Πολιτική

Ενώ ετοιμάζεται του Χορηγίου, ξεκίνησε η εκκένωση της δομής προσφύγων Χέρσου

Με την αναχώρηση των πρώτων διακοσίων εξ αυτών, ξεκίνησε την Τρίτη 22.11.16 η διαδικασία σταδιακής εκκένωσης του κέντρου προσφύγων-μεταναστών Χέρσου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Οι εν λόγω πρόσφυγες-μετανάστες μετεγκαθίστανται στο αντίστοιχο κέντρο Κουτσοχέρου Λάρισας.

Εν τω μεταξύ προχωρεί η διαμόρφωση του κέντρου Χορηγίου, στην περιοχή Κοτυλίου, όπου θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες της κουρδικής φυλής Γεζίντι, οι οποίοι διαμένουν τώρα στην δομή της Πέτρας Πιερίας, που πρόκειται επίσης να εκκενωθεί έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εν λόγω πρόσφυγες, έως την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του κέντρου Χορηγίου, θα καταλύσουν προσωρινώς με την υποστήριξη των αρμοδίων φορέων, σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε μικρής κλίμακας ανακατανομή των προσφυγικών δομών στην Κ. Μακεδονία, και στην κατατάργηση του κέντρου φιλοξενίας Χέρσου στο Κιλκίς, λόγω των άθλιων συνθηκών του, προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά 600 προσφύγων Γεζίντι από τη δομή της Πέτρας Ολύμπου Πιερίας, όπου φιλοξενούνται σήμερα στο κέντρο των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής, Χάρης Αηδονόπουλος, ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά των 600 προσφύγων από την Πέτρα Ολύμπου στα Διαβατά είναι το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αποτελεί μειοψηφία στο υφιστάμενο κέντρο. Οι Γεζίντι ίσως και να κινδυνεύουν αφού θεωρούνται ανεπιθύμητοι από τους ορθόδοξους μουσουλμάνους.

Ανέφερε επίσης ότι στην Πέτρα Ολύμπου φιλοξενούνται σήμερα 1.100 πρόσφυγες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξει η πληθυσμιακή αναλογία. «Δεν έχουμε μάθει ακόμη αν την ευθύνη για το ζήτημα της δημόσιας τάξης έχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή το υπουργείο Εσωτερικών» υπογράμμισε ο ίδιος και σχολίασε δηκτικά πως δυστυχώς δεν ρωτούν ποτέ την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τις συνεχείς αναφορές και τα δεκάδες έγγραφα που έχει αποστείλει ο τομέας συνοχής και αλληλεγγύης.

Ο κ. Αηδονόπουλος άσκησε μάλιστα δριμεία κριτική στα εμπλεκόμενα, με το προσφυγικό, υπουργεία γα την ελλιπή ενημέρωση, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή τόσο η ΠΚΜ όσο και οι δήμοι μαθαίνουν ανεπίσημα ότι σχεδιάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου μια ακόμη μετακίνηση, περίπου 1.000 προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο «Ευπάλινος», στην περιοχή Χωρυγίου Κιλκίς, από την Πέτρα Ολύμπου. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το λουκέτο στο κέντρο φιλοξενίας Χέρσου, το οποίο, όπως είπε, είναι ντροπή που υπάρχει, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε δομές της ανατολικής Μακεδονίας.

Να αποσυμφορηθεί και η Ν.Καβάλα

Αναφερόμενος στη μετακίνηση των προσφύγων από την Πέτρα Ολύμπου στα Διαβατά ή το εργοστάσιο «Ευπάλινος», ο κ. Αηδονόπουλος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι πηγαίνουν τους ανθρώπους αυτούς στο Κιλκίς, αλλά ότι δεν αποφασίζουν να αποσυμφορήσουν το κέντρο της Νέας Καβάλας και γενικότερα τα κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. «Μας ανέφεραν κάποια στιγμή από το υπουργείο ότι οι πρόσφυγες θα φύγουν από την Πέτρα λόγω του ψύχους. Όμως νομίζω ότι αδειάζουν την Πέτρα Ολύμπου γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία στο νομό Πιερίας έκανε μεγάλες παρεμβάσεις για την παρουσία των προσφύγων εκεί. Όλη η αλληλογραφία όλες οι απόπειρες που έχουμε κάνει για να έχουμε λόγο, δυστυχώς, έμεινε στα χαρτιά» τόνισε ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής της ΠΚΜ.

Ο ίδιος κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η παράταξη «Ελληνική Αυγή», στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων στα Διαβατά και αν η συγκεκριμένη δομή θα γίνει μόνιμη, επισήμανε ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ασκεί πιέσεις συνεχώς για να αδειάσουν οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας στην περιοχή και να γίνει ο αναλογικός επιμερισμός.

Σημείωσε επίσης ότι η ΠΚΜ αναμένει ακόμα από την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε ότι το Σεπτέμβριο (2016) θα προχωρούσε η διασπορά του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη τη χώρα.

Συνολικά 203 Σύριοι (Αραβόφωνοι, όχι Κούρδοι) πρόσφυγες είναι οι πρώτοι ένοικοι του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο πρώην «Στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, καθώς έφθασαν προχθές το μεσημέρι, με 7 λεωφορεία που ξεκίνησαν από τον καταυλισμό του Χέρσου Κιλκίς.

Στο Κέντρο Υποδοχής τους περίμεναν εκπρόσωποι του τοπικού Συντονιστικού, του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ, στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς και άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Αναλυτικότερα τους πρόσφυγες (κυρίως οικογένειες) υποδέχτηκαν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Ηλίας Λεοντάρης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Δημ. Γαντζουνιάς, ενώ για την υποδοχή και απογραφή των προσφύγων συνεργάστηκαν με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στελέχη δανέζικης οργάνωσης καθώς και οι 90 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί –μέσω ΟΑΕΔ- στονΔδήμο Λαρισαίων για το μεταναστευτικό.

Δισταγμός

Και ενώ τα 332 προκατασκευασμένα σπίτια (προκάτ οικίσκοι) που αντικατέστησαν τις σκηνές, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων, ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τις οικογένειες των προσφύγων, αρχικά υπήρξε άρνηση από μερίδα προσφύγων να εγκατασταθούν στον καταυλισμό. Η απόμακρη εικόνα του Κέντρου Υποδοχής, η απόστασή του από κατοικημένη περιοχή (στη συγκεκριμένη περίπτωση από το Κουτσόχερο) ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, αλλά κυρίως η έλλειψη σήματος ίντερνετ, προβλημάτισε κάποιους πρόσφυγες, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να σκεφτούν την επιστροφή τους στο Κιλκίς.

Μετά από διαπραγματεύσεις με τους μεταφραστές και κυρίως τους ανθρώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι η παροχή σήματος ίντερνετ (wi-fi) θα λυθεί άμεσα, αλλά και την επιτόπια …επιθεώρηση στους οικίσκους κάποιων προσφύγων, οι αρχικές ενστάσεις υποχώρησαν και δειλά δειλά, ξεκίνησε η καταγραφή τους από ειδικό συνεργείο που είχε στηθεί στον χώρο του στρατοπέδου.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισαν οι μεταφραστές που τους συνόδευαν από το Κιλκίς «το ίντερνετ είναι σημαντικό στοιχείο για τους ίδιους, διότι μόνο μέσω διαδικτύου μπορούν να επικοινωνούν με άλλους συμπατριώτες τους, που βρίσκονται σε άλλα Κέντρα Υποδοχής της χώρας, αλλά και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα».

Έτοιμες οι αρχές

Την αισιοδοξία τους ότι η φιλοξενία των 203 Σύριων προσφύγων στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου θα κινηθεί σε ικανοποιητικά πλαίσια, εξέφρασαν, οι εκπρόσωποι του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου. Σε κάθε οικίσκο μπορεί να φιλοξενηθεί μια 4μελής οικογένεια, μέσω A\C θα παρέχεται η απαιτούμενη θέρμανση, η 1η Στρατιά έχει αναλάβει τη σίτιση τους (μέχρι τέλος του μήνα, με δυνατότητα παράτασης ως τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τη νέα χρονιά θα απαιτηθεί νέα προκήρυξη-διαγωνισμός), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και παιδικής χαράς. Ήδη έχουν εγκατασταθεί ειδικοί οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των προσφύγων, σχολικές αίθουσες και ιατρείο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα