Δημοτικοί σύμβουλοι Κιλκίς: «Η Πολιτεία αποφασίζει χωρίς να δίνει σημασία στην ΤΑ»

Πολιτική /

«Σκληρή γλώσσα», με αφορμή την απροειδοποίητη προώθηση εγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών στην Πικρολίμνη

Την έντονη αντίδραση δημοτικών συμβούλων Κιλκίς, όλων των συνδυασμών προκάλεσε η, κατά παράκαμψη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθούμενη από την Πολιτεία εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης.

Οσοι δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν κατά την κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς χρησιμοποίησαν «σκληρή γλώσσα» κατά της Πολιτείας, καταλογίζοντάς της παράκαμψη της αυτοδιοίκησης στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Ελεγχοι
Πρώτος μετά τους επικεφαλής των συνδυασμών μίλησε ο Αναγνώστης Μοσχοτόγλου, που εξέφρασε την άποψη ότι ο νομός δεν πρέπει να δεχθεί άλλους πρόσφυγες – μετανάστες. Με αφορμή και από καιρό υφιστάμενο πρόβλημα στον ΣΣ Μουριών, ο κ. Μοσχοτόγλου πρότεινε να διενεργηθεί έλεγχος, μέσω του ΕΟΤ, για την δυναμικότητα των ξενοδοχείων σε κλίνες, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του ξενοδοχείου «Δήμητρα».

Επίσης χαρακτήρισε λανθασμένη την έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά, επικαλούμενος στοιχεία που «ακυρώνουν» για πολλούς μετανάστες αυτήν την ιδιότητα.

«Να δεχθούμε μόνο ό,τι μας αναλογεί και μόνον οικογένειες», κατέληξε.

«Από «πύλη»… «παρίας»»
Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Χριστόφορος (Ακης) Πιπερίδης, λέγοντας ότι ο νομός Κιλκίς από «πύλη» της Ευρώπης έγινε… «παρίας» της, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των ΜΚΟ. Πρότεινε δε την άμεση διεξαγωγή σύσκεψης βουλευτών, αντιπεριφερειάρχη και δημάρχων του νομού για χάραξη ενιαίας «γραμμής» και πορείας.

«Η κατάσταση», τόνισε, «έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εχουμε «πήξει» από… όλες του κόσμου τις φυλές, που δεν έχουν σχέση με προσφυγιά ή μετανάστευση. Από την άλλη ο υφιστάμενος οπλισμός και εξοπλισμός αλλά και οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό έχουν καταστήσει προβληματική την κατάσταση και στην αστυνόμευση.

Οσο για την μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στην Πικρολίμνη δεν υπήρξε όχι έγκαιρη αλλά… κάν ενημέρωση.

«Τα… «ανακαλύψατε» τώρα;»
Δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή άσκησε ο Δημήτρης Δημητρίου της μείζονος μειοψηφίας: «Σας μετέφερα επανειλημμένως τα όσα συνέβαιναν εδώ και καιρό στον ΣΣ Μουριών και εσείς τα… «ανακαλύψατε» τώρα; Γίνεται τόσος «ντόρος» για εκατό άτομα στην Πικρολίμνη, και δεν νοιαζόσασταν τόσα χρόνια για τις τρεις χιλιάδες που μας ήλθαν στον ΣΣ Μουριών και όλο τον υπόλοιπο δήμο;»

«Με σοβαρότητα και οργάνωση»
Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Θόδωρος Βαφειάδης, δηλώνοντας ότι και στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό η κεντρική διοίκηση «γράφει την τοπική στα παλαιότερα των υποδημάτων της». «Υποχρεωθήκαμε», συνέχισε, «να προσέλθουμε σ’ αυτήν την συνεδρίαση, επειδή κάποιο στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου τηλεφώνησε στον δήμαρχο και ζήτησε να διεξαχθεί αυτή εν όψει επικειμένης ελεύσεως προσφύγων – μεταναστών στην Πικρολίμνη. Γιατί; Διότι ο ιδιοκτήτης του εκεί ξενοδοχείου, επειδή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, υπέγραψε σύμβαση φιλοξενίας με το υπουργείο!

Η πρόταση του δημάρχου για εφαρμογή της αναλογικότητας είναι… το αυτονόητο, που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Ο δήμος οφείλει να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, και να οργανωθεί απέναντι στο ενδεχόμενο να υποχρεωθούμε σε εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που μας αναλογεί, και τον οποίο μπορούμε ως δήμος να αντέξουμε».

«Νομός με ιδιαιτερότητες»
Με την σειρά του ο Πρόδρομος Πεντζερετζής αναφέρθηκε σε πρόβλεψη ακόμη και διπλασιασμού της αναλογικότητας, με ανάλογα πρόσθετα βάρη στον δήμο και τον νομό Κιλκίς: «Δεν είμαστε ένας απλός νομός της ενδοχώρας. Είμαστε νομός με ιδιαιτερότητες, που δεν μπορεί να επωμισθεί «βάρη» μεγαλύτερα από αυτά που του αναλογούν.

«Να ενημερωθούμε»
Λαμβάνοντας τον λόγο η Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου ζήτησε να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ξενοδοχείου Πικρολίμνης αλλά και για την ταυτότητα και τα στοιχεία των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τάχθηκε υπέρ της αναλογικότητας.
«Αιχμές» κατά «OMNES»
Κατόπιν ο Κώστας Ζώτος έθεσε θέμα «OMNES» αφήνοντας «αιχμές» για την εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση του Κιλκίς, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν έχει καμμία ενημέρωση γι αυτήν, ενώ ζήτησε να γίνει αυτό σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης, ζήτησε την δημοτική αρχή τι μέτρα προτείνει να λάβει ο δήμος, μη περιοριζόμενος σε ένα απλό «όχι» («όσο για… να εγγραφεί στα πρακτικά»).

Συγχρόνως άσκησε κριτική στον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη, υποστηρίζοντας ότι «ενίοτε λειτουργεί ως… κυβερνητικός εκπρόσωπος».

«Σημασία έχει ο τρόπος»
Ακολούθησε ο Γιώργος Μπαλάσκας, ο οποίος δήλωσε, ότι «δεν έχει σημασία τόσο ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, όσο ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να μας τους επιβάλουν. «Τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και πνεύμα συναίνεσης», κατέληξε.

«Δεν είναι γι αυτά ο στρατός»

Αναφερόμενος στο θέμα της Πικρολίμνης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χέρσου κ. Μανδρούκας υπενθύμισε τα προβλήματα σε όλες τις υποδομές, όταν το ίδιο θέμα απασχολούσε το Χέρσο. «Σήμερα τι άλλαξε;», διερωτήθηκε, ενώ απαντώντας σε αναφορά της Ελένης (Λένας) Αναστασιάδου, που απένειμε εύσημα σε στρατό και αστυνομία για το έργο που επετέλεσαν, όταν διαμορφώθηκε η δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Μαζαράκη Χέρσου, τόνισε ότι «δουλειά του στρατού και της αστυνομίας είναι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιτότητας της χώρας και η ασφάλεια σ’ αυτήν, και όχι το να διεκπεραιώνουν καταστάσεις σαν αυτές που προέκυψαν από την παράνομη μετανάστευση».

««Επενδύσεις»… υποβάθμισης»
Ο λόγος δόθηκε και στην εκπρόσωπο των κατοίκων του ΣΣ Μουριών Ηλιάνα Καρυπίδου: «Οσον αφορά στο ξενοδοχείο «Δήμητρα» του ΣΣ Μουριών, είχε γνωστοποιηθεί, ότι θα δεχόταν μόνο πρόσφυγες για δυόμιση μήνες, για να έλθουν στην συνέχεια πολλοί λαθρομετανάστες και να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση, με τα συχνά κρούσματα παραβατικότητας, που «ακυρώνουν» τον ανθρωπισμό που επέδειξαν ευθύς εξαρχής οι κάτοικοι. Ανθρώπους μπορεί να «αγκαλιάσει» κάθε οικισμός, παραβατικές συμπεριφορές κανείς.

Η επένδυση στο «Δήμητρα» εξελίχθηκε σε «επένδυση» υποβάθμισης. Η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται στην Πικρολίμνη. Είναι δυνατόν να το ανέχονται αυτό η κεντρική και τοπική διοίκηση; Πρέπει να καταστήσουμε σαφή την απαίτησή μας να ισχύσει και στον δήμο Κιλκίς η αναλογικότητα. Οσο για τις επιχειρήσεις σαν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, να προσλάβουν προσωπικό ασφαλείας ή «σεκιουριτάδες», για πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών».

«Να μην είμαστε το… «αποπαίδι»
Τον «κύκλο» των ομιλητών στην κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Παρασκευής 1.11.19 έκλεισε ο πρόεδρός του Παύλος Θωμαϊδης.

«Το Κιλκίς δεν αντέχει περαιτέρω εγκατάσταση προσφύγων. Ωστόσο, πέραν της απαιτήσεως να εφαρμοσθεί η αναλογικότητα, οφείλουμε να μην λειτουργούμε με «κινητήριο μοχλό» την κατάσταση ανάγκης, αλλά την προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος, δεδομένης και της συνεχούς αυξήσεως των ροών προσφύγων και μεταναστών. Πρέπει να οργανωθούμε, όσο είναι καιρός.

Πρέπει να αναπτυχθούν οι υποδομές αλλά και να προχωρήσει ο διαχωρισμός, των προσφύγων από τους μετανάστες, και δεν αντιλαμβάνομαι που βρίσκουν κάποιοι «ρατσισμό» σ’ αυτόν τον διαχωρισμό.

Είναι, επί τέλους, καιρός να παύσει το Κιλκίς να είναι στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό το «αποπαίδι, και άλλοι νομοί τα «παιδιά».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Έργο πνοής

Με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας όσον αφορά στο θέμα υποβολής πρότασης στο […]