Πολιτισμός

Το Κιλκίς και η «Τέχνη» θα τιμήσει σήμερα την …«δική» του Κική

Ο δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με «Τέχνη» συνδιοργανώνουν γιά την Τετάρτη 11.4.18 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, με ώρα έναρξης 6 το απόγευμα εκδήλωση προς τιμήν της ιατρού Κικής Παπαδοπούλου-Πάγκου, που ύστερα από μία λαμπρή μακρά θητεία στην προεδρεία της «Τέχνης» αποσύρθηκε προσφάτως από αυτήν.

Η Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου, ιδρυτικό μέλος της «Τέχνης» Κιλκίς και πρόεδρος της τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια, κατάφερε να αναδείξει τον σύλλογο σε πολυδύναμο χώρο πολιτισμού και πόλο έλξης για την πόλη του Κιλκίς.

Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες”, η μοναδική γυναίκα της ιδρυτικής ομάδας και αυτή αναφέρεται ότι έδωσε το όνομα στον σύλλογο που ακόμη αποτελεί κορυφαίο χώρο πολιτισμού.

Η Κική, άοκνος πνευματικός «μάστορας», με πίστη και αξιακό φορτίο, υπηρέτησε το όραμα για την καλλιέργεια και διάδοση των Γραμμάτων και Των τεχνών αγόγγυστα, φανατικά, δυναμικά, με συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Επί προεδρείας της η «Τέχνη» με ιδιόκτητη στέγη επί της οδού 25ης Μαρτίου 20, στο κέντρο της πόλης στέγασε φιλόξενα τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και ενηλίκους να έλθουν σε επαφή με την μουσική, την ζωγραφική, τον χορό, το θέατρο, την αγιογραφία κ.α.

Ακόμη φιλοξενήθηκαν ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, καταξιωμένων αλλά και τοπικών καλλιτεχνών (ενδεικτικά αναφέρονται οι Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Κ. Λαχάς, Κ. Λούστας, Μ. Γιανναδάκης, Απ. Κιλεσσόπουλος, Γ. Μαβίδης, Φ. Ζογλοπίτης, Ν. Μπλιάτκας, Αικ. Σταυρούδη, Γ. Κόρδης, Ζ. Κουμπλής, Σ. Μαυρομάτης, Σερχάτ, Π.Μέντελ κα). Επίσης φιλοξενήθηκαν εικαστικές εκθέσεις από συλλογές διαφόρων φορέων και ιδρυμάτων (ενδεικτικά αναφέρονται Ίδρυμα Κεραμέως, Τελλόγλειο, Ινστιτούτο Γκαίτε, σύλλογος καλλιτεχνών εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.), κέντρο Ιστορίας δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτική πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Ένωση Ελλήνων χαρακτών, απόφοιτοι της Σ.Κ.Τ.Θ., ασθενείς του Ψ.Ν.Θ., κα).

Επί προεδρίας της Κικής αναπτύχθηκαν συνεργασίες με σημαντικούς φορείς για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις (ενδεικτικά αναφέρονται αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, στα εκατό χρόνια από την γέννηση του Φ. Γκ. Λόρκα, με το συγκρότημα «Musica Mediterranea», στον Μάνο Ελευθερίου, στον Τάσο Λειβαδίτη, στον Ν. Καββαδία, στον Νίκο Γκάτσο) και ομιλίες – συζητήσεις με προσωπικότητες του χώρου των Γραμμάτων και των Τεχνών (ενδεικτικά αναφέρονται Χρ. Γιανναράς, Σ. Καργάκος, Ντ. Χριστιανόπουλος, Μ. Γλέζος, Άννα ΠΑΓΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΙΚΗΣυνοδινού, π. Γεωρ. Μεταλληνός, Λ. Κονιόρδου, Δ. Παντερμαλή, Λιάνα Κανέλλη, μοναχός Μωυσής Αγιορείτης), βιβλιοπαρουσιάσεις πανελληνίως καταξιωμένων και τοπικών λογοτεχνών (π.χ. του Κιλκισιώτη συγγραφέα Λ. Παυλίδη «Η κακιά πεθερά» και «Πρόταση γάμου» και του Χρ. Σαμουηλίδη «Μιθριδάτης ο Μέγας Ελληνοπέρσης Βασιλιάς του Πόντου» και «Στους πέντε ανέμους του Καυκάσου», του Μ. Γλέζου «Συνείδηση Πετραίας Γης», της Στ. Βογιατζόγλου, της Άννας Συνοδινού «Πρόσωπα και προσωπεία», της Ιωάννας Καρυστιάνη «Κοστούμι στο χώμα», του Γ. Ξανθούλη «Ύστερα ήλθαν οι μέλισσες» και «Τούρκος στον κήπο» κ.α), εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές-επισκέψεις σε μουσεία, γκαλλερύ και θέατρα.

Πρωτοστάτησε και στήριξε τη δημιουργία της θεατρικής σκηνής της «Τέχνης» το 1993, με την καθοδήγηση του αείμνηστου ηθοποιού του Κ.Θ.Β.Ε. Δημήτρη Καρέλλη, και τα τελευταία χρόνια με τον Παύλο Δανελάτο, διευθυντή της σχολής θεάτρου Ανδρέα Βουτσινά.

Πρωτοστάτησε και υλοποίησε για 22 συνεχείς χρονιές τον πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό με την επωνυμία «Κούρος Ευρωπού» με ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού, και υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού τα τελευταία 15 χρόνια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΓΚΟΥ ΚΙΚΗ

Το μέγεθος της προσφοράς της εκφράσθηκε στον υπερθετικό βαθμό όταν κατάφερε να δημιουργήσει την πινακοθήκη της «Τέχνης» στον οικισμό Μεταλλικού του Δήμου Κιλκίς σε ιδιόκτητο κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε με ίδιες δαπάνες του συλλόγου και δωρητών, με έργα που συλλέχθηκαν μέσα στα χρόνια από προσφορές καλλιτεχνών (ο αριθμός των έργων υπερβαίνει τα 350).

Χάρη και στις δικές της ενέργειες η πινακοθήκη της «Τέχνης» συμπεριελήφθη στις 17 πλέον ενδιαφέρουσες πινακοθήκες της περιφέρειας, από τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, πολιτικό και πνευματικό άνθρωπο, σε ειδική έκδοση για τις πινακοθήκες της περιφέρειας (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την πινακοθήκη κοσμούν έργα των Νίκου Γαβριήλ–Πεντζίκη, Μπόστ, Μίνου Αργυράκη, Νίκου Σαχίνη, Στέλιου Μαυρομάτη, Κώστα Λούστα, Ντίνου Παπασπύρου, Δημήτρη Ξόνογλου, Ξενή Σαχίνη, Έλλης Χρυσίδου, Γιάννη Γαϊτη, Βάσως Κατράκη, Σπύρου Βασιλείου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα).

Σε συνεργασία με το Βασίλη Μέλφο δημιούργησε στους χώρους της «Τέχνης» μόνιμη έκθεση αξιόλογης συλλογής πετρωμάτων από τον Ελλαδικό χώρο αλλά και από όλο τον κόσμο.

Επί προεδρείας της Κικής Παπαδοπούλου-Πάγκου η «Τέχνης» έτυχε πολλών διακρίσεων όπως στον διαγωνισμό “Small Monmarte of Bitola 2001” των Σκοπίων (εικαστικά εργαστήρια και μαθητής, της «Τέχνης»), σε διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής, στην Σλοβενία και στην Νόβα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας, στον 4ο πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικού θεάτρου Ν. Ορεστιάδος (βραβείο ενδυμασιών, α’ βραβείο κριτικής επιτροπής και α’ βραβείο εταιρείας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων), στον 6ο πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδος (Α΄ βραβείο κριτικής επιτροπής, κοινού, σκηνικών, σκηνοθεσίας)
Πλούσια ήταν και η εκδοτική δραστηριότητα της «Τέχνης» κατά την διάρκεια της θητείας της και ενδεικτικά αναφέρονται το «Το Αρχαίο θέατρο» του Μανόλη Γκαράνη, «Υλικά και Τεχνική στην ζωγραφική και την χαρακτική» της «Τέχνης», «Μεταπλάσεις» κατάλογος έργων του Ν. Μπλιάτκα, τη «Συλλογή της «Τέχνης» Μ.Κ.Ε. Κιλκίς, βιβλιοκατάλογος των έργων της συλλογής της «Τέχνης», με καταλογογράφηση, κείμενα και επιμέλεια της Κάτιας Κιλεσοπούλου, έκδοση του ημερολογίου του Βασίλη Ρώτα γιά την Μάχη του Κιλκίς κ.α.

Στην σχετική κοινή ανακοίνωση δήμου και «Τέχνης» αναφέρονται και τα εξής:
«Θεωρώντας υποχρέωση μας, τόσο ο δήμος Κιλκίς και η «Τέχνη» να τιμούμε τους δικούς μας σημαντικούς ανθρώπους, αξιολογώντας το έργο τους και την πολύχρονη αξιακή παρουσία τους στην τοπική κοινωνία και στο πανελλήνιο, η Κική Παπαδοπούλου Πάγκου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους.

Άνθρωποι σαν την Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου είναι οδηγοί, εμπνευστές και «φάροι» των νεωτέρων και η απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης και η αναγνώριση της σημαντικής, σπουδαίας και ανυστερόβουλης προσφοράς της στα πολιτιστικά δρώμενα του Κιλκίς έρχεται ως φυσική ακολουθία στο έργο τους.

Σήμερα, που ζούμε σε καιρούς εναγώνιας αναζήτησης ανθρώπων ικανών να παρακάμψουν το άγονο έδαφος της οικονομικής κρίσης και να βοηθήσουν να καρπίσει ο Πολιτισμός καλλιεργώντας στα εύγονα εδάφη του για το καλό του τόπου και του κόσμου, η ανάγκη ανάδειξης τέτοιων προσωπικοτήτων γίνεται αδήριτη και επιτακτική.

Σας προσκαλούμε λοιπόν όλους όσους γνωρίσατε, συνεργασθήκατε, υπήρξατε παραλήπτες του πολιτιστικού αποτυπώματος της Κικής Παπαδοπούλου-Πάγκου να έλθετε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 και ώρα 18.30 και μέσα από την «προσωπογραφία» της να αποτίσουμε έναν μικρό φόρο τιμής και να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κική της «Τέχνης».

Στην Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου για όλα αυτά που έκανε για την πόλη μας και όχι μόνο, θεωρώντας τα ότι ήταν μέρος των υποχρεώσεων της ως πολίτη και δημότη».

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα