Αρθρογραφία

Διαδίκτυο: Μέσον άμεσης επικοινωνίας αλλά και άμεσης εξαπάτησης

Όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το φαίησμπουκ (facebook), το τουΐτερ (twitter), το ινσταγκραμ (Instagram) κ.α. Λόγω της μη παιδεύσεώς τους, κυρίως τον μεγαλύτερων σε ηλικία, στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου, η περιήγησή τους σε αυτό, κρύβει πολλούς και ανάλογης επικινδυνότητας κινδύνους.
Παρατηρώ, ότι οι περισσότεροι, ακόμη και στην ηλικία μου, που δεν έχουν «τριφτεί» με τον γεμάτο παγίδες και μυστικά κόσμο του διαδικτύου, «πέφτουν θύματα» ιών και άλλων παγίδων, που μπορεί απλώς από το να τους βλάψει το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή τον υπολογιστή, μέχρι να τους βάλει να πληρώσουν χωρίς να το ξέρουν. Ευτυχώς υπάρχει πάντα κάποιος, που θα εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς και άλλους κινδύνους, οπότε αυτοί οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται.

Για τους κινδύνους εξαπάτησης όμως; Ποιός και πώς θα μιλήσει και θα μάθει για την παραπληροφόρηση, σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ενημερώνονται μέσα από ιστολόγια (blogs) και ιστοσελίδες, που αν εκδίδονταν σε χαρτί δεν θα χρησίμευαν ούτε για την τουαλέτα; Μάλλον κανείς. Για αυτό θα πρέπει, όσοι επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωση τους, και καλά κάνουν, να το κάνουν σωστά και να μάθουν να προσέχουν από μόνοι τους.

Κατ’ αρχάς να μπαίνουν σε έμπιστες ιστοσελίδες γνωστών ειδησεογραφικών πρακτορείων εντός ή εκτός συνόρων. Αν επιθυμούν να ξεφύγουν από το «κατεστημένο» ή αν θέλουν παραπάνω εμβάθυνση ή επιθυμούν το κάτι παραπάνω, να βρίσκουν ιστοσελίδες γνωστές, που έχουν δοκιμαστεί και διαβαστεί από πληθώρα χρηστών.
Ακόμη αν ενημερώνεστε από ανώνυμα «μπλοξ» θα πρέπει πριν αναδημοσιεύσετε κάτι να το διασταυρώσετε. Πώς; Μα φυσικά με τον πιο απλό, εύκολο και άμεσο τρόπο. Το γκουγκλ (google). Με αυτό τον τρόπο θα βρείτε πόσα «μπλοξ» και τι γράφουν για κάποιο θέμα και θα μπορείτε να καταλάβατε, αν είναι αλήθεια ή άλλη μία «ιστορία για αγρίους».

Συνήθως ειδήσεις με τίτλους όπως «ΣΟΚ!!!» ή «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!» είναι κατά πλειοψηφίαν ψεύτικες και δημιουργούνται απλώς για να κάνετε κλικ. Και αν σκέφτεστε γιατί κάποιος να μπει σε αυτήν την διαδικασία θα σας πω, ή μάλλον θα σας γράψω. Μα επειδή από τα δικά σας κλικ παίρνει χρήματα! Μην φανταστείτε εξωφρενικά ποσά, αλλά φασούλι-φασούλι γεμίζει το σακκούλι!
Για αυτό λοιπόν καλό είναι να μη «πέφτετε θύματα» απατεώνων, που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή απλώς να ρεζιλέψουν ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργούνται όλο και περισσότερες ιστοσελίδες, που ξεσκεπάζουν εμπεριστατωμένα, τους ψεύτες του διαδικτύου. Μια από αυτές είναι τα «Ελληνικά hoaxes» που κάνει πολύ καλή δουλειά. Συνεχίστε να σερφάρετε αλλά το νου σας στις παγίδες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συγχαρητήριο του «Μαχητή»

Το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» συγχαίρει θερμά την Χριστίνα Ζώτου από τον Καμπάνη: -Για τις άριστες κύριες και μεταπτυχιακές σπουδές […]