Δημοκρατικά κόμματα και αυταρχισμός

Πολιτική /

«Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται, όποιος βρίσκεται στην εξουσία: α) ότι κυβερνάει ανθρώπους, β) ότι πρέπει να διαχειρίζεται την εξουσία σύμφωνα με τους νόμους, γ) ότι δεν θα κυβερνάει για πάντα».
ΑΓΑΘΩΝ

Το καλύτερο πολιτικό σύστημα, από τα γνωστά, μέχρι σήμερα, είναι η «Αστική Δημοκρατία». Δηλαδή, το σύστημα, στο οποίο υπάρχουν πολλά κόμματα και οργανώσεις που εκφράζονται και λειτουργούν ελεύθερα. Υπάρχει πολυφωνία και ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Επικρατεί αξιοκρατία και προωθούνται, οι άξιοι και ικανοί, για να καταλάβουν δημόσια αξιώματα, για το κοινό καλό.

Το υπέροχο αυτό δημοκρατικό σύστημα, που εφαρμόζεται στην πατρίδα μας, δυστυχώς χωλαίνει. Κι αυτό, γιατί τα πολιτικά κόμματα, που πρέπει να το στηρίζουν, είναι απαξιωμένα στη συνείδηση των πολιτών, κι αυτό φαίνεται από τη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα της νεολαίας, από τις βουλευτικές εκλογές.

Η απαξίωση των κομμάτων, ήρθε σαν αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κακοδιαχείρησης στα οικονομικά, του νεποτισμού, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής και όλα αυτά τα κακά, δημιουργήθηκαν και υπάρχουν γιατί υπάρχει έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας σε όλα τα κόμματα.

Το σύνολο των ελληνικών κομμάτων, είναι κατ΄επίφαση δημοκρατικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι αρχηγικά. Διοικούνται με αυταρχικό τρόπο, από τον εκάστοτε αρχηγό και το στενό αρχηγικό ή οικογενειακό του περιβάλλον, χωρίς να τηρούνται πολλές φορές, οι καταστατικοί κανόνες. Γι΄αυτό γίνονται πολλά λάθη, λέγονται ψέμματα και υπερβολές, δεν εφαρμόζονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις ούτε και τα κομματικά προγράμματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι για όσο καιρό ακόμη τα κόμματά μας θα διοικούνται αυταρχικά, η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία θα χωλαίνει.

Μετά τη γενική εισαγωγή μας, θα αναφερθούμε σε πρόσφατα παραδείγματα, αυταρχικής κομματικής απόφασης, που «βγάζει μάτι» και δυστυχώς αφορά το μεγαλύτερο και αρχαιότερο δημοκρατικό κόμμα, από αυτά που εκπροσωπούνται στη σημερινή βουλή.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιωάννης Τραγάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη, που έδωσε στη δημοσιογράφο κ.Σάσα Σταμάτη, «αποκάλυψε» ότι ο ίδιος θα αποσυρθεί από την πολιτική (λόγω ηλικίας) και τη θέση του (στην πολιτική) θα την πάρει ο γυιός του Παναγιώτης.

Συγκεκριμένα ο κ.Τραγάκης δήλωσε:

«Έχω πάρει ήδη την απόφασή μου, την οποία έχω γνωστοποιήσει στον πρόεδρο του κόμματος και την έχει αποδεχθεί. (Προφανώς, την παραίτησή του από την πολιτική). Στις επόμενες εκλογές, υποψήφιος αντί για μένα, στη Β΄περιφέρεια Πειραιώς, που με τίμησε, από το 1974, κι έτσι είμαι ο αρχαιότερος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, έχοντας εκλεγεί 13 φορές, θα είναι ο υιός μου Παναγιώτης ο οποίος είναι διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός και έχει πέντε παιδιά.

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία μου, σε όλη αυτή τη διαδρομή, δεν ήταν μέσω της πολιτικής, αλλά μέσω της οικογενείας μου. Έχω μια οικογένεια πολύ δεμένη. Έχω και μια κόρη που έχει δύο παιδάκια».

Λίγες ώρες, μετά την παραπάνω δήλωση του κ. Ιωάννη Τραγάκη, από την ΝΔ εκδόθηκε ανακοίνωση που έλεγε:

«Με αφορμή πρόσφατη απόφαση του βουλευτή Β΄Πειραιά της ΝΔ κ.Ιωάννη Τραγάκη, ο οποίος προεξόφλησε την υποψηφιότητα του γυιού του, ο πρόεδρος της ΝΔ κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε, ότι ο κ.Παναγιώτης Τραγάκης δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχές εθνικές εκλογές. Δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του κόμματος».

Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης, ανάρτησε στο προσωπικό του Twitter τη φράση: «Στη ΝΔ όλοι κρίνονται και αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται μόνος του υποψήφιος βουλευτής».

Σε τηλεοπτική συζήτηση στο ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής (υιός του Αχιλλέα) δήλωσε για το θέμα Τραγάκη: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε από που έπρεπε να κάνει. Συμφωνώ απολύτως. Τελικά όμως κριτής είναι πάντα ο λαός».

Στην ίδια συζήτηση ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης είπε:

«Το να μιλάει ο κ.Μητσοτάκης ενάντια στο νεποτισμό και την οικογενειοκρατία, είναι λίγο υπερβολικό». Η στήλη καταθέτει και τη δική της άποψη, και ο κάθε αναγνώστης, ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Κανένας δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα από τα παιδιά των πρώην βουλευτών και υπουργών, να διεκδικούν, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ, μια θέση υποψηφίου βουλευτή του κόμματος που επιθυμούν, επειδή ο πατέρας τους ήταν βουλευτής!

Η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών, πρέπει να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με υποκειμενικά (θετικά ή αρνητικά).

Ο κ.Παναγιώτης Τραγάκης, υιός του Ιωάννη, που είναι διδάκτωρ μηχανικός και προφανώς μέλος της ΝΔ, έχει δημοκρατικό δικαίωμα, να υποβάλει, στο κόμμα του, αίτηση για να κριθεί ως υποψήφιος βουλευτής και η αρμόδια κομματική επιτροπή να κρίνει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ την αίτησή του, όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος.

Η απόφαση του κ.Μητσοτάκη για αποκλεισμό του, από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ πρίν ακόμη υποβάλει ο ίδιος σχετική αίτηση, η οποία και θα κριθεί από την αρμόδια επιτροπή, είναι πρόωρη και αυταρχική και δεν αρμόζει στον γυιό του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η επίκληση, της δήλωσης του κ.Ιωάννη Τραγάκη, ως αφορμή, για τον αποκλεισμό, από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, του Παναγιώτη, θυμίζει νοοτροπία ολοκληρωτικών καθεστώτων, που «εκτελούν» αθώους πολίτες ως αντίποινα. Ο κ. Ιωάννης Τραγάκης, εξακολουθεί να είναι βουλευτής της ΝΔ, κι αν με τη δήλωσή του έβλαψε το κόμμα, να κληθεί σε απολογία, και να… «τιμωρηθεί» ως ενεργός βουλευτής.

Η καρατόμηση του Παναγιώτη, για τη δήλωση του πατέρα του, είναι άδικη και ανήθικη πράξη, που βλάπτει τη δημοκρατία και εκθέτει τον κ.Μητσοτάκη και το κόμμα συνολικά.

Στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 10η Σεπτεμβρίου 2017, δημοσιεύθηκε η πληροφορία, ότι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, στη Β΄Πειραιά (θέση την οποία θα διεκδικούσε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ο κ.Παναγιώτης Τραγάκης), θα είναι ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής κ.Ιωάννης Τραγάκης κατηγορήθηκε για «νεποτισμό» και για το λόγο αυτό «τιμωρήθηκε» ο υιός του Παναγιώτης, με αποκλεισμό από τις λίστες υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ.

Νεποτισμός είναι η οικογενειοκρατεία, η οποία εκδηλώνεται με την παραχώρηση θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς και φίλους, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.
Μήπως τελικά, αποκλείστηκε από τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών ο Παναγιώτης Τραγάκης, για να μην έχει αξιόλογο αντίπαλο διεκδικητή της θέσης, ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη; Ο χρόνος θα αποκαλύψει την αλήθεια!