Αρθρογραφία

Διδάγματα από την ιστορία

«Το ελληνικό γένος ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει αν ήταν πολιτικά ενωμένο»
Αριστοτέλης

To έτος 2021 οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Τούρκους μετά την επιτυχή επανάσταση των προγόνων μας, που άρχισε το 1821 και την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν την 25η Μαρτίου, η οποία με Βασιλικό Διάταγμα του 1838 έχει καθορισθεί ως εθνική γιορτή. Το Διάταγμα εισηγήθηκε στον βασιλιά Όθωνα ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης, που είναι και ο εισηγητής της Μεγάλης Ιδέας. Στο Διάταγμα αναφέρεται: «Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, λαμπρά καθ’ εαυτήν εις πάντα Έλληνα, διά την εν αυτή τελουμένην εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος διά την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Εθνους, καθιερωμένον την ημέραν ταύτην, εις το διηνεκές, ως ημέρα ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ».

Η σύζευξη της εθνικής γιορτή με την θρησκευτική, είναι πολύ σωστή, γιατί και οι αγωνιστικές του ‘21 υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνίσθηκαν όπως φαίνεται και από τα απομνημονεύματά τους.

Οι Φιλικοί ορκίζονταν να «ευλαβώνται την θρησκεία μας, χωρίς να καταφρονούν τας ξένας», καθώς ο όρκος δινόταν και προς την πατρίδα με την φράση «….ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΕΙΣ ΣΕ, Ω ΙΕΡΑ ΠΛΗΝ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΠΑΤΡΙΣ…». Είναι γνωστή και η πρώτη προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, με την οποία καλούσε το Έθνος σε απελευθερωτική επανάσταση, που κυκλοφόρησε την 24.2.1821 και είχε ως τίτλο την φράση: «ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ».

Με την φράση «Ο Θεός υπέγραψε, παιδιά, την Ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει την υπογραφή του πίσω» προσπαθούσε ο Κολοκοτρώνης να εμψηχώσει τα παλληκάρια του και να θερμάνει την πίστη τους στο Θεό της Ορθοδοξίας γιατί ήξερε πολύ καλά, ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν βοήθεια από πουθενά, παρά μόνο από τον Θεό.
Κορυφαίοι αγωνιστές αναγνωρίζοντας την βοήθεια του Θεού στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης, αποφάσισαν στην Δ’ Εθνική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Άργος, στην πρωτεύουσα του κράτους, Ναού με στο όνομα του Σωτήρος Χριστού. Είναι το γνωστό «Τάμα του Έθνους», που δυστυχώς μέχρι σήμερα είναι ανεκπλήρωτο. Με όπλα την πίστη στον Θεό, το πνεύμα της Θυσίας και την ιδέα της Ελευθερίας, ξεσηκώθηκαν το έτος 1821 οι πρόγονοί μας και μηδένισαν τους αριθμούς και την ύλη.

Μία χούφτα ηρώων αγωνιστών ορθώθηκε ενάντια σε ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατορία, που απλωνόταν από τις όχθες του Δούναβη, μέχρι τα βάθη της Ασίας.

Στις πάνοπλες και υπεράριθμες στρατιές του κατακτητή, οι Έλληνες είχαν να αντιτάξουν όπως προαναφέραμε την πίστη, την θυσία και την απόφαση της Ελευθερίας «Ελευθερία ή Θάνατος» ήταν το σύνθημα που φλόγιζε τις καρδιές τους. Και το θαύμα έγινε σε πείσμα των δυνάμεων της βίας, γιά να αποδειχθεί γιά άλλη μία φορά ότι οι ΙΔΕΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.

Αυτό αποδείχθηκε γιά ακόμη μία φορά με το κυπριακό Έπος της ΕΟΚΑ (1955-1959) η 66η επέτειος του οποίου θα γιορτασθεί την 1η Απριλίου 2021. Με ιδανικά την πίστη στον Θεό, την αγάπη προς την Ελευθερία και το πνεύμα Θυσίας, μία χούφτα νέων ανθρώπων απόλεμων και άοπλων, άρχισαν τον αγώνα την 1η Απριλίου 1955, κατά της βρετανικής αυτοκρατορίας, διεκδικώντας το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης και της ένωσης με την Ελλάδα.

Ήταν λίγοι αλλά νίκησαν τους πολλούς. Η Κύπρος ελευθερώθηκε και έγινε ανεξάρτητο κράτος, χάρη στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Γιά τα ιδανικά Θρησκεία-Παιδεία-Ελευθερία, αγωνίστηκαν οι ήρωες του 1821 και μας κληροδότησαν την πατρίδα ελεύθερη.

Εμείς πρέπει να διατηρήσουμε εμπνεόμενη από τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Προόδου, της Οικονομικής Ανάπτυξης και της Ενότητας μέσα στον ευρύτερο χώρο της πολιτισμένης Ευρωπης.

Η πατρίδα μας έχει μπροστά της πολλά προβλήματα και δύσκολους ανηφορικούς δρόμους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ενωμένοι και πειθαρχημένοι γιά να τους ανεβούμε όλοι μαζί. Στρατιώτες στην ιδέα της αιώνιας πατρίδας.
Κανένας δεν περισσεύει.

Αυτό ας είναι το δίδαγμα από την Επανάσταση του 1821. Να μιμηθούμε τους ήρωες προγόνους μας αγωνιστές του 1821, αλλά να αποφύγουμε τα τραγικά λάθη τους με πρώτο τον μοιραίο διχασμό, που είναι η κατάρα που κατατρώει διαχρονικά τις σάρκες του έθνους μας!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα