«Λάμπει» και πάλι το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς

Πολιτισμός /

Το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς «επανήλθε δριμύτερο» μετά την «περιπέτεια», στην οποία «έμπλεξε» το αμέσως προηγούμενο διάστημα από τον συνδυασμό της οικονομικής με την υγειονομική κρίση.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του δήμου Κιλκίς αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« … Με ξεκαρδιστικά χαμόγελα και παιδικά επιφωνήματα θαυμασμού κύλησε η πρώτη ημέρα του 19ου διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς.

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος», η καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής» και το συνεδριακό κέντρο γέμισαν από ζωντάνια και θετική ενέργεια στην εναρκτήρια λαμπερή γιορτή με παιδιά, γονείς και φίλους της Τέχνης του κουκλοθεάτρου να παρακολουθούν με ξέχειλο ενθουσιασμό τον αέρινο χορό των μαριονετών, εντυπωσιακά κόλπα και ακροβατικά και να συμμετέχουν σε διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια.

Την έναρξη του 19ου διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας κήρυξε το βράδυ της Κυριακής 3-10-21, στο συνεδριακό κέντρο, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την παιδαγωγική αξία του κορυφαίου θεσμού που προσέδωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια πολιτιστική ακτινοβολία στην πόλη του Κιλκίς αλλά και το διαβατήριο να «ταξιδέψει» σε διεθνείς προορισμούς. ‘’Απόψε ξετυλίγουμε το νήμα μιας πολύχρωμης γιορτής με παραμυθένιες εικόνες και ζωηρές μελωδίες που εξυμνούν την ομορφιά της παιδικής ηλικίας, καθώς το φεστιβάλ εμπλουτίζει την φαντασία και την δημιουργική έκφραση των παιδιών και ανοίγει νέα σταυροδρόμια στην γνωριμία με τις παραδόσεις άλλων χωρών, ως δίαυλος επικοινωνίας και πολιτιστικής αλληλεπίδρασης αλλά και ως αδιαμεσολάβητο βήμα παιδαγωγικών συνεργειών και καλλιτεχνικών συναντήσεων’’’ τόνισε χαρακτηριστικώς ο δήμαρχος Κιλκίς, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Μνεία έκανε και στους απελευθερωτές της ενέργειας του φεστιβάλ, στους καλλιτεχνικούς θιάσους από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Αυστραλία και Βραζιλία, που θα βρίσκονται στην πόλη του Κιλκίς, σε δημοτικά σχολεία του Κιλκίς και της περιφέρειας αυτήν την εβδομάδα για να διασκεδάσουν τα παιδιά μεταδίδοντάς σ’ αυτά, μέσω της θεατρικής σύμβασης, την συναισθηματική ένταση του κουκλοθεάτρου εξισορροπημένη στις δοκούς της μαγείας και του θαύματος.

Χαιρετισμό στην έναρξη του φεστιβάλ απηύθυνε προηγουμένως ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, επαινώντας το πολιτιστικό έργο που έχει παραχθεί με την «σφραγίδα» του φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας και δεσμευόμενος για την οικονομική υποστήριξη του θεσμού που έχει πιά ενηλικιωθεί στην ψηφιακή του μετεξέλιξη από το υπουργείο στο οποίο προϊσταται. Τηλεγραφικώς χαιρέτησε ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης.

Παραστάσεις κουκλοθεάτρου και παντομίμας δίδονται τις πρωινές ώρες στο συνεδριακό κέντρο αποκλειστικώς γιά τους μαθητές δημοτικών σχολείων, ενώ το απόγευμα επαναλαμβάνονται για το κοινό.

Παράλληλα στην καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής» πραγματοποιούνται καθημερινώς επισκέψεις μαθητών δημοτικών σχολείων στο ‘’Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’, σε μιάν ενδιαφέρουσα έκθεση κούκλας θεάτρου σκιών και τελετουργικών προσωπίδων (μασκών) από τις πέντε ηπείρους, που αποτελεί ουσιαστικώς το πρώτο «σκαλοπάτι» γνωριμίας των παιδιών με το κουκλοθέατρο και τις τεχνικές του.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας του Κιλκίς είναι ελεύθερη».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα