αποσύρουμε». Και είμαι χαρούμενος κάθε φορά που μετά τις εκλογές καθαρίζει λίγο παραπάνω ο τόπος από παράσιτα, ανάξιους, διεφθαρμένους, κομπλεξικούς και ανθρώπους που έχουν τόση έπαρση από την εξουσία που τους είχε δοθεί που νομίζουν ότι μια ζωή «θα εκτελούν  ερωτική  πράξη και θα ασκούν  βία», για να το πω και πιο καθώς πρέπει, καθώς μας διαβάζουν και παιδιά.

Μέσω της ίδιας διαδικασίας που κάποιος μπορεί να αναδειχθεί, μπορεί και να καταποντιστεί. Η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα να συμβεί αυτό. Και εμείς οι πολίτες της, με την κριτική  ικανότητα και σκέψη που ο καθένας, στο βαθμό που του αναλογεί έχει,  μπορεί να αποφασίσει ποιον θα έχει εκπρόσωπο του.

Και σε αυτές τις εκλογές λοιπόν, όπως και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές, ελπίζω να γίνω θεατής του ίδιου έργου. Να δω, δηλαδή, ανθρώπους που σκούριασαν στη πολιτική, που τη χρησιμοποίησαν για ίδιον όφελος πετώντας μερικά ψίχουλα στους ανθρώπους που τους στήριξαν, λίγο πριν πάψουν να ασχολούνται μαζί τους, να γυρνούν σπίτι τους και να αντιληφθούν ότι τα κοινά  και η πολιτική δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται εφ’  όρου ζωής από κανέναν. Ψηφίστε θετικά τους ανθρώπους που πιστεύετε ότι είναι άξιοι, που έχουν αποδείξει ότι προσπαθούν και έχουν καταφέρει να κάνουν πράγματα στο τόπο αυτό και έτσι, οι άλλοι, οι καιροσκόποι, οι ψεύτες και οι υποκριτές θα αντιληφθούν ότι απέτυχαν να κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά τους συμπολίτες τους και δε θα καταφέρουν να παρασιτούν για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Σταυρώστε, ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσαμε.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από τον Αθανάσιο Τατάρογλου εδώ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα