Περίπατοι γνωριμίας σε αρχαιολογικούς χώρους του νομού Κιλκίς

Πολιτισμός /

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στη διοργάνωση της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», η οποία συντονίζεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α., στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας στις παρακάτω δράσεις:

Κυριακή 29 Μαΐου 2022 στις 10.30 π.μ.

«Περίπατος γνωριμίας με την ελληνιστική πόλη και τα ταφικά μνημεία της παρά τον ποταμό Γοργόπη στην Τούμπα Παιονίας»

Η δράση αφορά ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούμπας Παιονίας «Αταλάντη» με την υποστήριξη του Δήμου Παιονίας. Σημείο συνάντησης η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου των Ταφικών Τύμβων Παιονίας. Ο περίπατος θα ξεκινήσει με παρουσίαση στους επισκέπτες των ταφικών τύμβων Ι και ΙΙ, οι οποίοι ανήκαν σε μέλη της τοπικής κοινωνίας των αριστοκρατών. Θα ακολουθήσει περίπατος 350-400 μ μέσω περιοχής με ελιές και ροδιές, μέχρι τον λόφο-τράπεζα στη θέση «Σημάδι», καθώς και σύντομη στάση στον ποταμό Γοργόπη με τα γάργαρα νερά, έχοντας στα Δ το δασωμένο Πάικο και στα Α την κοιλάδα του Αξιού. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στον ταφικό τύμβο εντός του χωριού καθώς και το γειτονικό μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Αθανασίου.

Κυριακή 29 Μαΐου 2022 από τις 12 το μεσημέρι εώς τις 4 το απόγευμα

«Ένα πικ-νικ στον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού»

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Περιπατητικό Σύλλογο Κιλκίς, τον Πολιτιστικό, Ποντιακό Σύλλογο Παλατιανού «Παναγία Σουμελά» και τον Προοδευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γερακαριού, ενώ υποστηρίζεται από την εταιρεία ¨Ραγιάν¨. Περιλαμβάνει πικ-νικ επισκεπτών σε επιλεγμένα σκιερά μέρη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ενημερωτικές ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες κοινού για όσους επιθυμούν. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις για τη χλωρίδα της περιοχής από ειδικό ερευνητή, με αναφορές και στη χλωρίδα κατά την αρχαιότητα. Η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη.

Κυριακή 29 Μαΐου 2022 στις 10.30 το πρωί

«Περιπατητική περιήγηση στο απόρθητο φρούριο του Γυναικοκάστρου»

Η δράση αφορά ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί στο βυζαντινό φρούριο Γυναικοκάστρου σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς και την υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς. Ο περίπατος θα ξεκινήσει με αφετηρία το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς στους πρόποδες του λόφου του φρουρίου, από όπου οι επισκέπτες θα ανηφορίσουν προς το βυζαντινό φρούριο πραγματοποιώντας σύντομες στάσεις για την κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου και των μνημείων του, όπως ο ταφικός τύμβος της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (10ος-9ος αι. π.Χ.), για να περιηγηθούν στον χώρου του, ιδίως στην οχυρωμένη ακρόπολη του.

Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να φορούν υποδήματα πεζοπορίας για ασφαλή περιήγηση, να διαθέτουν καπέλο και γυαλιά ηλίου, νερό και ξηρά τροφή καθώς και αντιηλιακό.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 23410 22005 & 23410 76661 (Γραμματεία ΕΦΑ Κιλκίς).

Περισσότερα

Έναρξη καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας «Διαδρομές ανάγνωσης… άκουσε, δες, μάθε, γέλα!»

Την έναρξη της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας «Διαδρομές ανάγνωσης … άκουσε, δες, μάθε, γέλα!» που διοργανώνεται από την Εθνική […]

Δείτε ακόμα