Σε δεινή κατάσταση εξ αιτίας της τιμής ο τομέας του προβείου γάλακτος

Αγροτικά /

To άσχημο κλίμα, που έχει διαμορφωθεί γύρω από τα ζητήματα, τα οποία αφορούν στην προβατοτροφία και στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος, έρχονται να ενισχύσουν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιφερειακή ενότητά μας.

Σύμφωνα με αυτές, όχι μόνον επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η πτωτική τάση που υπάρχει γύρω από τις τιμές του πρόβειου γάλακτος, αλλά προστίθεται και ένας ακόμη πιό αρνητικός παράγοντας, αυτός της διακοπής συμβάσεων παράδοσης γάλακτος μεσούσης της γαλακτοκομικής περιόδου απο πλευράς τυροκομικών επιχειρήσεων όπως η εδρεύουσα στην Παλαιοχώρα Χαλκιδικής «Βαλμάς» ΟΕ, όπως δημοσιοποίησε εσχάτως ο Κιλκισιώτης παραγωγός Τάσος Αγαθαγγελίδης.

Μία πρακτική την οποία, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης, αφορά και σε άλλους παραγωγούς από την περιοχή των Μουριών και της περιφερειακής ενότητας Σερρών και θα επεκταθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις προσεχείς ημέρες και σε άλλες μεταποιητικές εταιρίες με «θύματα» και άλλους Κιλκισιώτες παραγωγούς, αυξάνοντας κατακόρυφα, όπως τόνισε, την πιθανότητα να δούμε ξανά περιπτώσεις καταστροφής γαλακτοπαραγωγής από πλευράς των ιδίων των κτηνοτρόφων ύστερα από πολλά χρόνια, καθώς αποτελούν τον πιό ευάλωτο κρίκο της «αλυσίδας» παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο, όπου τιμολόγια επιχειρήσεων μεταποιήσεων στα τέλη Μαρτίου εμφανίζουν τις τιμές στα 0,75 ευρώ ανά κιλό γιά το πρόβειο και 0,50 ευρώ γιά το γίδινο προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία στους παραγωγούς.

Σε μία εποχή, όπου, όπως επισημαίνει γιά πολλοστή φορά ο κ. Καρυπίδης και είχε δηλώσει διαδοχικώς και στις δύο βιντεοσκοπημένες πρόσφατες συνεντεύξεις του στο «Μαχητή», έχουμε το παράδοξο γεγονός μείωσης των κοπαδιών αλλά συγχρόνως πλεόνασμα στο γάλα.

Κάτι το οποίο υπενθυμίζεται, ότι είχε τεθεί από πλευράς του κ. Καρυπίδη αλλά και των λοιπών συναδέλφων του κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων στο Κιλκίς και την παραδοξότητα του οποίου παραδέχθηκε επί της ουσίας και ο ίδιος, αν και απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός, ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία το 2017 υπήρξε μείωση των ελέγχων στα ισοζύγια γάλακτος των γαλακτοβιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Και τούτο διότι η εφαρμογή του μέτρου ελέγχου του ισοζυγίου γάλακτος όχι μόνον γιά την παραγωγή φέτας αλλά γιά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελεί ουσιαστικώς την «λυδία λίθο» γιά την εξισορρόπηση όλου του πλέγματος, που αφορά στην παραγωγή γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και τιμών σε αυτά στο ράφι των προϊόντων υπεραγορών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα διοργανώνει η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς

Από την εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς δημοσιοποιήθηκε πρόγραμμα εκδηλώσεων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνει εντός του τρέχοντος μηνός. […]

Πράξη σεβασμού

Τιμητικό έπαθλο στον παλαίμαχο αλλά και πάντα ευρισκόμενο … «επί των επάλεξων» των πολιτιστικών και εκκλησιαστικών παραδόσεών μας άρχοντα πρωτοψάλτη […]