Στο «στόχαστρο» δριμείας κριτικής του αστροφυσικού δρος Μ.Δανέλη ο δυτικός τρόπος σκέψης και θεώρησης

Κοινωνία /

Ο αστροφυσικός δρ Μάνος Δανέζης είναι ένας ιδιαιτέρως αγαπητός επιστήμονας στους Κιλκισιώτες, και κυρίως στους νέους που δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την πληθωρικότητα των γνώσεών του.

Η πυκνή προσέλευση νέων κατά βάσην ανθρώπων, την Τετάρτη 13.6.18 στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς, απέδειξε την ισχυρή δημοτικότητα του, και τα όσα είπε στην ομιλία του για την προτεσταντική ηθική ως μια νέα δογματική θεολογία, κυρίαρχη στο δυτικό πολιτισμό κέρδισαν την προσοχή τους.

Κατά τη δίωρη διάλεξή του ο δρ Δανέζης αντιπαρέβαλε την ηθική και λογική του δυτικού ορθολογισμού με το αξιακό φορτίο του ελληνικού πολιτισμού, όπως εκφράζεται κατά τον αριστοτελικό ορθό λόγο.

Αναφέρθηκε στην εξάπλωση του ορθολογισμού με προμετωπίδα την ύλη ως πρωταρχική αν όχι μοναδική αξία των δυτικών κοινωνιών, που ισοπέδωσε το σύνολο των ανθρώπινων αξιών και στην επικυριαρχία των προτεσταντικών κανόνων – στο λεγόμενο δεκάλογο του προτεστάντη – που οικοδόμησαν την κρατούσα οικονομική θεωρία με συνέπεια την αποσάρθρωση των σύγχρονων παγκόσμιων κοινωνικών δομών.

Κατά τον ομιλητή ο ορθολογισμός στηρίζεται στη λογική, η οποία όμως δεν είναι ένα σταθερό και δογματικό κατηγόρημα, ενιαίο και αναλλοίωτο σε κάθε γωνιά της γης για όλες τις ιστορικές περιόδους, αλλά αναπτύσσεται μέσω της ανάπτυξης της γνώσης.

Υπό αυτή την έννοια όσο διαφοροποιείται η γνώση τόσο διαφοροποιείται και η ανθρώπινη λογική η οποία και δεν είναι αντικειμενικά προσδιορισμένη στο χώρο και στο χρόνο.

Στον δυτικό πολιτισμό λογικό είναι καθετί το οποίο προσδιορίζεται από την προτεσταντική ηθική και όποιος συμφωνεί με αυτήν είναι «λογικός» και επιβραβεύεται ενώ η διάθεσή του είναι τιμωρητική στο διαφωνούντα.

Ο δρ Δανέζης έκανε αναφορά και στην ακραία φιλοσοφική προσέγγιση της δυτικής σκέψης, στον υπερνσιοναλισμό που πρεσβεύει ότι οι θεωρητικές επιστημονικές έννοιες έχουν πραγματικό νόημα εάν υπόκεινται σε ένα καθορισμένο σύστημα μέτρησης που είναι το χρήμα, για να καταλήξει στο ότι ο δυτικός ορθολογισμός στερείται διαχρονικής αντικειμενικότητας και αξιών, εφ΄όσον και αυτές, μη επιδεχόμενες μέτρησης με όργανα, δεν έχουν καμμία αποδεδειγμένη μετρούμενη αντικειμενικότητα.

Για τον καθηγητή αστροφυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι τρεις επιστημονικές αλήθειες που συγκροτούν το νέο πολιτιστικό ρεύμα και τη νέα λογική των αξιών, που μέλλει να αντικαταστήσουν το υπό κατάρρευση δυτικό σύστημα αξιών, συμπυκνώνονται στο ότι:

– Η πραγματικότητα των αισθήσεων δεν έχει καμμιάν υπόσταση για την σύγχρονη φυσική.

– Στο νέο πολιτισμικό ρεύμα κυρίαρχη θέση έχει η έννοια της ολικότητας – το Σύμπαν είναι μια απέραντη, ενιαία και αδιαίρετη ενότητα – και στο πλαίσιο αυτό η ανάγκη της συλλογικότητας θα υπερισχύσει του ατομικού συμφέροντος, προσδίδοντας νέο νόημα σε συμπαντικές αξίες όπως η αγάπη, ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη, η θυσία

Στην ενιαία και αδιάσπαστη συμπαντική ουσία ισχύει ο νόμος δράσης – αντίδρασης και κάθε κακή δράση πάνω στο συμπαντικό μέρος προκαλεί αυτόματη και ενστικτώδη αντίδραση από το σύνολο της δημιουργίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του «Νηρέα» Έφη Τζούρα – Τζεβελέκη και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δημήτρης Τσαντάκης.

Η διάλεξη του κ. Δανέζη, ενταγμένη στα «Ελευθέρια» του δήμου Κιλκίς, έγινε με πρωτοβουλία του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κιλκίς «Νηρέας» και του δήμου Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για…αλλού!

Σαν… αντι-Τζιτζικώστα φαίνεται ότι «την είδε την δουλειά» το Κίνημα Αλλαγής για τον πρώην νομάρχη, πρώην βουλευτή Κιλκίς και πρώην […]

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΠΣ ΚΙΛΚΙΣ 2018-19

Α όμιλος 1η/8η αγωνιστική ημέρα Γρίβα-Ν.Αγιονέρι Τούμπα-Ηλιόλουστο Βαπτιστής-Μ.Λειβάδια Ν.Γυναικόκαστρο-Βαλτοτόπι 2η/9η αγωνιστική ημέρα Ν.Αγιονέρι-Τούμπα Ηλιόλουστο-Βαπτιστής Μ.Λειβάδια-Ν.Γυναικόκαστρο Βαλτοτόπι-Γρίβα 3η/10η αγωνιστική ημέρα Ηλιόλουστο-Ν.Αγιονέρι […]