Δέκα μέρες χωρίς φαγητό – Διαμαρτυρία προσφύγων στη Νέα Καβάλα

Γενικά /

«Τα παιδιά μας πηγαίνουν χωρίς να έχουν φάει στο σχολείο, το βρίσκετε ανθρωπιστικό;» διερωτώνται εκατοντάδες πρόσφυγες του καμπ της Νέας Καβάλας που προχώρησαν σε προσωρινό αποκλεισμό της εισόδου της δομής για να διαμαρτυρηθούν για την παύση παροχής γευμάτων και επιδόματος στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Για λίγες ώρες οι πρόσφυγες απαγόρευσαν στους εργαζόμενους των ΜΚΟ να εισέλθουν στο χώρο ενώ κρατώντας πλακάτ στα χέρια φώναξαν «μην μας κόβετε το φαγητό»

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν δέκα μέρες περίπου όταν το Υπουργείο αποφάσισε να αναλάβει τις αρμοδιότητες της Ύπατης Αρμοστίας σχετικά με την παροχή φαγητού και της χρηματοδότησης των τραπεζικών καρτών οικονομικής ενίσχυσης στους αιτούντες άσυλο. Tη 1η Οκτώβρη που ήταν και η πρώτη μέρα της αλλαγής αυτής αποδείχθηκε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένο για τη διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης των τραπεζικών καρτών με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να μην έχουν πρόσβαση στο πιο βασικό αγαθό της ζωής, το φαγητό. Μόνο στη Νέα Καβάλα εκτός πρόσβασης σε οποιαδήποτε είδος τροφής έχουν μείνει περισσότερα από 600 άτομα.

Μέχρι την 1η Οκτώβρη οι αιτούντες άσυλο λάμβαναν το επίδομα από την τραπεζική κάρτα οικονομικής ενίσχυσης καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες φαγητού αλλά και άλλες που έχουν να κάνουν με την καθημερινή επιβίωση, όπως οι μετακινήσεις. Στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, τους μη καταγεγραμμένους και σε όσες οικογένειες είχαν λάβει απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό δίνονταν από τις οργανώσεις ένα κουτί με τρόφιμα προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν, δεδομένης της απουσίας οποιασδήποτε άλλης εναλλακτικής. Ωστόσο λόγω της παντελούς έλλειψης προετοιμασίας εκ μέρους του Υπουργείου το μόνο φαγητό που δίνεται εδώ και δέκα μέρες στα καμπ είναι μέσω catering στους αιτούντες άσυλο που είναι και το μικρότερο ποσοστό των διαμένοντων στη δομή. Οι υπόλοιποι-ες που αποτελούν και την πλειοψηφία δεν έχουν δικαίωμα στο catering ενώ δεν λαμβάνουν τρόφιμα και απ’ουδήποτε αλλού.

Πηγή: alterthess.gr

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για το Νοσοκομείο Γουμένισσας

Όλα, όσα συντελούνται ιδιαίτερα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε βάρος της Γουμένισσας, της πάλαι ποτέ επαρχίας Παιονίας και του σημερινού […]

Αγαπητέ δάσκαλε

«Θυμάμαι την πρώτη μέρα πως κοίταξα κάτω ελπίζοντας πως δεν θα με δεις και όταν σήκωσα τα μάτια μου είδα […]